Süleyman Gülek / Yeni Akit
Mutlu ve huzurlu bir aile olmanın yolları
Mutlu ve huzurlu bir aile için dikkat etmemiz gereken bazı hususlar şunlardır:
1- Öncelikle İslâm’a uygun yaşamaya gayret etmeli ve İslâm’a uygun bir evlilik olmalıdır.
2- Mutlu olmak için, iyi bir eşle evlenmiş olman yetmez; senin de münasip iyi bir eş olman gerekir.
3- Güvenli bir ortam olmadığı için internet aracılığıyla evlenmeye çalışmayın.
4. Evlilikte denklik çok önemlidir. Denkliği yalnız fiziki görünümde değil; sosyal, kültürel, ruhsal ve ekonemik diğer davranışlarda arayın.
5- Eşler, sevgilerini her vesileyle birbirlerine ifade etmeli. Eşler arasında anlaşmazlıklar uzun süreli olmamalı ve kısa zaman da tatlıya bağlanmalı.
6- Küçük ve büyük her kusurda incitici ve kırıcı tenkitlerden titizlikle sakınmalı.
7- Yersiz ve mesnetsiz kıskançlık, kuşku ve şüpheye yer vermemeli.
8- Kendin için istediğin güzel şeyleri eşin için de iste, kendini düşündüğün kadar onu da düşün.
9- Eşinde hata olarak gördüğün bazı şeyleri düzeltmede aceleci olma; değişmesi için zamana ihtiyaç duyan kusurlar olabilir. Ufak tefek hataları da büyütme.
10- Sağlıklı ve mutlu bir cinsel hayata özen göstermeli.
11- Evliliğin yükümlülük ve sorumluluklarını gönül hoşluğuyla kabul etmeli ve tam bir özgüvenle üstlenmeli.
12- Evli çiftlerin çocukları olmuşsa Allah’a şükür etmeli. Eğer gereken yapıldığı halde, çocukları olmuyorsa sabretmeli, bu da bir imtihan gereği olduğunu düşünmeli ve aşırı bir şekilde üzüntüye kapılmamalı.
13- İstişare, aile hayatında önemli bir prensiptir. Gerektiğinde eşler birbirleriyle istişare yapmalıdır.
14- Ailede mutluluğun, evde hiçbir problemle karşılaşmamana değil, problemlerin üstesinden gelebilmene, onları çıktığı noktayla sınırlı tutmana, eşinle olan ilişkilerini olumsuz etkilemesine fırsat vermemene bağlıdır.
15- Bir tartışma esnasında eşinin güzel yönlerini ve iyiliklerini de hatırlamaya çalış; beğenmediğin yönlerinin, tüm iyiliklerini örtmesine fırsat verme.
16- Çocukların yanında eşinle tartışmaktan veya sesini yükseltmekten sakın. Çünkü çocuklar, öncelikle ebeveynlerini örnek alarak ve taklit ederek öğrenirler. Bu tür problemler ve çözüm yolu çocuğun zihninde yer edecek ve ileride üzerinde olumsuz etkisini gösterecektir.
17- Eşinize sevginizi göstermek sadece dilde kalmasın, bunu uygulamaya dökün. Örneğin doğum gününde, evlilik yıldönümünde bir hediye alın, ara sıra elinizde bir demet çiçekle eve gelin. Hediyeleşin ki sevginiz artsın ve bu, mutluluk ve sevinç her vesileyle sizin âdetiniz olsun.
18- Evde bir köşeye çekilip tek başına oturmayı adet haline getirme, mümkün mertebe eşinle, çocuklarınla ilgilen.
19- Eşine ve çocuklarına zaman ayırmalı, onlarla tatil ve piknik yapmalı.
20- Eşinin akrabaları ziyarete geldiğinde hoşnutsuzluk göstermemeli. Aksine, onları güzel bir şekilde karşılayıp ağırlamada örnek bir tutum sergilemeli.
21- Özellikle kaynanana hürmet et, ona ailenin geleneklerine göre en güzel şekilde hitap et. Onunla tartışmaya girme. İleride gelininin sana nasıl davranmasını istiyorsan öyle davran.
22- Aile içinde çok iyi iletişim olmalı.
23- Çocuklar Allah’ın büyük nimetleridir. Onları ihmal ederek, iyi terbiye etmeyerek veya başka herhangi bir işi daha önemli sayarak bu nimeti azap vesilesine çevirme.
