Adem Özköse ve Sabah Namazı Devrimi Hareketi

Hakan Albayrak, Karar gazetesindeki köşesinde yayınlanan son iki yazısında Adem Özköse ve Sabah Namazı Devrimi’ni konu edinmiş.

Hakan Albayrak’ın dün ve bugünkü Karar’da yayınlanan bahse konu yazılarını ilginize sunuyoruz:

Adem Özköse Medresesi / 30 Kasım Perşembe – Karar

Adem Özköse’nin ön ayak olduğu “kitap halkaları” ve “Sabah Namazı Devrimi” içimi aydınlatıyor, kalbime sürur veriyor.

Geçen gün sevgili Adem’e bu güzel hareketlerin hülasasını anlattırdım, Karar okurlarıyla paylaşmak için.

Umulur ki bunlardan yeni haberdar olanlarda da iç aydınlığı ve sürura vesile olur.

***

“Bizim hikayemiz aslında ilk olarak üçbuçuk sene önce çay ocaklarında başladı. Önce 5 genç arkadaşla kafa kafaya verip kitaplar üzerine haftalık tahliller yapma kararı aldık. Zaman geçtikçe kitap okuma halkalarımıza katılan genç arkadaşların sayısı arttı. İlk kitap halkamıza Fikir ve Aksiyon Kitap Okuma Grubu ismini verdik. Bu halkamıza zamanla kardeş halkalar eklendi.

“Kitap halkalarımıza katılan genç arkadaşların sayısı artınca çay ocaklarına sığmaz olduk. Havanın soğuk olduğu bir gün dostum Süleyman Ragıpyazıcılar’ı aradım. Sayımız arttığı için çay ocaklarına sığmadığımızı, üşümeyeceğimiz bir yere ihtiyacımız olduğunu söyledim. Süleyman da bize Hüdai Hazretleri’nin Üsküdar’daki mezarının hemen üst tarafındaki Şeyh Konağı’nı haftada bir günlüğüne ayarladı. İstanbul’daki kitap tahlillerimizi Pazar günleri burada, Ankara’daki kitap tahlillerimizi de cumartesi günleri öğrenci evlerinde ve Hacı Bayram-ı Veli’deki MİMCE’de yapıyoruz.

“Şu an dördü İstanbul’da ikisi Ankara’da olmak üzere toplam altı kitap okuma halkamız var. Ortalama yirmişer kişiden oluşan halkalarımızdan Fikir ve Aksiyon Kitap Okuma Grubu, Hasan el Benna Kitap Okuma Grubu, Furkan Doğan Kitap Okuma Grubu ve Ömer Muhtar Kitap Okuma Grubu’nda üniversiteli arkadaşlar eğitim görürken, İtidal ve İstikamet Kitap Okuma Grubu ile Ahlak ve Maneviyat Kitap Okuma Grubu’nda ise liseli arkadaşlarımız her hafta okudukları kitapların tahlillerini yapıyor.

“Aslında bizim kitap halkalarımız asgari 4 sene süren bir dava okulu. Hasan el Benna’dan Sezai Karakoç’a, Fethi Yeken’den Yusuf el Karadavi’ye, Cahit Zarifoğlun’dan Mustafa Kutlu’ya, Necip Fazıl Kısakürek’den Cemil Meriç’e, İmam Gazali’den Said Nursi’ye, Aliya İzzetbeoviç’den Cevdet Said’e, Said Halim Paşa’dan Akif Emre’ye, Erol Güngör’den Teoman Duralı’ya, Turgut Cansever’den Seyyid Ahmet Arvasi’ye kadar bir çok yazarın eserlerinin okutulduğu kitap halkalarımızda bir taraftan medeniyet bilinci verilirken diğer taraftan ilim, ahlak, muamelat, kardeşlik ve aksiyon alanlarında genç arkadaşlarımız yetiştirilmeye çalışılıyor.

“Türkiye’nin ve ümmetin meseleleriyle ilgili, özgüvene sahip olduğu gibi aynı zamanda mütevazı, mücadeleye önem verdiği kadar sanat ve edebiyat zevki de gelişmiş, dertli, bilgili, ihlaslı, merhametli, cesur, hak ve adalet konusunda hassas, şahsiyetli bir gençlik halkası olmak için çabalıyoruz. Köklerimize, geleneğimize özen gösterirken yeni form ve fikirlere de açık olmaya çalışılıyoruz.”

***

Kitap okuma gruplarının ve kitapları okunan müelliflerin isimleri zaten her şeyi anlatıyor.

Yine de vurgulamakta fayda var, evet; “…medeniyet bilinci… ilim, ahlak, muamelat, kardeşlik ve aksiyon… özgüvene sahip olduğu gibi aynı zamanda mütevazı, mücadeleye önem verdiği kadar sanat ve edebiyat zevki de gelişmiş, dertli, bilgili, ihlaslı, merhametli, cesur, hak ve adalet konusunda hassas, şahsiyetli bir gençlik…”

***

İşin aksiyon boyutuna gelince…

Yarın inşaallah.

