Almanya’da Diyanet İşleri Türk İslam Birliği DİTİB’e yönelik başlayan “Türkiye’nin güdümünde” olduğu tartışması, Aşağı Saksonya Eyaleti ile DİTİB arasında imzalanması beklenen İslam Sözleşmesi’nin ertelenmesine neden oldu. Eyaletteki SPD-Yeşiller hükümeti, son günlerde dillendirilen DİTİB’in güdümlü hareket ettiği iddialarının açıklığa kavuşana kadar anlaşmanın imzalanmasının durdurulduğunu duyurdu.
Aşağı Saksonya Eyaleti ile DİTİB arasında uzun zamandır üzerinde çalışılan İslam Sözleşmesi’nin bu yıl içerisinde imzalanması bekleniyordu. Anlaşmanın 2018 yılının ilk aylarında yapılacak Aşağı Saksonya Eyalet Parlamentosu seçimlerinden önce imzalanıp imzalanmayacağı belirsiz.
İslam Sözleşmesi ile, Aşağı Saksonya Eyaleti ile DİTİB arasında tıpkı Hamburg ve Bremen eyaletlerinde olduğu gibi okullarda İslam din dersi, hastaneler ve cezaevlerinde din adamı tarafından hizmet verilmesi, cami yapımı ve cenaze işleri gibi konuların yasal bir zemine oturtulması hedefleniyordu.
DİTİB, Türkiye’den yönetildiği gerekçesiyle Almanya’da son günlerde siyasilerin hedefinde bulunuyordu. DİTİB’i eleştirenler arasında bulunan Yeşiller Eşbaşkanı Cem Özdemir, İslam din dersi için DİTİB ile anlaşanların, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ideolojisinin Alman okullarına girmesine de aracılık etmiş olacağını iddia etmişti.
Eleştiriler üzerine Almanya’nın en büyük eyaleti olan Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyalet Başbakanı Hannelore Kraft da WAZ gazetesine yaptığı açıklamada, tartışmaların DİTİB’in İslami cemaat olarak kabul edilmesi konusundaki kriterleri yerine getirip getirmediği konusunda şüpheleri arttırdığını söyledi.