Altı Bin Suriyeli Öncüpınar Sınır Kapısında Mahsur

Esed rejiminin bombardımanından ve kimyasal silah endişesiyle kaçan binlerce kişi, Öncüpınar Sınır Kapısı'na yığıldı.

Esed rejiminin bombardımanından ve kimyasal silah kullanılması endişesiyle kaçan binlerce kişi, Öncüpınar Sınır Kapısı'na yığıldı. Sayıları 6 bini geçen Suriyelilere Türkiye'deki kamplarda yer kalmadığı için geçiş izni verilmiyor. Sınıra 500 metre uzaklıktaki TIR hangarlarında hayatta kalma mücadelesi veren çoğunluğu çocuk ve kadınlardan oluşan mültecilerin en büyük sıkıntısı ise yiyecek ve ilaç...

Türkiye ve ABD'li heyetin Suriye'yi ele aldığı toplantıda 'tampon bölge' kurulmasında mutabakata varmasının ardından, Fransa 'uçuşa yasak bölge' için girişim başlattı. İki gelişme, gözleri yeniden Türkiye-Suriye sınırına çevirirken, Şam yönetiminin yerle bir ettiği Halep ve Hama'dan kaçan binlerce kişi sınırımıza dayandı. Evleri bombalanan binlerce Suriyeli Halep ve Hama'dan can havliyle kaçıyor. Kilis'teki Öncüpınar Sınır Kapısı önünde dün öğle saatlerinde 6 bin mülteci birikti. 70 bine yakın mülteciye kucak açan Türkiye, 6 kampta yer kalmadığı için Suriyelileri sınırda bekletiyor. Aç, susuz ve perişan haldeki kadın ve çocukların imdadına sınırın diğer tarafına geçen İHH ve diğer yardım kuruluşları yetişiyor.

Ramazan Bayramı'nın son gününden itibaren sınır kapısının önünde yaklaşık 6 bin mülteci toplandığı kaydedilirken her geçen gün mülteci sayısının arttığı ifade ediliyor. Öncüpınar Sınır Kapısı önünde özellikle çocukların büyük tehlikeyle karşı karşıya olduğu, şu ana kadar çok sayıda çocuğun sıcak havaların da etkisiyle ishal gibi mikrobik hastalıklara yakalandığı belirtiliyor. Yiyecek ve ilaç sıkıntısı çeken Suriyelilere ise sadece bir hemşire sağlık hizmeti veriyor.

SADECE YARALILAR ALINIYOR

Dün akşam saatlerinde Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan Türkiye'ye giriş yapan İHH görevlisi Ömer Kesmen, sınırın diğer tarafındaki durumun içler acısı olduğunu söylüyor. Mültecilerin hayatta kalmalarını sağlayacak kadar gıda yardımı götürebildiklerini belirten Kesmen'in şu sözleri sınırın diğer tarafındaki durumu özetliyor: "Bir çok savaş bölgesindeki yardım organizasyonunda görev aldım. Ancak böyle bir drama ilk kez şahit oluyorum."

6 binin üzerinde Suriyeli mültecinin Türkiye'ye girmek için beklediğini ifade eden Kesmen, Türkiye sınırına yaklaşık 500 metre uzaklıktaki TIR hangarlarında kalıyorlar. Çoğunluğunu kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Büyük çoğunluğu Halep'ten geliyor. Çok ciddi bir yığılma var."

Mültecilere hayatlarını devam ettirebilmeleri için acil gıda yardımı yaptıklarını ifade eden Kesmen, Gaziantep Valililiği ile koordineli halde yardımlarını sürdürdüklerini kaydediyor. Kesmen, dün İstanbul'dan yola çıkan İHH gezici aşevinin de bugünden itibaren sınırın diğer tarafında hizmet vereceğini belirtiyor.

70 BİNİ ÇOKTAN GEÇTİ

Öte yandan, bugüne kadar Türkiye'ye sığınan mültecilerin sayısının 70 bini çoktan geçtiği kaydediliyor. Halen Reyhanlı, Altınözü, Apaydın ve Yayla Dağı kamplarında misafir edilen mültecilerin yanı sıra yüzlerce mülteci de yaz aylarında olunmasından da istifade ederek Kilis'teki parklarda kalıyor. İnsani yardım kuruluşlarının parklarda kalan mültecilere de hergün sıcak yemek dağıtımı yaptığı belirtiliyor.

ÇADIR KENTLER DOLDU ALAMIYORUZ

Yetkililer ise çadır kentlerin tamamen dolduğunu belirterek, Suriyelilerin bir süre bekletildikten sonra içeri alınacaklarını söylüyor. Yetkililer, acil ve hayati müdahale gerektiren hastaların geçişine ise izin veriyor. Kilis ve Gaziantep'teki hastanelere kaldırılan yaralılar nedeniyle buralarda da yer kalmadığı ifade ediliyor. Sınırın Suriye tarafındaki yığılmanın bir nedeni de son dönemde artan terör olayları nedeniyel giriş çıkışlarda yoğun güvenlik önlemlerinin alınması. Ayrıca, bölgedeki giriş çıkışlar Dışişleri Bakanlığı'nın kontrolünde yürütülüyor. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, sınırda bekleyen binlerce kişinin PKK'nın artan eylemlerinin güvenlik sorunu oluşturmasının yanı sıra konteynır ve çadırkentlerdeki inşaatın sürmesinden dolayı kapasitenin üzerine çıkılmaması için alınmadığı öğrenildi.

218 kişi geldi

Ülkesindeki olaylardan kaçan 1'i asker, 193 Suriyeli Hatay'ın Yayladağı İlçesi'nden Türkiye'ye sığındı. Çoğunluğu kadın ve çocuklardan oluşan 193 Suriyeli Türkiye'ye sığınmak üzere Topraktutan Köyü mevkisine geldi. Suriye'nin İdlip ve Lazkiye sınırına gelen Suriyeliler otobüslerle Kahramanmaraş'a, Suriyeli 1 asker ise Apaydın Kampı'na gönderildi. Suriye'deki olaylarda yaralandığı öğrenilen 2 kişi ise ambulansla Antakya Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Mardin'in Kızıltepe İlçesi'ne ise 25 Suriyeli geldi. Şenyurt Beldesi'nde sınır bölgesinden geçmeye çalışan Suriye uyruklu 25 kişinin Hatay'daki kampa gönderileceği öğrenildi.

YENİ ŞAFAK

Suriye Haberleri

Katar, Ürdün ve Suudi Arabistan Suriye'nin yeni yönetimiyle görüşmeler gerçekleştirdi
SMO komutanı: Esir aldığımız PKK/YPG'lilerin içinde İsrail ve İranlılar var!
Burası Gazze değil, Yermuk Mülteci Kampı!
Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı adayı Waltz: ABD askerleri Suriye'de olmamalı
Şam'ın mahallelerindeki evlerine dönen Suriyeliler hayata tutunmaya çalışıyor