Cumartesi günü Berlin Tegel Uluslararası Havaalanı'nda Mısır'ın talebiyle gözaltına alınan, daha sonra da tutuklanan Al Jazeera Arapça kanalının kıdemli gazetecilerinden Ahmet Mansur'un savcılık sorgusunun ardından, Berlin Yüksek Mahkemesi tarafından tahliyesine karar verildi. Almanya Dışişleri Bakanlığı, Mansur'un Mısır'a iade edilip edilmeyeceğine dair bir açıklamada bulunmuş ve "İdam cezasıyla karşı karşıya kalabilecek hiç kimseyi iade etmeyeceğiz" demişti. Bu açıklama, Berlin Yüksek Mahkemesi'nin Mansur'un durumunu karara bağlamasından önce gelmişti.
Mansur'un avukatlarından Fazlı Altın Al Jazeera Türk'e telefonla yaptığı açıklamada, nöbetçi hâkimin, kimlik tespiti yaptıktan sonra müvekkilinin Mısır'a iadesi durumunda başına ne gelip gelmeyeceğinin araştırılması için cezaevine konulmasına karar verdiğini söyledi. Mevcut durumun müvekkilinin aleyhine gözükse de lehine olduğuna dikkati çeken Altın, "İade kararını Berlin'deki yüksek mahkeme verecek. Nöbetçi hâkim belgelerin yüksek mahkemeye ulaştırılmasını sağladı. Müvekkilimin yarın [bugün] serbest bırakılması konusunda umutluyuz" dedi.
Altın, tutuklamanın hafta sonu olması nedeniyle federal savcılıkla irtibata geçilmesinin zaman aldığını ancak yarınki araştırma sonucunda görülecek duruşmada Mansur'un serbest bırakılmasını ümit ettiklerini belirtti. Mısır'ın müvekkilinin iadesini talep ettiğini vurgulayan Altın, mahkemenin Mısır'ın 'yakalama kararı'nın niteliğiyle Mansur'un iadesi halinde Mısır'daki durumunun ne olacağını da araştıracağını kaydetti.
Berlin Eyalet Savcılığı Sözcüsü Martin Steltner ise Mansur'un Interpol değil Mısır'ın 'arama emri' nedeniyle havaalanında durdurulduğunu belirtirken, "Sorun şu ki henüz bu arama emrinin içeriğini bilmiyoruz. Bunu incelemeye Pazartesi günü başlayacağız" açıklamasını yaptı.
Gözaltı süreci:
Berlin'den Doha'ya gidecek bir uçağa binerken durdurulan Ahmet Mansur, Twitter hesabından paylaştığı mesajda, "Hâlâ Berlin Havaalanı'nda gözaltındayım, sorgu hâkiminin karşısına çıkarılmayı bekliyorum. Asıl soru, Alman hükümeti ve uluslararası polisin nasıl olup da bir gecede kanlı darbe rejimine alet olduğu" demişti.
لازلت رهن الأعتقال فى مطار برلين فى انتظار تحويلى الى قاضى التحقيق والسؤال هو كيف تحولت الحكومة الألمانية...http://t.co/ui538Wbk5h
— Ahmed Mansour (@amansouraja) June 20, 2015
'İki ülke arasında yargı anlaşması dahi yok'
Geceyi Berlin Havaalanı'ndaki polis karakolunda geçiren Mansur, Al Jazeera Haber Merkezi'ne ulaştırdığı videoda yaşadıklarını anlattı. Sorgusunu yapan polise "İki ülke arasında suçlu değişimi anlaşması var mı" sorusuna "Hayır" yanıtı aldığını söyleyen Mansur, 'Almanya ve Mısır arasında hiçbir yargı anlaşması olmadığını' belirtti:
"Ben 9 saatten beri Berlin havalimanında alıkonuyorum. Benimle bilgilerimi alma amaçlı ilk görüşme yapıldı. Sorgu görevlisine sordum, eğer suçlu olduğumu varsayarsak, Mısır ve Almanya arasında herhangi bir suçlu değişimi anlaşması var mı diye. Onlar da bana hayır dediler. Hatta iki ülke arasında yargı alanında hiçbir anlaşma bulunmuyor.
Üzülerek öğrendim ki gözaltına alınma talebi Almanya’dan geliyor, İnterpol yoluyla yapılan talebe dayanmıyor. Pazar günü bir hakimle görüşene kadar havaalanındaki karakolda kalacağım. Alman hükumeti bu konuda Mısır ile ilişkilerinde şüphe uyandıracak bir şekilde hareket ediyor. Üzülerek söylüyorum, avukatıma göre gözaltına alınmamın Sisi’nin Almanya’ya yaptığı ziyaret sırasında yaptığı gizli bir anlaşmayla ilgisi olabilir.
Gıyabında hapis kararı
2014'te Mısır'da bir mahkeme, Mısır ve İngiltere vatandaşlığı bulunan Mansur'u gıyabında 15 sene hapse mahkûm etmiş, Mansur ise Ocak 2011'de Tahrir Meydanı'nda yaşanan eylemler sırasında meydanda bir avukatı yakalayarak işkence ettiği iddialarını reddetmişti.
Uluslararası polis kuruluşu Interpol, Ekim 2014'te Mısır'ın Mansur için uluslararası yakalama emri çıkarılması talebini reddetmişti. Bu reddin belgesiyle seyahat eden ve belgenin fotoğrafını Facebook hesabından paylaşan Mansur, "Bu, Alman otoritelerinin beni hiçbir hukuki dayanak olmadan gözaltına alarak haklarımı çiğnediği ve suç işlediği anlamına geliyor" dedi.
Al Jazeera'den açıklama
Al Jazeera Haber Ağı Genel Direktörü Mustafa Souag, yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Mısır yönetiminin gazetecilere yönelik uygulamaları herkesçe bilinmektedir. Arap dünyasının en çok izlenen kanalı olarak Al Jazeera bu muamelenin yükünü çekmektedir. Diğer ülkeler medyaya yönelik bu baskıya alet olmamalıdır, özellikle de Almanya gibi basın özgürlüğüne değer veren ülkeler. Ahmet Mansur, Arap dünyasının en saygın gazetecilerinden biridir ve hemen serbest bırakılmalıdır."
Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah Sisi, haziran ayı başında Almanya'yı ziyaret etmişti. Sisi'nin bu ziyareti akıllara Almanya Başbakanı Angela Merkel’in, "Mısır’da adil parlamento seçimleri yapılmadan Sisi’yle görüşmeyeceğim" açıklamasını getirmişti. Aktivistlere göre, Merkel'in çark etmesinin altında yatan neden, Siemens'le Mısır arasındaki 8 milyar euroluk anlaşmaydı.
'Tabii adaletten bile söz edilebilirse'
Mansur'un gözaltına alınması Almanya'da siyasetçiler ve insan hakları aktivistlerinin tepkisini çekti. Berlin'de toplanan onlarca kişi, "Gazeteci Ahmed Mansur'a özgürlük yazılı pankartlar taşıdı"
Alman muhalif partilerden de Mansur'un gözaltına alınmasına tepkiler var. Solcu Die Linke'den milletvekili Franziska Brantner, "Berlin adalet yetkilileri hiçbir koşulda Mısır'daki dönek rejimin ajanları olmamalıdır. Almanya Mansur'u Mısır'a iade etmemelidir" açıklamasını yaptı.
Die Linke'nin meclis grup başkanı Wolfgang Gehrcke de Mısır'da adaletin 'çok kırılgan' olduğunu belirtip , "Tabii adaletten bile söz edilebilirse..." diye ekledi.
Mansur geçen ay Suriye'deki El Kaide bağlantılı Nusra Cephesi'nin lideri Ebu Muhammed El Culani ile röportaj yapmıştı. Önde gelen bir sivil toplum kuruluşunun davetiyle direnişçiler hakkında bir röportaj vermek için Almanya'da bulunuyordu.
Erdoğan: Ah menfaat sen nelere kadirsin
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Mansur'un tutuklanmasına tepki gösterdi. Erdoğan MÜSİAD iftarından sonra yaptığı konuşmada "Bugün El-Cezire Arapça kanalının kıdemli gazetecilerinden Ahmed Mansur, Mısır darbe yönetiminin talebi doğrultusunda Alman polisi tarafından Berlin Havalimanı'nda gözaltına alındı. Terörle mücadelemizde bizi yalnız bırakan, terör örgütü mensuplarının ellerini kollarını sallayarak gezmesine göz yuman Avrupa devletleri, ne yazık ki darbecilerin talepleri konusunda çok daha farklı davranıyor" dedi.
Erdoğan "Bugün 'basın özgürlüğü' diye diye işte El-Cezire'den çok önemli birini gözaltına alabiliyorlar. Niye? Mısır'ın generalleri emretti. Niye? 8,5 milyar avroluk oradan bir sipariş verdi. Ah para, menfaat, sen nelere kadirsin?" diye devam etti.
Kaynak: Al Jazeera, Reuters