"Anayasa Çalışmalarına Üç Parti ile de Devam Edilebilir"

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dünkü toplantı sonrası dağılmasının ardından önce Başbakan Davutoğlu sonra da Meclis Başkanı Kahraman, çalışmaların devamı için partilere çağrıda bulundu.

Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu yeni anayasa çalışmalarıyla alâkalı şunları söyledi:

“Tüm partiler ön şart öne sürmeden yeni anayasa için gayret göstermeli. Birbirimize tahammül edebilmeliyiz. Bütün siyasî partilere bu çalışmayı sürdürme konusunda çağrıda bulunuyorum. Sayın Meclis Başkanımızdan da başlattığı bu güzel teşebbüsü devam ettirme yönünde iradesini sürdürmesini rica ediyorum.”.

Meclis Başkanı'ndan Çağrı

Davutoğlu'nun “rica”da bulunduğu Meclis Başkanı Kahraman da, Başbakan'ın konuşmasından hemen sonra kameraların karşısına geçti.

Kahraman şunları söyledi:

“İlk iki maddenin görüşüldüğü esnada CHP’li üyeler, komisyonun adı konusunda farklı kanaat belirtti ve taviz vermeyeceğini söyledi. Bu konular darbe hukukunun tasfiyesi, ilk dört madde ve parlamenter sistem idi. Türkiye’yi darbe hukukundan arındırma komisyonu olmasını şartlardan biri olarak öne sürdüler.”.

“Yüce meclisimizin görevi meseleleri çözmek, demokratik ve sivil bir anayasa yapmaktır. Çözüm üretmek ve zorlukların üstesinden gelmek zorundayız. Çözümde görev almayanlar ya da alamayanlar sorunun bir parçası olurlar. İnanıyorum ki süreç yeniden ele alınacak ve yeniden bir araya gelinecektir. Tüm partilere çalışmanın devamı konusunda çağrıda bulunuyorum.”.

Meclis Başkanı, CHP'nin, çağrısına olumsuz yanıt vermesi durumunda “Çalışmalar AK Parti, HDP ve MHP ile de devam edebilir.” dedi.

“Dün Neden Bu Çağrıyı Yapmadınız?” Sorusu

“İnanıyorum ki 26. Dönem bu vazifesini yerine getirecek. Umudumu hiç kaybetmiyorum.” diyen Meclis Başkanı, “Dün neden bu çağrıyı yapmadınız ve komisyonun dağıldığını açıkladınız?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Komisyonun usûlü üzerinde çalışıyorduk ve tüm kararlarda oy birliği gerekiyor. Bir parti çekildiği hâlde tekrar devam etmek mümkün değil. Esasa geçilmeden komisyon düşüyor zaten.”.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun salı günkü toplantısında CHP'nin, komisyonun görevi bölümüne eklenmesini istediği “parlamenter sistem” vurgusu sorun yaratmıştı. Komisyon masası, daha üçüncü toplantısında dağılmıştı.

Kaynak: Al Jazeera

Gündem Haberleri

Suriyelilerin ülkelerine dönüşlerini kolaylaştıracak yeni adımlar devrede
Şanlıurfa’da cinsel sapkınlık programı tepki çekti
AK Parti'de yeni İstanbul İl Başkanı belli oldu
“Şam fehedildiyse Kudüs'ün de fethi yakındır"
Muğla'da Sağlık Bakanlığı'na ait ambulans helikopter düştü: 4 ölü