Dünya halkları, duyarlı insanlar, vicdanını yitirmeyenler doğal olarak Gazze ile dayanışma içinde ve seslerini duyurmaya çalışıyorlar. Tepki veriyorlar. Savaşın, soykırımın, zulmün, insanlık dramının ve vahşetin son bulması için çabalıyorlar.
Oradaki kardeşlerimiz destan yazıyor. Çocuklar, erkekler, kadınlar, anneler, babalar, dedeler, gençler, yaşlılar, hastalar, mücahitler direniyor; sabrediyor, hamd ediyor ve yoluna devam ediyor...
Rabbim ayaklarını sabit kılsın, görünmez ordularla onları desteklesin... Zalimlerin içine korku salsın. Müminleri muzaffer kılsın...
EVET, “AFRİKA BOYNUZUNDA NELER OLUYOR?” sorusuna gelelim.
Afrika'nın doğusunun en uç noktasında yer alan Afrika Boynuzu, Eritre, Cibuti, Somali ve Etiyopya'dan oluşmaktadır. Geniş bir coğrafyayı ifade eden Afrika Boynuzu ülkeleri maden yatakları, hayvan serveti, orman, nehir ve platolarıyla tanınıyor. Aynı zamanda en zor çöl ve sıcak bölgelere de sahiptir.
Bu ülkeler arasında nüfus, nüfuz ve alan olarak en büyük Etiyopya ve çevresinde sıcak gelişmeler yaşanıyor. İki hafta önce Sudan'da 11 Nisan 2019 tarihinde Ömer El-Beşir'e darbe yapan cunta içinde yer alan ve Sudan'da Hızlı Destek Güçleri olarak bilinen ve sicili bir hayli kabarık ve karanlık özel kuvvetlerin başında bulunan Muhammed Hamdan Dakalu (Hamidti) Cunta lideri Abdulfettah Burhan'a isyan bayrağı çekmesiyle ülke kan gölüne döndü (yaklaşık 10-15 bin kişi hayatını kaybederken, binlercesi yaralandı ve 7 milyon insan yerinden oldu). Hamidti'nin BAE, İsrail, Hafter ve Rusya'nın paralı asker grubu Wagner ile güçlü ilişkisi devam ederken, Burhan'ın Suudi Arabistan, Mısır ve doğal olarak Batıyla da ilişkisi olduğu biliniyor.
Ocak ayı başlarında Hamidti Addis Ababa'ya gelip yetkililerle görüşmeler yaptı. Cunta lideri Burhan ziyarete tepki gösterdiği gibi, Hamidti’nin bazı siyasi liderlerle yaptığı anlaşmayı da tanımadığını ifade etti.
Hamidti'nin ziyaretiyle ilgili haberler sıcaklığını korurken, Addis Ababa Somali devleti içinde kendi özerkliğini / devletini ilan eden Somaliland Devlet Başkanı Musa Bihi Abdi Etiyopya'yı ziyaret edip yetkililerle mutabakat imzaladı. Mutabakata göre Somaliland Etiyopya'ya denize açılacak bir koridor verecek, buna karşılık Etiyopya ona Etiyopya Havayollarında hisse, Rönesans barajından pay (elektrik) verecek ve onu tanıyacak. Etiyopya daha önce Eritre'den böyle bir talepte bulunmuş ama bu talep kabul görmemişti.
14 eyaletten oluşan Etiyopya'nın zaten kendi içinde problemleri var. Geçen sene Tigray Eyaletiyle barış imzalamasıyla en azından çatışmalar dururken, bu yıl Amhara bölgesinde karışıklık meydana geldi ve ilan edilen olağanüstü hal hala devam etmektedir. Yine Oromya bölgesinde de kimi yerlerde sıkıntılar var. Somali Eyaletiyle Oromya Eyaleti arasında kadim bir düşmanlık ve çatışma var ki bu hala da devam ediyor. Amhara ile Oromya arası da gergin. Her an olaylar patlak verebilir.
Diğer taraftan, Etiyopya’daki Somali bölgesindeki Somaliler ile Somali devletindeki Somaliler akrabadırlar. Sömürgeciler başta Ortadoğu olmak üzere işgal ettikleri yerleri cetvelle böldükleri gibi burayı da bölmüşler. Bu haritaların çizildiği günden bugüne söz konusu yerlerde göz yaşı dinmedi, kan durmadı.
Etnik çatışmalar hala devam ederken, bu aşamada denize ulaşma amacıyla henüz tanınmayan ve kendi kendine devlet olduğunu ilan eden bir oluşumla merkezî hükümeti hiçe sayarak mutabakata varması hiç de hayra alamet görünmüyor.
Somali Devlet Başkanı mutabakatı reddettiğini ifade ederken, Türkiye de Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla mutabakatı endişeyle karşıladığını ve Somali’nin birliği, egemenliği ve toprak bütünlüğüne bağlılığını vurguladı.
İç sorunlarıyla boğuşan Etiyopya’nın merkezî hükümeti görmezden gelip henüz tanınmayan bir yönetimle mutabakata gitmesi, kendi halkından bir kısmının akraba olduğu Somali devletiyle belki de uzun süre kapanmayacak bir husumete neden olacak.