Amasya'dan Yola Çıkan 5 Tır Yardım Suriye'ye Ulaştı

Amasya’dan Yola Çıkan 5 Tır İnsani Yardım Malzemesi Suriye’deki İhtiyaç Sahiplerine Ulaştırıldı.

İHH Amasya Temsilciliğinin Merzifon, Gümüşhacıköy, Suluova, Taşova, Havza, Erbaa İHH Temsilcilikleri ile müşterek yürüttüğü Suriye’ye İnsani Yardım Organizasyonu ile,  duyarlı halk kesimleri, işadamları, kurum ve kuruluşların gönüllü bağışlarıyla oluşturdukları 4 tır ile, Amasya Hayrat İnsani Yardım Derneği Amasya Şubesinin oluşturduğu 1 tır olmak üzere 5 tır dolusu insani yardım malzemesi, 22 Ocak 2014 Perşembe günü ikindi namazını müteakip yapılan Basın Açıklaması ve duanın ardından, Suriye’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmak üzere konvoy halinde yola çıkmıştı.

Suriye’de gün geçtikçe daha da derinleşen insani krize bir kez daha müdahil olabilmek, Esed’in varil bombalarının yanı sıra açlık ve soğukla da mücadele eden mazlum Suriye halkına destek olabilmek amacıyla teşkil edilen 5 tır İnsani Yardım Malzemesi; her biri 50 TL’lik 80 bin TL değerinde 1600 gıda kolisi, 80 bin TL değerinde 75 ton un, 20 koli bebe bisküvisi, kullanılmış 30 adet çiftli ranza ve yatağı, kullanılmış 50 takım Okul masa ve sırasından oluşuyordu.

Yardım malzemeleri taşıyan konvoy 23 Ocak Cuma günü İHH’nın Hatay’ın Reyhanlı İlçesindeki Suriye Yardımları Koordinasyon Merkezine ulaştı.

Yardım malzemelerinden, Merzifon Kardeşlik Platformunca oluşturulan tırda bulunan 1600 adet gıda kolisinin 1000 adeti İHH’nın deposuna boşaltılarak Reyhanlı’da çadır ve barakalarda yaşayan Suriyeli ihtiyaç sahiplerine ulaştırılırken, 600 adeti ise İHH’nın Reyhanlı’da bulunan Yetimhaneleri ve okullarına dağıtıldı.

Bu gıda kolilerinin Reyhan’lıdaki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasında MÜSİAD Merzifon Şube Başkanı Hakan Dülger’in önderliğinde 25 Merzifonlu  iş adamı da hazır bulunarak, beşer kişilik gruplara ayrılarak dağıtımı bizzat kendileri yaptılar.

Diğer tırlarda bulunan 80 ton un ise İHH Amasya Temsilcisi Serdal Benli nezaretinde Reyhanlı Cilvegözü sınır kapısından geçirilerek, Tampon bölgede Suriye plakalı araçlara aktarma yapıldıktan sonra, Suriye içinde bulunan İHH Ekmek Fabrikalarında kullanılmak üzere İHH’nın Suriye tarafında bulunan deposuna boşaltıldı.

İHH Amasya Temsilcisi Serdal Benli, yardımların yerlerine ulaştırılması ile bölgede gördüklerine dair şu açıklamalarda bulundu.

"24 Ocak Cumartesi sabah İHH Reyhanlı ofisinde dağıtımı gerçekleştirmek üzere gruplara ayrıldık. Gruplar beşer kişi beş gruptan oluşuyordu. Dört grup Reyhanlı’da Yetimhane, okul, çadır ve barakalarda bulunan Suriyeli kardeşlerimize dağıtımlarını yaparken, içinde bulunduğum beşinci grup ile Suriye tarafına geçtik.

Tampon bölgede un yüklü tırlarımızın boşaltılmasında bizzat nezaret ettikten sonra, İHH’nın hazırladığı program doğrultusunda aralarında İHH Merzifon Temsilcimiz Muhammed Çintaş, Merzifon Müsiat başkanı Hakan Dülger’inde bulunduğu 5 kişilik ekiple çocuklara giysi yardımında bulunmak üzere, Suriye tarafında bulunan İHH’nın deposunda inceleme yaptıktan sonra Taftanaz’a doğru yola çıktık ve Türkiye sınırına yaklaşık 50 km mesafede bulunan İdlip’in Taftanaz İlçesine gittik.

İdlib’e 10 km mesafede Taftanaz yönüne dönerken bomba seslerini duyduk. İHH yetkilimizin bize verdiği bilgi, bomba seslerinin geldiği bölgede Karşılıklı Nusayri ve Sünni yerleşim yerlerinin olduğu ve gün boyunca birbirlerine karşılıklı havan attıkları şeklindeydi.

Yol boyunca daha önce görmüş olduğum manzaradan bir fark yoktu. Bidonlarla satılan mazotlar, ayaklı sarraflar, ham petrolü ayrıştırma kuyuları, küçük tezgahlar üzerinde bir şeyler satmaya çalışanlar.

İdlip’in Taftanaz ilçesine geldiğimizde hayalet bir şehirle karşılaştık. Camii ve evler yerle bir olmuş. Molozlar arasında oynayan çocuklara şahit olduk. Şehrin yarısından fazlası sürekli bombalandığından dolayı çadır kentlere gitmişler.

İHH’nın hazırladığı program doğrultusunda İHH’nın öncesinde tespit ettiği evlere giderek çocuklara mont, atkı, çorap, bere yardımında bulunduk. Çocuklardan bir tanesinin ‘ne olur buraya uçaklar gelmesin çok korkuyoruz’ demesi karşısında söyleyecek bir söz bulamadık.

Taftanaz’da dağıtımlarımızı gerçekleştirdikten sonra Sınır kapısına yakın bölgede bulunan İHH ve İngiltere Müslümanlarının ortaklaşa kurduğu Ummah Çadır Kentine geçtik. Çadır kentte Hama’dan gelen şehit aileleri bulunuyor. Bir hafta önceki soğuklarda burada iki çadır yanmış ve biri çocuk iki kişi yaralanmış. Hafif yüzü yanan çocuğu da görme fırsatımız oldu.

Türkiye tarafına geçtikten sonra Reyhanlı’da dağıtım yapan diğer gruplarla ofiste buluşarak  dağıtımla ilgili yapılanları paylaştık. 25 kişilik ekibin tamamı gördükleri manzara karşısında çok üzüldüklerini, barakalarda ve çadırlarda hayat mücadelesi veren mazlumların durumumun içler acısı olduğu ve Suriye’de her yönüyle gerçek bir insani bir dram yaşandığını belirttiler.

Suriye’ye insani yardım konusunda daha çok çalışma yapılması gerektiği ortak kanaati pekişirken İHH’nın çok büyük hizmetler yaptığı ve özellikle savaş bölgesinde çalışma yaptığından dolayı desteklenmesi gerektiği ortak bir kanaat olarak belirtildi."

Etkinlik-Eylem Haberleri

Özgür-Der, Gazzeli kardeşlerimizle paylaşmaya devam ediyor
İslam dünyasının geleceği; imkanlar ve zaaflar
Eğitim Bir Sen İstanbul 2 Nolu Şubede “İslami Şahsiyetin İnşası” kitabı ele alındı
“Yeni bağımlılık türleri ve bağımlılıkla mücadele”
Özgür-Der Gençliği, Halep'in Hıristiyan yoğunluklu bölgesinde ekmek dağıtımı gerçekleştirdi