Amerika ve Rusya, Suriyede siyasi çözüm arıyor

Osman Atalay

İtalya’nın başkenti Roma’da geçtiğimiz hafta gerçekleşen Suriye dostları toplantısı, Suriye muhalefeti ile direniş gruplarını tatmin etmedi. Suriye muhalefeti, insani yardım koridoru, direniş grupları ise mühimmat ve uçuşa yasak bölge beklentisi içerisindeki toplantıdan maalesef istediğini alamadı.

Amerika, toplantıda sadece 60 milyon dolarlık insani yardım sözünü vererek, Suriye politikasında, Türkiye ile aynı yaklaşım içerisinde olmadığının mesajını verdi. Bu yüzden Türkiye de Suriye muhalefeti gibi toplantının kararlarından memnun değil.

Diğer yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Amerika Başkanı Barack Obama ile geçtiğimiz Cumartesi günü telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Putin ve Obama, Suriye krizinin siyasi çözümü konusunda dışişleri bakanlarının yeni fikirleri desteklemeleri ve iletişim halinde olmaları konusunda hemfikir olarak, 17-18 Haziran 2013 tarihlerinde Kuzey İrlanda’da yapılacak olan G-8 zirvesinde de bir araya gelme konusunda anlaştı.

Amerika aylardır Suriye’de Esed sonrası iktidarın, İslamcıların eline geçebileceği endişesini ısrarla vurgularken, bugün ise Rusya ile beraber Suriye’nin geleceğini inşa etmenin çalışmasını başlatmış görülüyor.

Suriye’de İsrail’in güvenliğini Rusya üzerinden yürütmeye çalışan Amerika, 60 milyon dolarlık insani yardımı vererek, hem Rusya’ya hem de Esed’e yeni bir formül sürecini dayatmış oluyor.

Suriye Ulusal Konseyi’ni aşırı İslamcı bulan Amerika yeni bir Suriye Ulusal Koalisyonu yapılanması ile muhalefete çeki düzen vererek, yeni Suriye’de liberal, laik bir muhalefet arayışını sürdürmeye devam ediyor. Bir de bu sürecin uzamasıyla Suriye’nin parçalanma sürecine hazırlıklı olmak gerekiyor.

İran ise Suriye politikasında Rusya ile karşılıklı güven anlaşması çerçevesinde siyasi stratejik işbirliğini, Irak ve Lübnan Hizbullah’ı ile birlikte kararlı bir şekilde sürdürmeye devam ediyor.

Amerika ve Rusya, Suriye’de Esed’e zaman kazandıracak ve Esed sonrası Suriye’sinde İsrail’in güvenlik politikalarına zarar vermeyecek bir siyasi oluşumun sentezini ayarlıyor.

Suriye’de son viraja girildi

Bütün bu yaşanan olaylarla Suriye’de son viraja girildiğine şahit oluyoruz. Beşşar Esed güçlerinin SCUD füzeli saldırıları sonucunda, Şubat ayı içerisinde 3 bin 774 insan hayatını kaybetti. Halep şehrinde her gün yeni mezarlıkların açılmaya başlanması insani trajedinin çok ciddi boyutlara doğru gittiğinin göstergesidir.

Suriye’de Baas rejiminin katliamları ikinci yılını doldururken, yaşanan bu durum Arap halklarında Gazze katliamı algısına dönüşmeye başladı.

Daha şimdiden gerek Irak Başbakanı Nuri el Maliki, gerekse de Ürdün Başbakanı Abdullah Ensour’un, Esed’in gitmesi durumunda Suriye’nin ateş parçasına dönüşeceği şeklindeki söylemlerini dikkate almak gerekiyor.

Bu olaylarla birlikte Suriye muhalefeti ile direniş gruplarının her geçen gün farklı bir düşünce kulvarına doğru seyretmesi hayra alamet değildir.

Şu bir gerçek ki, Suriye muhalefetinin karşısında İran, Irak, Lübnan Hizbullah’ı, Rusya, Amerika ve İsrail gibi gizli ve açık bir düşman cephesi varken, işi hiç de kolay olmayacaktır.

YENİ AKİT