Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi’nin bir grup Afrikalı gazeteciyi kabulü sırasında, gazeteciler kendisine yeniden yargılanmakta olan Al Jazeera muhabirlerinin durumunu sordu. Soru üzerine Sisi, şunları söyledi:
"Mısır’daki Al Jazeera muhabirleri objektif gazeteci olmak yerine aktivist haline gelmişlerdi. Bakın 21 Mısırlının öldürülmesi üzerine bizim IŞİD’e karşı Libya’da yaptığımız müdahaleyi nasıl haberleştirdiler. Suriye’de çekilmiş bir fotoğrafı, bizim IŞİD mevzilerine düzenlediğimiz hava saldırısının bir sonucu gibi gösterdiler. Onlar bizim çocuk ve kadınları öldürdüğümüzü iddia ettiler. Mısır buna müsamaha göstermeyecektir."
Abdulfettah Sisi'nin, Mısır'ın Libya'da düzenlediği hava saldırılarının ardından Al Jazeera'nin yayınladığı ölen çocuklara ait görüntülerin uydurma olduğunu iddia etmesi üzerine Al Jazeera, yaptığı açıklamada görüntülerin gerçek olduğunu vurguladı ve haberini savundu.
16 Şubat’ta Al Jazeera Arapça, Libya’nın Derne kentine yönelik Mısır hava saldırılarında ölen çocukların görüntülerini yayınlamıştı. Mısır medyasında çıkan haberlerde görüntülerin gerçek olmadığı iddiaları dile getirilmişti. Al Jazeera, saldırının olduğu yerde görgü şahitleriyle görüşmüş ve haberinin doğruluğunu vurgulamıştı.
Al Jazeera sözcüsü, kanalın sahte görüntüler kullandığı iddialarının şok edici suçlamalar olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Sisi’nin Al Jazeera’nin gerçeklere dayalı haberciliğine saldırması, dikkatleri Mısır’da gazetecilerimizin yeniden yargılanması konusundaki gerçeklerden başka yere çekmek için zayıf ve yanlış yönlendirilmiş bir çabadır. Baher ve Muhammed, tutuklanmadan önce bizim Mısır’daki doğru ve geniş kapsamlı gazeteciliğimizin üretiminde yardımcı oldular. Onların yaptığı tüm çalışmalar online olarak görülebilir."
Al Jazeera Sözcüsü, Sisi’nin gazeteciler hakkındaki davanın hiç açılmamasını arzu ettiği yönündeki açıklamalarını da hatırlattı.
Mısır'da serbest bırakıldıktan sonra tutuksuz olarak yargılanan Al Jazeera muhabirleri Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi Perşembe günü yeniden hakim karşısına çıkacak.
Mısır'da 412 gün hapiste kaldıktan sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalan Baher Muhammed ve Muhammed Fehmi, hapisteki diğer gazeteci Peter Greste'in serbest kalması ve sınır dışı edilmesinden kısa bir süre sonra serbest kalmıştı.
Gazeteciler serbest kaldıktan sonra aileleriyle bir araya gelmişti.
Kararla ilgili Al Jazeera’den yapılan açıklamada, “Kefaletle serbest bırakma kararı doğru yolda atılmış küçük bir adımdır. Bu adım Baher ve Muhammed’e 411 gündür ayrı olduğu aileleriyle vakit geçirme fırsatı verecek. Ancak hedef, mahkemenin doğru kararı vererek bu gülünç davayı tamamen düşürmesidir” ifadeleri kullanılmıştı.
Kaynak: Al Jazeera