Almanya'nın en yüksek tirajlı gazetesi Bild, “Şansölyenin Türkiye ziyaretinden kim fayda sağlıyor: Erdoğan mı, Merkel mi?” başlığıyla verdiği haberde iki liderin “mülteci krizi”ni görüştükleri belirtildi. Haberde, Merkel'e yapılan en önemli eleştirinin, ziyaretiyle “Erdoğan'a seçim kampanyasında yoğun bir destek” sağlaması olduğu ifade edildi.
Der Tagesspiegel gazetesinin “Merkel müttefik arıyor” başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'yi “mülteci krizi”nde bir ortak olarak kazanmaya çalışan Merkel'in bu konuda Almanya'da kamuoyu desteğini kaybettiği ifade edildi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, “mülteci krizi”nin Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyelik sürecinde yeni bir hareketlilik getireceği yönündeki görüşüne yer verilen haberde, Türkiye'nin yeni fasılların açılması ve AB zirvelerine davet edilme taleplerinin bulunduğu belirtildi.
“Merkel Türkiye'ye para ve vize sözü verdi” manşetini kullanan Süddeutsche Zeitung, Merkel'in İstanbul'da “mülteci krizi” çerçevesinde Türkiye'den yardım istediği ve bunun karşılığında Erdoğan'ın taleplerini yerine getirmeye hazır olduğunu yazdı. Haberde Merkel'in Türkiye'ye tavizler verdiği görüşü savunularak şu ifadelere yer verildi: “Türkiye üç milyar avro mali yardım talep etti. Bundan başka, Merkel, Türkiye'nin vize serbestliği sağlanması isteğini de haklı buluyor. Merkel, duraksayan AB'ye katılım müzakerelerini de tekrar canlandırmak istiyor.”.
FAZ gazetesi Merkel'in Türkiye ziyaretini vize muafiyeti konusu çerçevesinde değerlendirerek, “Merkel görünüşte Türkiye'ye daha fazla para ve vize muafiyeti verecek” başlığını kullandı.
Frankfurter Rundschau gazetesi de “Merkel vize muafiyeti sözü verdi” başlığıyla verdiği haberinde, AB üyeliği konusunda iki ülkenin pozisyonlarının yakınlaştığı belirtildi. Haberde, Merkel'in ziyaretinin AB'nin muhtelif krizlerde Türkiye'ye her zaman ihtiyacı olduğunu gösterdiği değerlendirmesine yer verildi.
Kaynak: Anadolu Ajansı