Almanya’da yılbaşı kutlamalarında yaşanan taciz ve hırsızlık olayların ardından mültecilerin suçlanması ve “aşırı sağcı”ların “yabancı düşmanlığı”nı körükleyen kampanyalar başlatması endişelere yol açtı.
Köln’deki yeni yıl kutlamaları sırasında yaşanan olayların ardından medya kuruluşları, Kuzey Afrikalı ve Arap mültecilerin çok sayıda kadına saldırdığını söylerken, Almanya’nın artık güvensiz hâle geldiğini iddia eden “mülteci karşıtı” siyasetçiler, suç işleyen yabancıların derhal sınır dışı edilmesi için kampanya başlattı.
“Aşırı sağcı” gruplar birçok kentte “mülteci karşıtı” gösteriler düzenlerken, Köln sokaklarında “yabancı”lara saldırılar gerçekleştirildi.
“Irkçılıklarını Dışa Vurmak İçin Vesile Arıyorlar”
Almanyalı düşünce kuruluşu Das Progressive Zentrum uzmanlarından Philipp Saelhoff, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Köln’de yaşananların “aşırı sağcı” ve popülist gruplar tarafından çarpıtıldığını, propaganda malzemesi hâline getirildiğini belirterek, “Kimilerinin ırkçılıklarını dışa vurmak için böyle bir vesile aradıkları çok açık.” dedi.
Başta Köln olmak üzere, Hamburg’un da aralarında olduğu bazı şehirlerde yılbaşı akşamında yaşanan olayların ardından siyasetçilerin büyük çoğunluğunun sağduyulu hareket ettiğini dile getiren Saelhoff, “Ne yazık ki popülist partiler ve aşırı sağcılar Köln ve Hamburg’daki olayları bir siyasî kampanyaya dönüştürdü.” dedi.
Medyanın Rolü
Berlin Hür Üniversitesi İletişim Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Joachim Trebbe de Köln ve Hamburg’daki olayların ardından, kamuoyunda “mülteci karşıtı” bir havanın oluşmasında medyanın rolünü değerlendirdi.
Trebbe, Almanya basınında suçlarla ilgili olaylar haberleştirilirken, suçla doğrudan ilgili olmaması hâlinde, kurbanın ya da zanlının kökeni, vatandaşlığı, dinî veya etnik aidiyetine vurgu yapılmadığına dikkat çekti.
Almanyalı uzman, son olayların haberleştirilmesinde ise farklı bir yaklaşım olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
“İşte olayda bir bağlantı kuruluyor, zanlıların Kuzey Afrikalı gençler olduğu bilgisine yer veriliyor ve işlenen suçların zanlıların kökenleriyle bağlantılı olduğu iddia ediliyor. Bu suçların Kuzey Avrupa’daki ilişkilerden kaynaklandığı, onların farklı kültürlerine özgün koşullardan kaynaklandığı, suçların bu farklılıklardan ötürü işlenmiş olabileceğinden yola çıkılıyor.”.
Suç İşleyene Sınır Dışı
Son gelişmelerle başlayan tartışma, Başbakan Angela Merkel üzerindeki baskıyı artırırken, hükûmet ortakları suç işleyen “yabancı”ların ve mültecilerin, daha kolay bir şekilde sınır dışı edilmesi için yasal değişikliğe gitme konusunda anlaştı.
AA