24- Çocuk bakımı ve terbiyesiyle ilgili sağlıklı bilgiler edinmeli ki, her aşamada onlara nasıl davranılacağı bilinsin. Böylece ruhen ve bedenen sağlıklı yetişsinler. Çocuk eğitimi konusunda ne kadar yeterli ve ne kadar eksik bulunulduğu gözden geçirilmeli, eksiklikler en kısa sürede tamamlanmalıdır.
25- Eşinizi ve çocuklarınızı başkalarıyla kıyaslamayın.
26- İsraftan ve cimrilikten sakının. Ailenizin mutluluğu için gereken fedakarlığı yapın.
27- Bir Müslüman, ailenin huzur ve mutluluğu için anne ve babasına gereken sevgi ve saygıyı göstermeli, onlara iyi evlat olmak için gayret etmeli ve onları üzmemek için elinden geleni yapmalıdır. Eğer anne-baba yaşlı ise; çocuklar, gençler, yaşlı olan anne ve babalarına da her zaman, her konuda yardımcı olmalı ve onlara gereken saygı, sevgi, hürmeti ve ilgiyi göstermelidir. Çünkü dinimizin emri budur. Yaşlılar gözü yaşlı olmamalıdır.
28- Mümkün olduğunca eşinizle evde beraber olduğunuzda zamanınızı Tv ya da bilgisayar başında geçirmeyin. Aynı çatı altında iki yabancı insan olmayın. Bilhassa hobileriniz uğruna eşinize olan ilginizi ve dolayısıyla mutluluğunuzu gölgelemeyin.
29-Ailenin huzur ve mutluluğu için eşine, eşinin ailesine ve çocuklarına çok iyi davranmaya özen gösterin.
30- Evlilikte huzur ve mutluluk olması için; sevgi, saygı, sabır, sadakat ve sorumluluk bilinci olmalı.
31- Anne-baba olarak cocuklarımızı kötü huylardan, zararlı alışkanlıklardan korumaya gayret edelim. Alkol, uyuşturucu, sigara, kumar bağımlılığıgibi, çağın hastalıkları olaninternet, televizyon, cep telefonu bağımlılığı da günden güne hızla artmakta toplumumuzun geleceği açısından büyük tehlike arz etmektedir. Dolayısıyla anne-babalar, çocuklarının imanlı ve güzel ahlâklı olmalarına özen göstermelidirler. Çocuklarının ahlâkı bozulmaması için internet, televizyon ve cep telefonuna karşı gereken tedbirleri almalı ve onlara güzel bir örnek olmalıdır.
32- Eşler ailenin huzurunu bozacak söz ve davranışlardan kaçınmaya gayret etmelidir.
33- Eşler hayatın zorluklarına karşı birbirlerine maddi ve manevi destek olmalı.
34- Eşine değer vermeli ve onu yalnız olduğunda ya da başkalarının yanında rencide etmemeli, onu küçük düşürecek imalarda bile bulunmamalı.
35- Ailenizin mutluluğu için eşinize karşı nazik, yumuşak ve güler yüzlü, güzel sözlü olmaya itina gösterin.
36- Erkek helal rızık kazanmak ve sevap kazanmak niyetiyle çalışması sadakadır ve sevaptır. Hanım da ev işlerini sevap kazanma niyeti ile yapmalıdır. Çünkü ev işlerini yapmak da sadakadır, sevabı vardır. Sevap kazanmak da insanı mutlu ve huzurlu eder.
37- Erkek eşine karşı maddi ve manevi olarak cimri değil, cömert olmalı. Ev işlerinde de eşine yardım etmelidir.
38- Dünya hayatının imtihan hayatı olduğunu unutmamalı. Doğru inanç, ibadet ve güzel ahlâk sahibi olmalı ve helal olanı yapmalı, haram olan, günah olandan da uzak durmalı.
39- Lüks ve israftan sakınmalı, haline şükretmeli. Dünya ve ahirette mutlu, huzurlu olmak için çalışmalı ve duâ etmeli.
40- Ailenin mutlu ve huzurlu olması için, eşlerin İslâmî anlayış ve yaşayış üzere olmaları ve eşlerin birbirleriyle iyi geçinmeye gayret etmesi gerekir. Ne mutlu İslâmi anlayış ve yaşayız üzere olmaya gayret edip, mutlu ve huzurlu bir aile olmaya özen gösterenlere!