Amerika'nın Sisi Sevdası

ABD Başkanı Barack Obama, New York'ta devam eden BM Genel Kurulu görüşmeleri sırasında darbeci Sisi ile bir araya geldi. Obama, görüşme öncesi yaptığı açıklamada, ekonomik destek sözü verdi.

Obama gazetecilere görüşme öncesi yaptığı açıklamada "ABD-Mısır ilişkisi, çok uzun zamandır güvenlik politikamızın ve Ortadoğu'daki politikamızın önemli bir köşe taşı oldu" dedi.

Obama, Sisi ile İsrail-Filistin meselesi, Gazze'deki durum, Libya, IŞİD, Irak ve Suriye gibi konularda ilk kez yüz yüze görüşme imkanı bulduğunu vurguladı.

Görüşme sonrası açıklama yapan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı Ben Rhodes, iki liderin askeri istihbarat ve terörle mücadele dahil olmak üzere bir dizi konuda işbirliğini artırma üzerinde mutabık kaldığını söyledi.

Rhodes, görüşmede Obama'nın Mısır'ın ekonomik reform programına destek sözü verdiğini ifade etti.

Görüşmede Obama'nın, Mısır'ın siyasi yönelimine dair devam eden endişelerini ve demokratik reformların takip edilmesi ihtiyacını dile getirdiğini, bu konularda iki liderin "açık sözlü" bir görüşme yaptığını söyleyen Rhodes, Obama'nın ifade özgürlüğü ve adil yargılanma haklarının önemine işaret etmenin yanı sıra tutuklu gazeteciler dahil Mısır'daki insan haklarının durumuna dair endişelerini vurguladığını ifade etti.

Obama'nın görüşmede, tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması gerektiğinin altını çizdiği belirtildi.

Tutuklu gazeteciler

Mısır'da yargılanan Al Jazeera muhabirleri Peter Greste, Muhammed Fehmi, Baher Muhammed, yalan haber yaymak ve Müslüman Kardeşler'e yardım etmek suçlamasıyla yedi yıl hapse mahkum edildi.

Baher Muhammed'in cezası, "silah bulundurduğu" iddiasıyla üç yıl daha artarak 10 yıla çıktı.

Al Jazeera çalışanı gazeteciler 3 Temmuz askeri darbesinin ardından 29 Aralık 2013'te Kahire'de kaldıkları otele düzenlenen polis baskınında gözaltına alınmışlardı.

Müslüman Kardeşler'e yardım etmek, yalan haber yaymak, sanıklara medya materyali sağlamak, bu materyalleri yazmak, internet ve Al Jazeera üzerinden yayınlamakla itham ediliyorlardı.

Aynı davada yargılanan sanıklardan 20'si tutuklu. Aralarında üç yabancı muhabirin bulunduğu diğer isimler ise gıyaben yargılanıyorlar.

Mısır'da dokuz aydır hapiste olan ve açlık grevi nedeniyle sağlığı bozulan Al Jazeera çalışanı Abdullah Şami geçtiğimiz hafta serbest bırakılmıştı.

 Al Jazeera ve AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu