“Aile Müslüman Olmadan İslam Toplumu Oluşmaz”

“Aile Müslüman Olmadan İslam Toplumu Oluşmaz” başlıklı seminer Faruk Beşer’in sunumuyla Diyarbakır Özgür-Der tarafından gerçekleştirildi.

Diyarbakır Özgür-Der’in her ay periyodik olarak gerçekleştirdiği seminerler dizisinin mart konuğu Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Beşer oldu.

Metin Aldemir’in yazar hakkında verdiği kısa bilginin ardından seminer, Yakup Ballı’nın Kur’an tilavetiyle başladı.

“Aile Müslüman Olmadan İslam Toplumu Oluşmaz” konusunun irdelendiği seminerde, ailenin tanımı ve Kur’an ve sünnetteki kullanımı, aile olmanın anlamı, Müslüman ailenin özellikleri, çocuklarımıza aile içerisinde örnek olmanın önemi üzerinde duruldu.

“Aile Huzur ve Mahremiyet Yumağıdır”

Ailenin bir eksikliğin ifadesi olduğunu; ailenin oluşmasının bir ihtiyacın sonucu olarak ortaya çıktığını; dolayısıyla erkeğin de, kadının da tek başına eksik olduğu için her birinin yekdiğerine muhtaç olduğunu ifade eden Faruk Beşer, ailenin anlamı ve Kur’an’daki kullanımı hakkında şunları söyledi:

“Aile kelimesi Arapça olduğu halde Kur’an-ı Kerim bu kelimeyi bugün aile denen kurum için kullanmaz, ihtiyaç anlamında kullanır. Kur’an-ı Kerim ‘ehl’ ve onun çoğulu olan ‘âl’ kelimelerini kullanır. Ehl; huzuru, ünsiyeti, vahşetten ve yalnızlıktan kurtulma, rahat ve serbest olmayı ifade eder. Rahm çekirdeğinden filizlenen, belki karı kocadan başlamak üzere dairesel olarak genişleyen, ibadet ruhu içeren bir görev ve saygı eksenli mahremiyet yumağı var…”

Müslüman Bir Aile Nasıl Kurulur?

Konuşmasına “Müslüman bir aile nasıl kurulur?” sorusuna cevap arayarak devam eden Beşer, “Bizim ailemiz ne kadar Müslümandır ne kadar değildir ona bakalım. Aile bugün sosyologlar dahil herkes bilir ki toplumun en önemli kurumudur. Ne kadar sağlam olursa toplum da o kadar sağlam olur. Bunu anlayabilmeniz için ailesizleri görmeniz lazım. Aile Allah’tan alınan izinle kurulur. Temelinde aşk vardır, sevgi vardır. Allah’tan izin alıncaya kadar da karşı eş adayına dokunamazsınız. Orası Allah’ın özel alanıdır ve Allah’ın özel alanı mahremiyettir. Oraya kimsenin yan bakmasını istemez Allah. Böyle tertemiz-güzel duygularla başlar, güzel duygularla devam eder aile. Bu noktada evlenme yaşına gelmiş genç kardeşlerime ailelerimize şu tavsiyede bulunmak istiyorum: Genç yaşta evlensinler gençler. Ve mal, mülk, makam, mevki, şan, şöhreti değil dindarlığı önceleyin. Aksi halde pişman olursunuz.” şeklinde konuştu.

Müslüman Ailenin Özellikleri

Müslüman ailede olması gereken özellikleri anlatırken “Ailenin en önemli özelliklerinden birinin de sükûn ve huzur üretmesidir.” diyen Beşer, bunların oluşması için de ana kaynağın sevgi olduğunu dile getirdi.

Beşer, “İslam ailesi hukuk üzerine değil ahlak üzerine kurulur. Aile bir mekteptir, bu mektepte Rasulullah’ın sevgisiyle çocuklarımızı yetiştirmeliyiz. Aile hayatı, Allah’ın bir emri olarak yürümelidir. Aile, yalnız bu dünyaya ait bir kurum değil, âhirette de daimi bir birliktelik şeklinde ele alınmalıdır. Sevgi ve güven esasına bağlı aile hayatı yaşadığımızda sorunları en aza indirmiş oluruz. Çünkü sevgi ve saygıdan yoksun olan aile bireylerinin mutlu olması pek mümkün değildir. Sağlıklı bir aile; muhabbet, merhamet, sevgi, saygı, sadakat ve sabır üzerine bina edilir. Özür dilemeyi bilme, pişmanlık duyma ve bunu karşı tarafa bildirme, bağışlama gibi davranışlar temel ilke olarak benimsenmelidir. Eşler birbirlerini olduğu gibi kabullenmeli. Özellikle televizyon dizilerinde ve başka yerde gördükleriyle kıyaslamamalıdırlar. Birbirlerinin olumlu ve güzel taraflarını görmelidirler. Eşlerin evliliklerini muhafaza etmek için birbirlerine karşı saygı, sevgi ve dürüstlükle davranmaları gereklidir. Müslüman ailede erken yatılır, erken kalkılır. Müslüman aile sadece kendini düşünmez.” şeklinde konuştu.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Bursa’da Suriye devrimi ve Gazze konuşuldu
"Sürünün İçinde Dijital Dünyaya Bakışlar"
Başakşehir’den Gazze direnişine bin selam!
Adana Özgür-Der’de “Emperyalizm ve Siyonizm İlişkisi” konferansı düzenlendi
Özgür-Der Gençliği “İslami Perspektiften Psikoloji” kitabını değerlendirdi