Alman avukatlar Başbakan Scholz'a dava açtı: 'Gazze'deki soykırıma ortaklar'

Filistinlileri temsil eden avukatlar, Alman Başbakan ve diğer üst düzey politikacılar hakkında 'soykırıma yardım etmek'ten suç duyurusunda bulundu.

Bir grup avukat, aralarında Başbakan Olaf Scholz'un da bulunduğu üst düzey Alman siyasetçiler hakkında, İsrail'in Gazze'de işlediğini söyledikleri soykırıma "yardım ve yataklık etmekle" suçlayarak Alman federal savcılığına suç duyurusunda bulundu.

Ulusal güvenlik politikasını yönlendiren ve silah ihracatına izin veren Federal Güvenlik Konseyi'nin bazı üyelerine karşı açılan dava Cuma günü açıklandı.

Scholz'un yanı sıra Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Maliye Bakanı Christian Lindner ve diğerleri de suçlanıyor.

Davanın avukatları, aralarında Filistinli-Alman göçmen akademisyen Nora Ragab'ın da bulunduğu Gazze kökenli iki Filistinlinin ailesini savunuyor.

Ragab yaptığı açıklamada "Biz diasporadaki Filistinliler, ailelerimize ve halkımıza karşı işlenen bir soykırıma seyirci kalmayacağız" dedi.

"Elimizdeki tüm imkanları kullanacağız. … Bugün Alman hükümetini Gazze'deki soykırımda suç ortaklığı yaptığı için sorumlu tutmayı hedefliyoruz."

Avrupa Hukuki Destek Merkezi, Filistin Kamu Diplomasisi Enstitüsü ve İngiltere merkezli Filistin için Hukuk, davaya destek veren sivil toplum kuruluşları arasında yer alıyor.

Ortak yazılı açıklamada şöyle denildi: "Alman devleti, Gazze Şeridi ve Filistinlilere yönelik saldırılarında İsrail'e en güçlü siyasi ve maddi desteği veren ülkelerden biridir."

Davayı destekleyen avukatlardan Alexander Gorski, "hukuki açıdan ve Almanya'daki siyasi manzara göz önüne alındığında, bu davanın zor bir dava olacağını" kabul etti.

Gorski, "Ancak yargı alanında çalışan insanlar olarak bir şeyler yapmaya çalışmanın bizim sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz." dedi.

"Dünya çapında canlı yayınlanan bir soykırım görüyoruz ve buna rağmen İsrail hükümeti hala diğer ülkeler tarafından destekleniyor ve onlardan silah almaya devam ediyor."

İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 30.000’e yaklaşmış durumda.

İsrail, Hamas'ı yok etmek istediğini söylese de dört ay süren savaşın ardından, sivillere yönelik yıkıcı bilanço hassasiyet sahibi birçok insanı harekete geçirdi.

Ocak ayı sonunda Birleşmiş Milletler'in en üst mahkemesi olan Uluslararası Adalet Divanı, (UAD) İsrail'in Gazze'de uluslararası Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal eden eylemlerde bulunduğunun "makul" olduğuna karar verdi.

Cuma günkü davanın avukatları, mahkemenin kararından bu yana Almanya ve diğer tüm üçüncü taraf devletlerin İsrail'in bu tür eylemlerde bulunmasını engellemeye çalışması gerektiğini söyledi.

Ancak Ekim ayından bu yana birçok Alman yetkilinin yaptıkları açıklamalarla soykırımı "teşvik ettiklerini" iddia ettiler.

Dava, Almanya'nın İsrail'e yaptığı silah ihracatına da odaklanacak.

Bu ihracat 2023 yılında bir önceki yıla kıyasla önemli ölçüde artmış ve bu artışın büyük bir kısmı 7 Ekim'den sonra Alman hükümeti tarafından onaylanmıştı.

UAD'nin kararına rağmen Almanya'nın İsrail'e daha fazla tank mühimmatı göndermeyi "prensipte kabul ettiğini" söylediler.

Dünya Haberleri

Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü
Almanya'da Noel pazarına araçla yapılan saldırıda ölü sayısı 5'e yükseldi