Almanya'da Faşist Afd'nin Hızlı Yükselişi

Saksonya Eyalet Meclisi seçimlerinde oyların yüzde 9,7'sini alarak ilk kez 2014'de meclise giren AfD, Saksonya-Anhalt eyaletinde yüzde 24,3 ile en yüksek oranına ulaştı.

Almanya'da İslam karşıtı, aşırı sağcı Almanya için Alternatif (AfD) partisi, son iki yılda girdiği seçimlerden başarıyla çıkarak yükselişini sürdürüyor.

Avrupa Birliği'ndeki (AB) ekonomik krize tepki olarak 2013'te kurulan AfD, AB’deki ortak para birimi avroya ve borç krizindeki ülkeler için hazırlanan kurtarma paketlerine karşı çıkıyor ve Avro Bölgesi'nin dağılmasını talep ediyor.

Almanya’da 2013'de düzenlenen genel seçimlerde aldığı yüzde 4,7 oy oranıyla barajı geçemeyerek Federal Meclis dışında kalan AfD, 2014'de yapılan Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde yüzde 7 oy oranını yakalayarak 7 milletvekili çıkardı.

AfD, 2014'ün ağustos ayında yapılan Saksonya Eyalet Meclisi seçimlerinde oyların yüzde 9,7'sini hanesine yazdırarak Almanya'da ilk kez bir meclise girmeyi başardı.

Aynı yılın eylül ayında Brandenburg ve Thüringen eyalet meclisleri seçimlerde de başarılı olan AfD, Brandenburg'da yüzde 12,2 ve Thüringen'de de yüzde 10,7 oy oranlarıyla Saksonya'da aldığı sonucun üzerine çıktı.

2015'de Hamburg'da yapılan Eyalet Meclisi seçimlerinde 6,1, Bremen Eyalet Meclisi seçimlerinde de yüzde 5,5 oranında oy alan aşırı sağcı parti, ilk kez ülkenin batısında bulunan eyaletlerde meclise girdi.

Avrupa'daki sığınmacı krizi ve özellikle Fransa'daki terör saldırılarının ardından izlediği yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı politikalarıyla dikkati çeken AfD içinde ekonomi konularına ağırlık vermek isteyen kanat, aşırı sağcı söylemlerden rahatsız oldu.

2015'in haziran ayında yapılan genel kurulda partinin genel başkanı olan Frauke Petry ile eski genel başkan Bernd Lucke ve iktisatçılar, partiden ayrılarak yeni bir parti kurdu.

Bu ayrılışın ardından AfD kamuoyu araştırmalarında yüzde 3'e kadar geriledi.

Yılın ikinci yarısında sığınmacı krizinin derinleşmesi ve Almanya’nın eylül ayında sığınmacılara kapıları açması üzerine AfD, aşırı sağcı söylemlerini daha sertleştirdi.

2016'nın mart ayında Saksonya-Anhalt, Baden-Württemberg ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde yapılan meclis seçimlerinde oy oranını artıran AfD, Saksonya-Anhalt eyaletinde yüzde 24,3 ile şimdiye kadarki en yüksek oy oranını yakaladı.

Özellikle federal hükümeti oluşturan partilere tepki duyanların oylarını kazanan ve PEGIDA hareketi tarafından da desteklenen AfD, Baden-Württemberg'de yüzde 15,1 ve Rheinland Pfalz’da da yüzde 12,1 ile dikkat çekici bir başarı sağladı.

AfD, pazar günü yapılan Mecklenburg-Vorpommern Eyalet Meclisi seçimlerinde yüzde 20,8 oranında oy alarak ilk kez Başbakan Angela Merkel'in genel başkanlığı yaptığı Hristiyan Demokrat Birlik Partisini (CDU) geride bıraktı.

Böylece AfD, katıldığı eyalet meclisi seçimlerinden üst üste 9. kez başarıyla ayrılmış oldu.

Berlin'de 18 Eylül’de yapılacak Eyalet Meclisi seçimlerinde de AfD'nin yüzde 10’nun üzerinde oy alması bekleniyor.

Kamuoyu anketleri, partinin eyaletlerde elde ettiği başarının gelecek yıl eylül ayında yapılacak genel seçimlere de yansıyacağına işaret ediliyor.

Anketler, AfD'nin Almanya genelinde CDU ve Sosyal Demokrat Partinin (SPD) ardından üçüncü sırada olduğunu gösteriyor.

AA

Dünya Haberleri

Çin'den UCM'nin Netanyahu kararına destek
İtalya’da mahkeme, RAI'den “Kudüs'ün İsrail'in başkenti olmadığı” yönünde düzeltme istedi
ABD, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı
BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı