Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Sawsan Chebli, Namibya’da Herero ve Nama soykırımına yönelik Namibya yönetimi ile ortak bir deklarasyon konusunu görüştüklerini açıkladı.
Namibya ile görüşmelerin sürdüğünü ifade eden Chebli, burada tarihi olaylara ilişkin ortak dil kullanılması, Almanya’nın özür dilemesi ve Namibya’nın bu özrü kabul etmesine yönelik ortak hükümet açıklamasının yapılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Hükümet açıklamasının iki ülkenin parlamentolarında alınacak kararlar için de bir temel oluşturulabileceğini dile getiren Alman sözcü, görüşmelerin bu yılın sonuna kadar sonuçlanmasını amaçladıklarını söyledi. Öte yandan, Namibya’da Herero ve Nama halklarına yönelik katliamlar ilk kez Alman hükümetinin resmi bir belgesinde soykırım olarak nitelendi. Sol Parti milletvekili Niema Movassat’ın meclise sunulan soru önergesine verdiği cevapta katliamdan soykırım diye söz edildi.
Deutsche Welle’de yer alan ve “Frankfurter Rundschau” gazetesine dayandırılan habere göre Alman hükümetinin Herero katliamına ilişkin yeni açıklamasında tarihi ve siyasi boyutlarıyla yürütülecek açık bir tartışmada, soykırım kavramının hukuki anlam içermeden de tanımlanabileceği görüşü dile getirildi. Açıklamada, ‘soykırım’ ifadesinin kullanılmasının Almanya açısından hukuki sonuçlara yol açmayacağı görüşü vurgulandı.
Bu arada, Alman Hükümetinin Özel Temsilcisi Ruprecht Polenz, geçen hafta Namibya’dan geri dönmüştü. Polenz, görüşmelerin hedefini, “geçmişe dair ortak anlayış temelinde işbirliğinin artırılması” ifadesiyle tanımlamıştı.
Hükümet açıklamasında tazminat talepleri konusunda nasıl bir pazarlığın yürütüldüğüne somut olarak değinilmiyor. Bununla birlikte “Alman-Namibya Gelecek Vakfı”, siyasi eğitim projeleri ve gençlik değişim programları hakkında temasların devam ettiği belirtildi. Polenz, “Frankfurter Allgemeine Zeitung” gazetesine verdiği demeçte, görüşmelerde su şebekelerinin geliştirilmesi gibi altyapı hizmetlerinin de gündeme geldiğini açıkladı.
Günümüzde adı Namibya olan bölge 1884-1915 yılları arasında dönemin Alman Güneybatı Afrikası’na dahildi.
Herero halkının 1904’te başlattığı ayaklanmada 100’ün üzerinde Alman’ın ölmesi üzerine General Lothar von Trotha Hererolar’ın emriyle 100 bin Herero ve Nama soykırıma tabi tutulmuştu. (Diriliş Postası)