HAKSÖZ-HABER
Millet İttifakı’nın “ortak mutabakat metni”ni mülteci meselesi üzerinden değerlendiren Yahya Fırat, büyük oranda CHP ve İYİ Parti’nin şekillendirdiği anlaşılan ve muhacirlerle ilgili bilindik dışlayıcı-ötekileştirici klişe söylemleri tekrarlayan bu metni Saadet, Gelecek ve Deva partilerini kabule sürükleyen muhtemel faktörleri irdeliyor.
Yahya Fırat’ın Haksöz-Haber için kaleme aldığı “Altılı Masa’nın ‘ortak mutabakat metni’ mülteci meselesine dair ne söylüyor?” yazısından öne çıkan bazı vurgular şöyle:
CHP, İYİ Parti ve DP’nin “öteki” olarak gördüğü mültecilere bakışı malum. Saadet Partisi’nin İran faktöründen dolayı baştan beri Esed rejimine toz kondurmaması, DEVA Partisi ve Gelecek Partisi’nin de konjonktürel ve popülist söylemlere teslim olması tabloyu daha da iç karartıcı bir hale getiriyor.
Yaklaşan seçimler öncesinde iktidar ve muhalefet partilerinin farklı gerekçelerle de olsa mültecileri geri gönderme ve katil Esed rejimi ile görüşme beyanları kaygı verici. Türkiye’de tüm hızıyla esen/estirilen milliyetçi rüzgâra kapılan siyasetçilerin kahir ekseriyetinin mültecileri gönderme üzerine politika icra etmesi savaş, çatışma ve zulümden kaçan muhacirleri tedirgin ettiği aşikâr.
Türkiye’nin göç ve mülteciler meselesini daha iyi yönetmesi ve bu konuda etkin ve kapsamlı politikaları hayata geçirmesi zaruri görünüyor. Suriye gerçekliği göz önünde bulundurulduğunda Suriyeli sığınmacılara yönelik insani ve adil bir yaklaşımın geliştirilmesi hayati önemi haizdir. Seçimlerin mazlumların mağdur olmayacağı bir sonuç doğurması en büyük temennimizdir.