AK Parti 'Yeni Anayasa' Hazırlıklarına Akademisyenlerle Başladı

AK Parti kendi hazırlayacağı Anayasa taslağının yazımına başlıyor. Başbakan Davutoğlu, öncesinde hukukçu ve siyaset bilimci akademisyenlerle bir araya geldi, akademisyenlerin görüşünü aldı.

Prof. Dr. Yavuz Atar, Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez, Prof. Dr. Adem Sözüer, Doç. Dr. Vahap Coşkun, Doç. Dr. Cem Duran Uzun, Prof. Halil Berktay... Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun başkanlığında çarşamba akşamı yapılan "Yeni Anayasa" konulu toplantıya katılan hukukçu ve siyaset bilimci akademisyenlerden bir kaçı.

Kendi taslağını Meclis'e en geç haziran başında sunmayı planlayan AK Parti yazım çalışmalarına başlıyor. Bunun öncesinde Davutoğlu  bir grup akademisyenle bir araya geldi. Toplantıda partide kurulan 12 kişilik komisyonun üyeleri olan Ömer Çelik, Ali İhsan Arslan, Mustafa Şentop gibi isimlerle Başbakan'ın danışmanları, Süleyman Seyfi Öğün, Yılmaz Ensaroğlu ve Hatem Ete de bulundu.

Al Jazeera'nin toplantıya katılan isimlerden edindiği bilgiye göre, Başbakan Davutoğlu yeni Anayasa konusunda partisinin gelecek iki ay boyunca yoğun ve ciddi bir çalışma yapacağını söyledi. Meclis'te kurulan Uzlaşma Komisyonu ile yol almak istediklerini  ancak bunun mümkün olmadığını anlattı. Partisinin Anayasa konusunda kararlılığını vurguladı.

Toplantı uzun sürdü, daha çok beyin fırtınası şeklinde geçti. Daha çok 'sorunlu' konular ya da başlıklar olarak anılan Anayasa'nın başlangıç kısmı, yerel yönetimler, vatandaşlık ve kimlik, başkanlık ve yargı gibi başlıklar üzerinde duruldu. Ancak Başbakan ya da partili isimler bu başlıklar konusunda AK Parti'nin somut önerisinin ne olduğuna girmedi. Başlıklar hakkında akademisyenlerin görüşlerini aldı.

Başkanlık sisteminde beklenen değişiklik

AK Parti yazım çalışmasında 2011 yılında Meclis Uzlaşma Komisyonu'na sunulan metni esas alıyor. Ancak bu metin üzerinde başta başkanlık sistemi önerisi olmak üzere özellikle sorunlu/tartışmalı başlık ve maddelerde değişiklik yapılması bekleniyor.

2011 teklifinde başkanlık önerisinde, 'Başkanın kanun hükmünde kararname çıkarma' ve 'Başkan'ın Meclis'i fesih etme yetkisine sahip olması' öngörülmüştü. Başkana yasamanın yerine geçme yetkisi verilmesi olarak eleştirilen bu öneriler üzerinde değişiklik yapılabileceği belirtiliyor.

Kaynak: Al Jazeera

Gündem Haberleri

ABD'den Türkiye'ye "Hamas'a ev sahipliği yapmayın" uyarısı
10 Kasım dayatmasında yeni dönem: Törene katılmayan öğrenci için veliden savunma istediler
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan: UCM'nin kararı "umut verici"
Orhan Miroğlu: Bilimsel düşüncenin önündeki en büyük engel Kemalizmdir
HÜDA PAR’dan İslam âlimi Şeyh Said için soru önergesi