Ahmedinejad'ın Yardımcısına Hapis Cezası

İran'da eski cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi yargılandığı yolsuzluk davasında hapis ve para cezasına çarptırıldı.

Yargılama süreci devam eden davalara ilişkin bilgi veren İran Yargı Sözcüsü Gulamhüseyin Muhsini Ecei, eski cumhurbaşkanı birinci yardımcısı Rahimi’nin cezasının henüz onanmadığını, bu yüzden "ceza kesinlik kazanana kadar davaya ilişkin ayrıntıları paylaşamayacaklarını" söyledi.

Eski cumhurbaşkanı Ahmedinejad’ın birinci yardımcısı Rahimi, görevde olduğu dönemde bir sigorta şirketi üzerinden yolsuzluk yapmakla suçlanıyordu.

İran medyasında Rahimi'nin, ülkede yolsuzluk iddialarıyla hakkında dava soruşturma açılan işadamı Babek Zencani ile bağları olduğuna dair haberler yer almıştı.

Rahimi hakkındaki yolsuzluk davası Mart ayında açılmıştı.

Rahimi ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’in hoşnut olmadığı bir siyasetçi olarak biliniyordu.

Ahmedinejad döneminde kabine üyeleri hakkında yolsuzluk iddiaları sık sık gündeme gelmiş, eski cumhurbaşkanı söz konusu iddialarla ilgili mecliste hesap vermişti.

'İktidar kavgası'

Ahmedinejad’e destek veren kesimler ise, söz konusu yolsuzluk iddialarının ülkedeki ‘iktidar savaşı’ gerekçesiyle eski cumhurbaşkanının önünü kesmek amacıyla ortaya atıldığını öne sürüyordu.

Ruhani Hükümeti de ülkedeki muhafazakar güçlerce, ‘laiklik yanlılarının önünü açmakla’ suçlanıyor.

İran'da Yargıtay Başkanı Ayetullah Amuli Laricani, laik ideolojiye sahip kişilerin ülke yönetiminde önemli görevlere getirilmemesi gerektiğini söyledi.

Hükümet yetkililerinden anayasa ve rejimin ana çizgisini kabul etmeyen kişileri yöneticilik görevlerine getirmemelerini talep eden Laricani, buna neden olarak İran Anayasası'nın ikinci maddesini gösterdi.

İran Anayasası'nın, İran İslam Cumhuriyeti'ni "tek bir yaratıcıya imanı ve onun emirleri karşısında teslimiyeti esas alan bir rejim" olarak tanımlayan ikinci maddesini hatırlatan Laricani, “Bu ifade laikliğin İran İslam Cumhuriyeti’nde kabulü olmadığı anlamına gelir” diye konuştu.

Anayasaya inanç ve bağlılığın gerekliliği göz önüne alındığında İran rejiminde laikliğin kabul edilemeyeceğini savunan Yargıtay Başkanı Laricani, “Ülke yönetimi için salt beşeri nizamın yeterli olabileceği inancı anayasanın ikinci ilkesinin reddidir. Anayasanın bu ilkesini kabul etmedikleri için laiklere yönetici pozisyonlarında yer verilmemelidir” diye konuştu.

Yargıtay Başkanı Laricani’nin açıklaması, meclisteki aşırı muhafazakar kanadın Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye yönelttiği “kabinesinde laik görüşe sahip ve ülkenin dini rejimini benimsemeyen isimlere yer verdiği” eleştirisini yeniden gündeme getirdi.

Laricani'nin açıklamasından birkaç gün önce, muhafazakar milletvekilleri, 2009 seçimlerinden sonraki protesto gösterilerine destek veren isimleri bakanlığında önemli görevlere atadığı gerekçesiyle Bilim, Araştırma ve Teknoloji Bakanı Rıza Ferecidana hakkında güvensizlik önergesi vererek bakanı görevinden azletmişti.

Kaynak: Al Jazeera ve AA

İran Haberleri

İran, PKK/YPG üzerinden Suriye’de kaos peşinde
İran'da estetik operasyonlarda yaş sınırı 14'e kadar düşürüldü
İran’da doğal gaz sıkıntısı nedeniyle 12 petrokimya firmasının gazı kesildi
Hamaney'in başdanışmanından Türkiye’ye tehdit
İran'ın Suriye'deki kaos planı ne?