Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İsmail Hamit Hancı, Mısır'da güvenlik güçlerinin 1 Temmuz'da düzenlediği baskında katledilen İhvan üyesi 9 kişi ile olay yerine ait fotoğrafların Mısır İçişleri Bakanlığının resmi internet sitesinde yayımlanmasının ardından, söz konusu fotoğrafları AA muhabirine değerlendirdi.
Hancı, fotoğrafların çok yeterli olmamasına rağmen üniversitedeki diğer adli bilimcilerle de görüşerek fotoğrafları analiz ettiklerini söyledi.
Fotoğraflarda 4 kişinin bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Hancı, tek olarak yer alan ve 2 numara ile işaretli kişinin muhtemelen önden vurulduğunu anlattı.
Bu kişinin önünde otomatik tüfek ve tek bir kovan bulunduğunu belirten Hancı, şöyle konuştu:
"Ancak o kovan da bu silaha ait değil. Bu muhtemelen bir tabancaya ait mermi kovanı. 7,65 ya da 9 milimetrelik olabilir. Onun ayrımını buradan yapamıyoruz ancak bir tabanca kovanı. Öldürülen kişiye ait olduğu öne sürülen silaha ait şarjörde mermiler var. Otomatik silahın kovanı daha büyük. Dolayısıyla fotoğraflara yansıyan tek kovan buraya ait değil. Bundan nasıl bir yorum yapabiliriz, buradan bir ateşleme olmamış. Çünkü etrafta otomatik silahın kovanları yok. Yakından yüzüne doğru ateş edilmiş. O ateşlenen silahın da kovanı buraya düşmüştür diye bir yorum yapabiliriz. Böyle bir olasılık gözüküyor."
"İkinci ve üçüncü şahısların yanında bulunan silahlarda sanki öylesine konulmuş gibi bir görüntü var. Etrafta bunların ateş ettiğine dair hiçbir belirti yok. Ön tarafı göremiyoruz ama bu kişiler ense ve sırtından, yani arka tarafından vurulmuş. Dördüncü şahsın da sadece ayağı görülüyor" değerlendirmesini yapan Prof. Dr. Hancı, "İki resimde de silahlar sanki yanlarına görüntü olsun diye konulmuş gibi görülüyor" dedi.
"Kan göllenmesini bekleriz"
Prof. Dr. Hancı, "Başka bir yerde vurulup buraya getirilmiş olabilirler mi?" sorusu üzerine, "Olabilir. Böyle bir vurulmada daha çok kan göllenmesini bekleriz. Vurulan bir kişiden çok miktarda kan çıkmasını bekleriz. Halbuki olay mahallinde bir kan göllenmesi yok. Kan şahsın önüne akmış ancak bu kanın yere de akmasını bekliyoruz, böyle bir şey yok. Silahlar da sanki yanlarına konulmuş ve öyle poz verilmiş gibi" ifadesini kullandı.
İnsan vücudunun hareketli bir hedef olduğuna değinen Hancı, "Hareket halindeyken birçok yerden vurulabilir. Bu şahıs arkadan vurulmuş gibi gözüküyor. Bu bir infaz da çatışma da olabilir ama çatışma ihtimali burada düşük gözüküyor. İnfaz ihtimali daha yüksek. Yerde kan göllenmesi yok. Burada vurulmuş olsalardı daha fazla kan olmasını bekleriz" diye konuştu.
"Silahlar cesedin çok yakınında"
Hancı, bu fotoğraflardan kesin yargılara ulaşılamayacağını ancak "infaz" olasılığının yüksek olduğunu aktararak, "Silah da böyle kalmaz kişinin yanında. Sanki bu silahlar özellikle konulmuş gibi. İnsan vurulduğu zaman mermi darbesinin şiddetiyle silah elinden fırlar gider" ifadelerini kullandı.