Haber: Hüseyin Özkaya / Taraf
Amanos Dağları’nda 17 mayısta PKK’lıların kurduğu pusuda üç askerin hayatını yitirmesine neden olan operasyonda hatalar zincirinin yaşandığı ortaya çıktı. İstihbarat Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Erhan Dikmen, Jandarma Özel Harekât (JÖH) Bölük Komutanı Jandarma Üsteğmen Aytaç Kaya ve Tim Komutanı Jandarma Teğmen Ahmet Tarım’ın aracıyla birlikte kaybolan komutan yardımcısını ararken pusuya düştüğü iddia edildi.
Yetkili kaynaklardan edinilen bilgilere göre, üç subayın ölümüne neden olduğu öne sürülen hatalar zinciri şöyle gelişti:
Zırhlı aracı ararken vuruldular
» Önden giderek emniyeti sağlamakla görevli Hatay İl Jandarma Komutan Yardımcısı Jandarma Yarbay M.C, emrindeki zırhlı kobra araç ile kendi sorumluluk sahasındaki Bülke Yaylası’nı bulamayarak kayboldu.
» M.C’nin kaybolması nedeniyle operasyon için Bülke Yaylası’nda bulunan 300 personelin güvenliği tehlikeye atıldı.
» Hatay İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay M.B, M.C’nin emrindeki zırhlı aracı bulmaları için operasyonda görevi olmayan Hatay İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Jandarma Binbaşı Erhan Dikmen ve iki personeli PKK’lıların bulunduğu riskli bölgeye gönderdi. Sivil araçla bölgeye gönderilen subaylar, savunmasızdı.
» PKK’lıların sivil araca açtığı ateş sonucu yaralanan Erhan Binbaşı ve Aytaç Üsteğmen, hastaneye sevk edilirken, yarası en hafif olan Jandarma Teğmen Ahmet Tarım fark edilmedi. Bu yüzden hastaneye 25 dakika geç gönderildi.
» İfade edilenin aksine PKK’lılarla bir çatışma yaşanmadı. Hata ve ihmallerle dolu bu operasyon sonucunda üç subay kan kaybından hayatını kaybetti.
Yine aynı komutan: Ü.K
Öte yandan, 2011’de Diyarbakır Silvan’da 13 askerin hayatını kaybettiği olayda ihmal iddialarıyla gündeme gelen ve sonrasında Adana Jandarma Bölge Komutanlığı’na atanan eski Diyarbakır Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Ü.K’nın adı bu kez de Amanos’ta ortaya çıktı. Ü.K’nin üç subayın hayatını kaybettiği Amanos olayında planlama hatası ve ihmalleri olduğu belirtildi. Yetkililerden edinilen bilgilere göre, Tuğgeneral Ü.K’nin neden olduğu ihmaller şöyle:
» Tuğgeneral Ü.K, 15 Kasım 2011 tarihinde Mersin’de yakalanan ve Amanoslar’da faaliyet gösteren “Bayram Daimi” adlı PKK’lının, “üç el bombasının bulunduğu yeri” göstereceğini söylemesi nedeniyle 15 mayısta Dörtyol’da operasyon planlandı.
» Ancak Cumhuriyet Savcısı, PKK’lının üç el bombası için cezaevinden çıkarılarak riskli bir bölgede yer gösterme yapmasına izin vermedi.
» Buna rağmen ve operasyon iptal edilmesi gerekirken Tuğgeneral Ü.K, basit de olsa bazı malzemeler yakalama düşüncesiyle operasyona devam etme kararı verdi.
İHA’lar sonradan kullanıldı
Bu arada, elde edilen bilgilere göre, bahar mevsimi ile birlikte meşe ağaçlarının yaprak açması nedeniyle görüşün üç metreye düştüğü bölgede, sadece üç el bombasını ele geçirmek amacıyla 13 tim (300 personel) görevlendirilmesinin yanlış olduğu öne sürüldü. Birçok askerin görev aldığı riskli bir bölgede operasyon öncesi İnsansız Hava Aracı (İHA) uçurulmamasının ise, başka bir hata olduğu ve İHA’ların, üç subayın hayatını kaybetmesinin ardından kullanıldığı iddia edildi.