Afrika'da son yıllardaki en tehlikeli kuraklık, Malavi'yi de vurdu. 8,5 milyon insanın açlıkla mücadele ettiği ülke, acil gıda yardımı çağrısı yaptı.
Son yılların en kötü kuraklığı ile karşı karşıya olan Afrika'da bu kez de Malavi alarm veriyor. Nüfusunun yarısından fazlası açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan ülkede acil gıda yardımı çağrısı yapılıyor.
Malavi Tarım Bakanı George Chaponda Çarşamba günü bir açıklama yaparak, yaklaşık 8 milyon 500 bin insanın açlıkla mücadele ettiğini kaydetti. Bakan, açlık tehlikesinin bertaraf edilebilmesi için ülkede yaklaşık 1 milyon 300 bin ton ana gıda maddesi olan mısıra ihtiyaç bulunduğunu belirtti. Birleşmiş Milletler'in tahminlerine göre ülkede yaklaşık 17 milyon 200 bin insan yaşıyor.
Son yılların en tehlikeli kuraklığını yaşayan kıtada, uzun süre yağış olmaması, hasadı önemli ölçüde etkiledi. Malavi Devlet Başkanı Peter Mutharika, ülkedeki açlık krizi nedeniyle nisan ayında olağanüstü hal ilan etmiş ve uluslararası toplumu acil yardım yapmaya çağırmıştı.
El Nino adı verilen doğa olayı nedeniyle Afrika'nın güney ve doğu ülkelerinde büyük bir kuraklık hâkim. BM verilerine göre en az 50 milyon insan açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.
İSRAFIN DÖRTTE BİRİYLE AÇ İNSAN KALMIYOR
Dünya nüfusu her geçen gün artıyor, ekilebilir tarım arazileri ise hızla azalıyor. Küresel gıda üretiminin üçte birine tekabül eden gıda israfı, sınırlı olan dünya kaynaklarının daha sorumlu bir şekilde kullanılabileceğinin en büyük örneği.
Barilla Center for Food and Nutrition (BCFN), Milan protokolü kapsamında 2020’ye kadar gıda israfını yarı yarıya azaltmayı umuyor. Università della Tuscia’da öğretim üyesi ve BCFN’nin danışma kurulu üyesi Riccardo Valentini, “İklim değişikliği 2050’ye kadar küresel gıda fiyatlarının yüzde 3 ve 84 arası yükselmesine neden olacak, bu da gıda üretimi ve güvenliği için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Güncel olarak dünya çapında 800 milyondan fazla insan şiddetli kötü beslenme koşullarından muzdarip ve yaklaşık 36 milyonu gıda kıtlığından ölüyor. Bu yüzden, gelecek yıllarda gıda erişimi konusuyla başarılı bir şekilde ilgilenmek gerekiyor, bu zorlu bir görev” diyor.