Ahraru’ş-Şam Lideri Muhanned Masri Suriye'deki Son Gelişmeleri Değerlendirdi!

Suriye’nin en büyük muhalif gruplarından Ahraru’ş-Şam’ın liderliğine Eylül 2015’te gelen Muhanned Masri Al Jazeera’ye konuştu. Cenevre’deki müzakerelere, Rusya'nın kısmi çekilmesine ve federal yapı tartışmalarına değindi.

Suriye’nin en büyük muhalif gruplarından Ahraru’ş-Şam’ın liderliğine Eylül 2015’te gelen Muhanned Masri Al Jzeera’ye konuştu. "Sınırsız" programına konuşan muhalif lider Masri, Cenevre’deki müzakerelerden federal yapı tartışmalarına ve Rusya’nın Suriye’den çekilişine kadar pek çok konuya değindi. Masri, federasyon ilan eden PYD'nin Suriye halkının düşmanı olduğu görüşünde.

"Rusya’nın kararı herkes için bir sürprizdi"

Rusya’nın Suriye’den ana güçlerini çekme kararını sürpriz olarak değerlendiren Masri, bu kararın gerçek olup olmadığını görmek için zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Masri, bu kararın sebebinin ise operasyonun yüksek giderleri ve düşük petrol fiyatları olduğunu ifade etti ve şunları söyledi:

"Rusya’nın kararı herkes için bir sürprizdi. Bu kararla ilgili durumun netleşmesi için biraz zaman gerek. Özellikle ‘terörist gruplar’ı hedef almaya devam edecekleri ve Suriye’nin Tartus kentindeki deniz üssü ile Lazkiye’deki hava üssünü tutacakları şeklindeki Rus açıklamalarından sonra bu kararın gerçek bir karar olup olmadığını ve Rusya’nın ne oranda çekileceğini görmek için zaman gerek. Bekleyip ne olacağını göreceğiz." 

"Rusya’nın rejime bir siyasi çözüm dayatabileceğinden şüpheliyiz"

Muhalif lider, Rusya’nın rejime güvenmediğini ve kendisini zor duruma düşürmesinden endişelendiğini savundu:

“Biz bu rejimi biliyoruz. Kendi kararının sahibi olmadığını da biliyoruz.  Rejimin son açıklamalarından sonra Rusya’nın bile garantörü olduğu rejimin kendisini zor duruma düşürmesinden endişelerini seziyoruz. Rejimin siyasi çözümü reddetmesi Rusya’yı uluslararası toplumunun karşısında zor durumda bırakabilir. Rusya’nın rejime bir siyasi çözüm dayatabileceğinden şüpheliyiz. Biz bu rejimin manevralarını çok iyi biliyoruz. Verdiği hiçbir söze bağlı kalmadığını da biliyoruz."

"Devrimcilerin tekrar sahada ilerleyeceğine inanıyoruz"

Masri, "Rusya’nın rejime bir çözüm dayatma gücünü olduğuna inanırsanız Rusya ile müzakereye oturur musunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Eğer bu çözüm Suriye halkının taleplerini karşılıyorsa ve onların Müslüman kimliklerini koruyorsa olabilir. Rejimin son 5 ayda gerçekleştirdiği kısmi kazanımları biz zaten kırılgan ilerleme olarak görüyoruz. Rejimin bunu koruyabileceğini düşünmüyoruz.  Suriye’de sahanın eski haline (Rusya müdahalesi öncesine) geri döneceğini düşünüyoruz. Devrimcilerin tekrar sahada ilerleyeceğine inanıyoruz. Bundan Ateşkesin bozulabileceğini mi anlamalıyız? Biz ateşkesin ilk gününde beri onun sürdürülebilir olmadığını söylemiştik.Daha ilk günden itibaren rejim ateşkesi ihlal etmişti. Sahadaki gelişmelerin ışığında bu ateşkesin devam edebileceğini düşünmüyoruz."

"PKK ve PYD Suriye halkının düşmanı"

Suriye’de herhangi bir federal yapıya karşı olduklarını ve bunun bir kırmızı çizgi olduğunu ifade eden Masri, PKK’nın Suriye uzantısı PYD’yi Suriye rejimi ile işbirliği yapmakla suçladı ve onun Suriye halkı düşmanı olduğunu söyledi:

“Suriye’nin bölünmesini asla kabul edemeyiz. Bu bizim için bir kırmızı çizgi. Bu hem halkın hem de silahlı gruplar tarafından reddedilen bir konu. PKK ve PYD’yi Suriye halkının düşmanı olarak görüyoruz. Rejim ile ilişkileri var. Bazı bölgelerde muhaliflere silah kaldırdılar. Halep’in kuzey kırsalında biz bunu yaşadık.”

Masri, Cenevre’deki müzakere sürecinin hâlâ hiçbir getirisinin olmadığını savunarak orada muhalifleri temsil eden müzakere heyetinin devrim ilkelerinden vazgeçmemesini ve taviz vermemesini istedi.

Kaynak: Al Jazeera

Röportaj Haberleri

Suriye konusunda merak edilen sorulara cevaplar
“Suriye'nin toparlanması için küresel eylem gerekli”
“Suriye’ye geri dönüş tartışması, empati yoksunu ve yersiz”
Türkiyeli bir mücahid ile Suriye devrimi üzerine…
"Solun bir kısmı mezhepçilikten bir kısmı da İslam düşmanlığından Esed'i destekliyor"