Almanya Kurucu Ülkeleri Çağırdı

Almanya Dışişleri Bakanı Steinmeier, kurucu ülkelerin dışişleri bakanlarını Cumartesi sabahı Berlin’e davet etti.

İngiltere'deki referandumdan Avrupa Birliği'nden ayrılma kararı çıkmasına Avrupa'dan tepkiler yükseliyor. 

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier İngilizlerin ayrılık kararını "Avrupa için üzücü bir gün" değerlendirmesini yaptı. Steinmeier, "İngiltere'den gelen haber gerçekten iç karartıcı" dedi.

Alman Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda da Steinmeier’in kurucu ülkelerin dışişleri bakanlarını Cumartesi sabahı Berlin’e davet ettiği duyuruldu. Villa Borsig’de gerçekleşmesi beklenen toplantıya, Alman bakanın yanı sıra Fransa Dışişleri Bakanı Jean Marc Ayrault, Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni, Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynders ve Luksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn’un katılması bekleniyor.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk,  “Referandumdan başka bir sonuç çıkmasını istediğimizi saklamaya gerek yok. Bunun sonucunun siyasi olarak ne kadar ciddi ve hatta dramatik olduğunun farkındayım. 27 lider adına diyebilirim ki, birliğimizi 27 üye olarak korumakta kararlıyız. Bu tarihi bir an, ancak histerik tepki verilecek bir an değil” diye konuştu.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de 28 üyeli bloğun bundan böyle diğer AB ülkelerindeki 'memnuniyetsizlik' ile uğraşma zorunda kalacağını savunurken, "İngiltere'de gördüğünüz memnuniyetsizlik, kendi ülkem dahil diğer ülkelerde de mevcut. Daha fazla refah için reform gerekiyor" diye konuştu. 

Aşırı sağcılar referandum istiyor

Hollanda'nın aşırı sağcı Özgürlük Partisi lideri Geert Wilders ise ülkesinin 28 üyeli Birlik'ten ayrılması çağrısı yapıp, "Hollandalılar AB'den çıkmayı oylamayı hakediyor. Özgürlük partisi Hollanda'nın AB'den çıkmasının oylanacağı bir NExit oylaması istiyor... Kendi ülkemizi, kendi paramızı, kendi sınırlarımızı ve kendi göçmen politikamızı kendimiz yönetmek istiyoruz" çağrısı yaptı. 

Fransız aşırı sağcı lider Marine Le Pen de İngiltere'nin AB'den ayrılması'na (Brexit) gönderme yaparak Fransa'nın da Birlik'ten ayrılmasını teklif etti, "FRexit zamanı geldi" dedi. Ancak Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz İngiltere'nin ayrılması birlik içinde 'domino etkisi' yaratmayacağı görüşünde. 

İspanya Başbabanı Mariano Rajoy ise BRexit kararına rağmen ülkesinin Avrupa Birliği'ne 'bağlı' kalacağını açıkladı. 

Kaynak: Reuters

Dünya Haberleri

Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü
Almanya'da Noel pazarına araçla yapılan saldırıda ölü sayısı 5'e yükseldi