AK Parti'de, 22 Mayıs'ta yapılacak 2. Olağanüstü Kongre süreci başladı. Süreç, parti tüzüğünün 70. maddesine göre yürütülecek. Bugüne kadar kongrelerine tek adayla giden AK Parti'de bu gelenek sürecek.
Süreç 2014'teki Gibi İşleyecek
22 Mayıs'taki olağanüstü kongre süreci, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın parti genel başkanlığı görevini bıraktığı 27 Ağustos 2014'teki 1. Olağanüstü Kongre’de olduğu gibi işleyecek.
Parti tüzüğünün 70. maddesine göre yürütülecek kongre, genel başkanın veya MKYK ile büyük kongre delegelerinin en az beşte birinin yazılı talebi üzerine olağanüstü toplantıya çağrılabiliyor.
Başkan Adayı Kongreden Bir Gün Önce de Açıklanabilir
22 Mayıs'ta Ankara Arena'da yapılacak kongrede, sâdece genel başkan değil, tümüyle parti yönetiminde yenilenmeye gidilebilecek.
Bugüne kadar yapılan olağan ve olağanüstü kongrelere tek adayla giden AK Parti geleneğini sürdürecek ve bu kongreye de tek adayla gidecek.
Teşkilat, milletvekilleri ve kamuoyunun benimseyeceği genel başkan adayı ise en erken 20 Mayıs'ta açıklanacak. İsmin, üzerinde spekülasyon yapılmasını ve yıpratılmasını önlemek için kongreden bir gün önce açıklanması da gündemdi.
Yeni Hükûmet Süreci
2. Olağanüstü Kongre, AK Parti'de yeni dönemle birlikte yeni hükûmet sürecini de başlatacak.
Kongrede genel başkan seçimi yapıldıktan sonra Başbakan Ahmet Davutoğlu, 64. Hükûmet'in istifasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunacak. Erdoğan, kongrede genel başkan seçilen isme, yeni hükûmeti kurma görevini verecek. Bundan sonra da hükûmetin kurulması ve güvenoyu süreci başlamış olacak.
Yeni Şafak