Akdoğan'dan Çözüm Süreci Açıklaması

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, çözüm süreciyle iligli net mesaj vererek "Sürecin bittiği falan yok" dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Kanal 24 televizyonunda katıldığı programda gündeme dair açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

Akdoğan, "Çözüm Süreci bitti mi?" sorusuna "Çözüm Süreci'nin bittiği falan yok" diye cevap verdi.

Sürecin, daha önce "Demokratik Açılım", "Milli Birlik ve Kardeşlik" başlıkları altında yürütüldüğünü anımsatan Akdoğan, şöyle devam etti:

"Nedir burada yapılan? Bir kere bunun toplumsal tarafı var. Nedir? Türkiye'de demokratikleşme, reformlar, hak ve özgürlüklerin gelişmesi, başından beri bunlar yapılıyor. Başka neler var? Hizmet ve yatırımlar var, milleti kucaklamak var, paradigma var. Bunlardan vazgeçebilir miyiz? Bunlardan vazgeçemeyiz. Onun ötesinde silah bırakma maksatlı bir takım temaslar var. Burada, tabii şu anda tek başına AK Parti iktidar olamıyor. Koalisyon görüşmeleri başarıya ulaşırsa, koalisyon kurulursa o zaman partilerin tek tek ne dediğinden ziyade hükümet protokolü, koalisyon protokolü belirleyici olacak. Burada Çözüm Süreci ile ilgili, onun için oluşacak siyasi iradenin teşekkül etmesini ve hükümet protokolünü görmek gerekir. Tek başımıza bizim ne dediğimizden, nerede durduğumuzdan ziyade bir siyasi irade şekillenecek ve bir protokol oluşacak. Ona göre bir şey söylenebilir. Artık biz şunu yapacağız, bunu yapacağız dersek bu şık olmaz. Neticede biz tek başımıza iktidar değiliz, bundan dolayı ileri sözler de söylemememiz lazım. Koalisyon olacaktır ve o parti ile mutabakata varılan çerçevede süreç işleyecektir. Bunun ismi başka bir şey olabilir ama biz sürecin muhtevasına, ruhuna sadığız. AK Parti'nin 13 yıllık bütün geçmişi, performansı, yapıp ettikleri de bunu ortaya koyuyor. Ama bundan sonraki süreç nasıl bir yöntemle, nasıl bir şekilde yürüyecek, olursa koalisyon onun protokolüyle şekillenecek bir durumdur."

"MHP VE CHP'YLE KONUŞULACAK"

Akdoğan, hiçbir partinin kan akmasını ve terörün devam etmesini arzu etmeyeceğini vurgulayarak, partilerin farklı çözüm önerilerinin olabileceğini, müzakerelerin de farklı çözüm önerilerinin masaya yatırılması ve bir ortak noktada buluşulması anlamına geldiğini, müzakere için oturulması durumunda MHP'yle de CHP'yle de konunun konuşulacağını ifade etti.

Çözüm Süreci'ne yönelik eleştirilerin daha çok bölgede yaşanan bazı güvenlik sorunlarını içerdiğini anlatan Akdoğan, bununla ilgili bir güvenlik paketinin Meclis'ten geçirildiğini kaydetti.

Yalçın Akdoğan, bir başka soru üzerine de şu değerlendirmelerde bulundu:

"Şu anda bir örgütün ürettiği bir güvenlik problemi var. Bu problemin çözülmesine dönük devletin tedbir alması. Bunu biz çalışıyoruz kaç aydır. Devlet, burada örgütün kırsaldan şehre dönük hakimiyet kurma, baskı, şiddet, şantaj, seçim güvenliğini bozma vs. Buna karşı elbette devlet olmanın gereğidir tedbirler almak. Buna kimse devlet güvenlikçi politikaya kaydı diyemez. Böyle bir şey kabul edilemez. HDP'liler bozuluyor. Bin 400 bilmem kaç köyde yüzde 98'in üzerinde sandıklardan oy çıkmış. 360 sandıkta yüzde yüz. Binlerce sandıktan bahsediyoruz. Yüzde 98-100 bir partiye oy çıkıyor. Faşist dikta rejimlerinde böyle bir şey olmaz. Karayazı ilçesinde yüzde 97'lere varan. Burada bir sorun var ve bu sorunların üzerine gitmek gerekiyor. Silahlanmaya son verilmesi lazım, devlet bununla ilgili atılması gereken adımı atacaktır. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Sivillerin silahlandırılması, şehir merkezlerinde baskı kurulması, farklı partilerdeki insanların tehdit edilmesi, istifaya zorlanması, şantaj mektupları gönderilmesi... Kim hükümet olursa olsun bu adımları atmak zorundayız biz. 'Askeri baraj', 'askeri yol' falan gibi ifadeler ya da 'misilleme hakkı'. Sen baraj yapıyorsun, terör örgütü de 'misilleme hakkı çıktı' diye bir şeyi basacak. Böyle bir şey olabilir mi? Devlet yatırım yapacak, hizmet götürecek, havaalanı, baraj yapacak, bu 'terör örgütüne misilleme hakkı doğuran bir askeri saldırı' gibi algılanacak. Şimdi burada makul buharlaşıyor, akıl tutulması gibi bir şey bu. Ondan sonra demokrasiden falan bahsediyoruz, farklı imajlar Batı'da çizmeye çalışıyoruz, bu olabilecek bir şey değildir. Bununla ilgili ne yapılması gerekiyorsa devlet bununla ilgili tedbirleri alacaktır."

"PKK SÖZÜNDE DURMADI"

Akdoğan, PKK terör örgütünün, 2013 yazından itibaren Türkiye'yi terk etmesi gerektiğini ancak buna rağmen yapmadığına ve sözlerinde durmadığına işaret ederek, bu olumsuzlukların giderilmesinin öncelikli gündem maddelerinden bir tanesi olduğunu ve bunu, kimle koalisyon olursa olsun vazgeçemeyecekleri bir durum olarak değerlendirdi.

DEMİRTAŞ'IN SÖZLERİ NOT EDİLMEDİ

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın, ''Demokrasi ve silah yan yana olmaz, örgüt silah bırakmalıdır" gibi sözlerini önemli ve not edilmesi gereken sözler olarak gördüğünü belirten Akdoğan, HDP'nin bunun ötesinde bir şey yapamam da dememesi, etkili olması ve süreçlerde de rol alması gerektiğini vurguladı.

Koalisyon görüşmeleri sırasında dış politika bağlamında bölgesel konuların da değerlendirildiğini açıklayan Akdoğan, hükümetin, Kobani konusunda insani yardımdan Peşmergelerin geçişine izin verilmesine ve koalisyon güçlerinin bir takım operasyonlarına kadar pek çok şeyi yaptığını belirtti.

Akdoğan, buna karşın Türkiye'nin Kürtlerin düşmanıymış gibi bir ajitasyon yapıldığını, bunun doğru olmadığını bildirdi.

DEAŞ konusunda da Türkiye'nin tavrının çok net olduğunu aktaran Akdoğan, bu konuda ucuz siyasi polemikler yapılmaması gerektiğinin altını çizdi.

(Haber7)

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu