Ağar, Sevenlerini Mahçup Etmemiş!

Mehmet Ağar, Susurluk Davasından aldığı beş yıl hapis cezasını böyle değerlendirdi: Sevenlerimizi mahçup edecek bir şey yapmadık!

MELİH ALTINOK'un haberi:

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Mehmet Ağar için Emniyet Genel Müdürü olduğu dönemde “cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu’’ iddiasıyla verdiği beş yıl hapis cezasını oybirliği ile onadı. Yargıtay Başsavcılığı’nın tebliğnamesi “onama“ istemli olduğu için Başsavcılığın karara itiraz etmeyeceği belirtiliyor. Başsavcılığın, Ağar’ın dosyasını önümüzdeki günlerde Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermesi bekleniyor. Ağar, aldığı cezaya konu olan fiili, 1 Haziran 2005 öncesinde işlediği için, bazı yayın organla-rında iddia edildiği gibi üç yıl dokuz ay değil, yalnızca iki yıl cezaevinde kalacak. Ancak kararın Ağar ile ilgili başka soruşturmaların yolunu açabileceği belirtiliyor.

Hizmet kusuru belki, suç asla

Yargıtay’ın kararını Bodrum’dan geldiği İstanbul Atatürk Havalimanı’nda değerlendiren Ağar “Şimdi mesajlardan öğrendim, bakacağım. Söyleyeceğim şudur, sevenlerimizi mahcup edecek hiçbir davranışın içinde hiçbir zaman olmadık. Başta da söylediğim gibi hizmet kusuru addedilebilir. Fakat suç addedilemez. Bütün bunlara rağmen, devletten gelmişiz. Her türlü karara karşı her vatandaşın ne yapması icap ediyorsa biz de onu yapacağız. Bu kadar basit“ dedi. Ağar, aracına bindiği sırada bir gazetecinin “Nereye gidiyorsunuz?’’ sorusuna ise, “İyi bir yere gitsem, seni de götürürüm’’ karşılığını verdi.

Ağar’a özel uygulama yok

Edinilen bilgiye göre, Ağar’ın avukatları, müvekkilleri hakkında verilen onama kararının Yargıtay Genel Kurulu’nda görüşülmesi için başvuruda bulunmaya hazırlanıyor. Ancak bu hamlenin zaman kazanma amaçlı olduğu, Kurul’dan Ağar lehine bir karar çıkma olasılığının çok düşük olduğu belirtiliyor. İnfaz savcılığın 10 gün içinde Ağar’a, hapis cezasını tebliğ edeceği, Ağar’ın mazeret bildirebileceği ancak gündeme gelebilecek ertelemenin her halükarda altı ayı geçmeyeceği ifade ediliyor. Ağar’ın bundan sonraki adımda infaz hâkimliğine giderek teslim olacağı ve “terör örgütlerinin hedefindeki bir isim olduğu için“ yoğun güvenlikli bir cezaevinde kalma talebini içeren bir dilekçe sunacağı belirtiliyor. Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz Adalet Bakanlığı kaynakları ise, “Ağar hakkında özel bir uygulamanın söz konusu olamayacağını, inisiyatifin infaz hâkimliğinde olduğunu ve cezaevleri genel müdürlüğü bünyesindeki tüm cezaevlerinin standart güvenliğe sahip olduğunu“ kaydetti.

Dosya yıllarca dolaştı

Danıştay 1. Dairesi, Ağar’ın, “cürüm işlemek için silahlı teşekkül meydana getirmek’’ suçu yönünden lüzum-u muhakemesine, eylemine uyan 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) “suç işlemek için örgüt kurmak’’ başlıklı 220. maddesi gereğince yargılanmasına karar vermişti. Danıştay İdari İşler Kurulu da, 1. Daire’nin kararını onayarak dosyayı Yargıtay Başsavcılığı’na göndermişti. Ağar’ın “vali’’ statüsünde olduğu gerekçesiyle dosya Yargıtay 8. Ceza Dairesi’nde görüşülmüştü. Ağar’ın, isnat suç tarihinde “Emniyet Genel Müdürü’’ olduğuna işaret eden daire, “görevsizlik’’ kararı vererek dosyayı Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne iletilmek üzere Ankara Başsavcılığı’na göndermişti. Dosya, Ankara 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nin görevsizlik kararıyla Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmişti. Mahkeme, Ağar’ı “cürüm işlemek için silahlı teşekkül oluşturduğu’’ iddiasıyla yargılamış ve beş yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu