Akademisyen Açığına "Emeklilik" Formülü

YÖK, öğretim üyesi temininde sorun yaşayan yeni üniversitelerde eğitimin aksamaması için akademisyenlerin emeklilik yaşını 72 yapacak düzenlemenin uzatılması için kanun tasarısı taslağı hazırladı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), istisnai olarak 41 üniversitede uygulanan düzenlemenin, tüm öğretim üyelerini kapsaması için çalışma yapıyor.

Başbakan Yardımcısı ve Hükûmet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, dün gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu sonrası, özellikle taşra üniversitelerindeki öğretim üyelerinin 72 yaşına kadar çalışmalarını içeren düzenlemenin süresinin yıl sonu bittiğini, bu kapsamda akademisyenlerin 72 yaşına kadar üniversitelerde öğretim üyesi olarak devam etmesinin kararlaştırıldığını bildirmişti.

Konuya ilişkin YÖK yetkililerinden alınan bilgiye göre, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu kapsamında, devlet üniversitelerinde yardımcı doçent, doçent ve profesör kadrosundaki öğretim üyeleri 67 yaşında emekli olmak zorunda. YÖK, 2008'de yaptığı geçici düzenlemeyle 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan yeni üniversitelerdeki öğretim üyelerinin 72 yaşına kadar çalışmalarına olanak sağladı ancak bu düzenleme 31 Aralık'ta sona erecek ve bu üniversitelerde görev yapan 67 yaşındaki öğretim üyelerinin emekli olması gerekecek.

Taslak yasalaştığında, 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan devlet üniversitelerinde görevli öğretim üyelerinin 67 yaşını doldursalar dahi 72 yaşına kadar görev yapabilmelerine olanak sağlanacak. 5467, 5662 ve 5765 sayılı kanunlarla kurulan 41 devlet üniversitesinde, 11 Kasım itibarıyla yaklaşık 200 öğretim üyesi görev yapıyor.

AA

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı