“Alevi deyişleri kutsaldır, dokunamazsın!”

Oğuz Aksaç isimli müzisyen Alevi deyişlerini farklı müzikal formlarda söyleyince oldukça sert bir tepki aldı!

HAKSÖZ HABER

Alevi toplumu cumhuriyetin gadrine uğrayan atalarının aksine Kemalizm’in değer dünyası içinde kendilerine bir yer bulmak için onunla barıştılar. Aleviliğin itikadi olarak durduğu yerin “tartışılmaz” olduğu söylenemez. Ancak geçmişte en azından modernliğin taşıyıcı ideolojilerinden birisi değildi!

Evet, bugün Alevi toplumu kendi tarihselliğinin de dışına çıkarak modernliğin ifsad eden yapısına teslim olmuştur. Laik-seküler çevrelerle Alevilerin ilişkisi sadece sosyolojik olarak izah edilemez. İşin siyasi ve kültürel bir boyutu da vardır!

Alevilerin kendilerini İslam inancı içinde ifade etmeleri bir yana ortaya koydukları tutum ve davranışlarla büyük bir ayrışmaya giriştikleri de aşikar. En bilinen örneği cemevlerinin ibadethane sayılması tartışmasıyla yaşanıyor. Müslümanların ibadethanesi bellidir. Cemevlerinin öyle bir statüsü yok…

Son tartışma ise Alevi deyişlerinin mahiyeti hakkında yaşanıyor. Oğuz Aksaç isimli müzisyen Alevi deyişlerini farklı müzikal formlarda söyleyince oldukça sert bir tepki aldı! Oğuz Aksaç'ın 'Bugün Bize Pir Geldi' deyişini caz tarzında yorumlaması üzerine Alevi toplumunun kimi ileri gelenleri Aksaç’ın inançlara saygısızlık etmesi sebebiyle “özür dilemesi” gerektiğini dahi ifade etti.

Bu tepkiyi dile getirenlere göre Alevi deyişleri “kutsal” olduğu için hangi formda söylenmesi gerektiği de belli. Onun dışına çıkmak inanca saygısızlık anlamına geliyor.  Alevi Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı ve Garip Dede Cemevi Dedesi Celal Fırat, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şöyle dedi:

Deyişlerimiz sazla söylenir ve kutsaldır. İnsanların müzikal kariyerleri için birer deneme tahtası değildir. Oğuz Aksaç aykırı olmak adına değerlerimizi deneyemez ve yozlaştıramaz. Kendisi Alevi toplumundan derhal özür dilemelidir.

İslam inancında kutsalın ne olduğu da belirlendiğine göre Alevilerin türkülerini “kutsal” olarak nitelendirmelerini nereye koymamız gerekiyor. İnsan şaşırmadan edemiyor. Tarih boyunca Müslümanların içinde yaşayan bir toplumun kendisini onlardan ayrıştırmak için böylesine büyük bir çabaya girişmesi nasıl izah edilebilir? İşin acı yanı ise Aleviler her zaman kendilerinin mağdur olduğunu düşünüyor, bir şekilde üste çıkmaya çalışıyor…

Yorum Analiz Haberleri

Yapay zeka statükocu mu?: ChatGPT'de cevaplar neye göre değişiyor?
Devrim ile derinleşen kardeşlik: Suriye & Türkiye
Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm