Mısır'da darbe karşıtı gösterilerin yapıldığı Rabiatul Adeviyye meydanında bir aydan fazla süredir devam eden barışçıl eylemlerin güvenliği, sivil özel ekipler tarafından son derece ilginç yöntemlerle sağlanıyor. Kalkanlarında "şehit adayı" yazan ekipler, meydanda şimdiye kadar hırsızlık ya da kavga benzeri huzur kaçıracak ciddi bir olay yaşanmadığını anlatıyor.
Ekipler, üzerlerinde motosiklet ve bisiklet kaskları, kriket kıyafetinden bozma korunma giysileri ve sopalarıyla bir milyon kişinin gösteri yaptığı meydanda kuş uçurtmuyor.
Güvenliği sağlanan meydanın 4'ü ana yol, 3'ü yan yol, 3'ü de ara sokak olmak üzere 10 girişi var. Her girişin özelliğine göre farklı kontrol noktalarında ayrı güvenlik birimleri görev yapıyor.
Ana caddelerden giriş yapıldığında, kum torbaları ve tuğlalardan örülmüş üç ayrı kontrol noktasından geçilmek zorunda. Güvenlik kuvvetlerinin ilk ekibinin görevi, en öndeki barikatta kimlik kontrolü yapmak. Kimliği olmayanlar içeri alınmıyor. Kimlik kontrolünden geçince, üst aramasının yapılacağı ikinci ekip devreye giriyor.
"Meşruh şehit-Şehit adayı''
Bu işlemlerin yapıldığı barikatların hemen yanında oldukça ilginç iki ayrı güvenlik grubu daha var. Gruplardan biri, ellerinde çeşitli malzemelerden yapılmış kalkanları, bisiklet kaskları, el yapımı gaz maskeleriyle "savunma birliği". Barikatı korumakla görevli bu birlik, kontrol noktasına saldırı anında, hemen öne atılarak savunma yapmak için hazırda bekliyor.
Şiddetli saldırı ihtimaline karşın, örneğin saldırıyı gerçekleştirenlerin silah kullanma durumlarında, en arkada bekleyen son birliğe vazife düşüyor. Bu ekibin adı ise "şehitler birliği".
Sert cisimlerden yapılmış kalkanlarının üzerinde "meşruh şehit" (şehit adayı) yazan ekip, meydanı korumak için kendilerini feda etmeye hazır olarak nöbet tutuyor. Ellerinde Kur'an-ı Kerim hazır kıta bekleyen birliğe ilgi oldukça büyük.
Bu güvenlik önlemleri 27 Temmuz'da yaklaşık 200 eylemcinin öldürüldüğü saldırıdan sonra arttırılmış. Görevliler, son saldırının uzaktan keskin nişancılar tarafından göstericilerin kafaları hedef alınarak yapıldığını ve buna karşı alabilecekleri bir önlemleri olmadığını söylüyor.
İç güvenlik için ayrı ekip
Girişteki güvenlik kontrollerinden sonra ayrıca meydan içinde alınan önlemler de var. Hırsızlık, taciz, provokasyon için ayrı bir ekip görev başında. Bazılarının üzerinde fosforlu işçi yelekleri ve kimlik kartları var.
Bazı güvenlik görevlileri ise gündelik kıyafeti ile vazife başında. Bunlar sürekli insanları gözleyerek her türlü "yasa dışı davranışa" müdahale ediyor.
En çok hırsızlık ve taciz olaylarına karşı duyarlılar. "Yasa dışı" davranışlardan biri de dışarıdan gelip gizliden halka meydanı terk etmesi için telkinde bulunmak. Daha çok "darbeci Sisi yanlıları" dedikleri bu kişiler tespit edildikleri anda meydandan dışarı atılıyor.
Bu yoğun güvenlik önlemlerine ayrıca tüm göstericilerin aşırı dikkatini eklemek gerek. Herkes şüphelendiği her konuya anında müdahil olabiliyor.
Basın ofisi, jeneratör ve canlı yayın merkezlerinde güvenlik daha fazla. Mısır istihbaratı ve "Baltacı" denilen suç örgütleri bu noktalara yönelik sabotaj girişiminde bulunduğu için buralarda güvelik yoğun.
Ciddi hırsızlık ve taciz vakası olmadı
Kimi zaman bir milyondan fazla kişinin aynı anda bulunduğu meydanda şimdiye kadar ciddi bir hırsızlık, taciz, provokasyon ve kavganın yaşanmadığını ifade ediyor güvenlik görevlileri.
Her gün ön kontrol noktalarında silahlı ve şüpheli kişiler yakalanıp polise teslim ediliyor.
Rabiatul Adeviyye Meydanı'ndaki güvenlik güçlerinin çoğunluğu Hürriyet ve Adalet Partisi'nin gençleri.
Üzerlerinde sopa ve taştan başka "silah" bulundurmaları yasak. Silahlı ve şiddet temelli her türlü eylem ve girişimi reddeden parti yönetimi bu konuda çok hassas. Nitekim Müslümanlar ve parti yöneticileri, yaklaşık 200 kişinin öldürüldüğü 27 Temmuz saldırısı esnasında ve sonrasında bile şiddete yönelmeyeceklerini, ölümü göze aldıklarını açıklamışlardı.