 

 

Sabah Namazı Devrimi / 1 Aralık Cuma – Karar

Dünkü yazımızın sonunda bıraktığımız yerden devam edelim...
Adem Özköse ve arkadaşlarının kitap okuma grupları, iyilik ve güzelliği tahsil etmekle kalmıyor, tatbik de ediyor.

Sabah Namazı Devrimi’nin çekirdek kadrosunu oluşturuyor bu güzide topluluk.

***

Nedir Sabah Namazı Devrimi?

Adem Özköse anlatıyor:

“Elimizden geldiğince yeryüzünde iyiliği, güzelliği, yaymak; arkamızda güzel izler bırakmak gibi bir hayalimiz var. Bu hayalin peşinden giderken bu üç buçuk yıl içinde Patani’ye Furkan Doğan Yetimhanesi, Moro’ya Yasin Börü İlkokulu, Ruanda’ya Erbakan Camii yaptırdık. Şu anda da Somali’ye Eren Bülbül Yetimhanesi yaptırıyoruz. Ayrıca Üsküdar-Mihrimah Sultan Camii’nde her ay düzenlediğimiz sabah namazı buluşmalarında bir taraftan gençler arasında namazın yaygınlaşmasını sağlamaya, diğer taraftan kamuoyunun dikkatini hem kendi toplumumuzun hem de ümmetimizin sorunlarına çekmeye çalışıyoruz. En son sabah namazında başta bonzai olmak üzere uyuşturucu madde bağımlılığı hakkında bir program düzenlemiştik.

“‘Ekibin ismi niçin Sabah Namazı Devrimi?’ diye soranlar var. Bunu da açıklayayım: Bir gece ‘Sabah namazlarında gençlerle buluşup bir sabah namazı devrimi yapsak’ diye bir tweet attım. Bu tweet’e yoğun bir karşılık gelince gençlerle sabah namazlarında buluşmaya başladık. Böylece bugün Türkiye’nin her tarafına yayılan sabah namazı buluşmalarının fitili ateşlenmiş oldu. Arkadaşlarımızın çabalarıyla Üsküdar Mihrimah Sultan Camii’nden tüm Türkiye’ye dalga dalga yayılan sabah namazı buluşmaları bir kültür, gelenek haline geldi.

“Bugün yüzlerce dernek, vakıf, arkadaş topluluğu Türkiye’nin dört bir yanında sabah namazı buluşmaları düzenliyor. Hatta sabah namazı buluşmalarına devlet de el attı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı da sabah namazı buluşmaları düzenlemeye başladı. Yani bir anlamda Türkiye’de bir sabah namazı devrimi yaşandı. Bundan dolayı bizim ekibin ismi Sabah Namazı Devrimi olarak kaldı. İsim konusunda hiçbir ısrarımız yok. Sadece Müslüman olmak, Müslüman gençler olarak anılmak da
bize yetiyor.

“Davamız, İ’lâ-yı Kelimetullah. Kızıl elmamız iyilik, güzellik ve adaleti; Kelimetullah’ı ulaştırabildiğimiz kadar uzağa ulaştırmak. Bunun için işe önce kendimizden başlamamız gerektiğine, kendi kalplerini, zihinlerini, yaşayışlarını güzelleştiremeyenlerin asla dünyayı güzelleştiremeyeceklerine inanıyoruz. Fakat bir taraftan kendimizi yetiştirirken diğer taraftan da sürekli aksiyon, hareket halinde olmaya çalışıyoruz. Kamplar, ziyaretler, geziler, konferanslar, ümmet iftarları, futbol organizasyonları, gerektiğinde gösteriler, yürüyüşler düzenliyoruz.”

***

Sabah Namazı Devrimcilerini biraz daha yakından tanıyalım:

“Hangi gruptan olursa olsun Müslümanları çok sevmeyi, İslam’ı anlarken itidal ve istikamet çizgisini gözetmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ekip olarak sokağa, sloganlara, hayâl kurmaya önem veren bir yönümüz var. Fakat ciddi okumalara dayanmayan, fikri ve kültürel zemini zayıf olan çabaların uzun vâdeli olmayacağını savunuyoruz.

“Aslında bizim arkadaş grubumuz hepimizin ilmi, fikri, kültürel, ahlaki olarak yetişmesi için bir çatı görevi görüyor. Gençlerin büyüklerle, tecrübeli kişilerle, özellikle ilim ve kalp ehliyle sürekli irtibatları olması gerekiyor. Zaman zaman hocaefendileri, davaya katkısı olan ağabeylerimizi ziyaret ediyoruz. Bu yıl Muhammed Emin Yıldırım Hoca’yla sahabe üzerine aylık dersler yapıyoruz.

“Kapitalist dünya düzeninin, modern hayatın, teknolojinin, markaların, imajların, alışveriş merkezlerinin, çıkara dayalı ilişkilerin dünyayı, insanların hayatlarını nasıl kuşattığının farkındayız. Bu kuşatmayı kırmak için fıtrata, kalbe, masumiyete, dostluğa, vefaya, sohbete, karşılıksız iyiliğe dönmeliyiz. Biz buna inanıyoruz.

“Bir de ekip olarak Müslümanların aralarında sorun olacak tartışmalı konulardan, kim hakkında olursa olsun dedikodu ve gıybetten uzak durmaya çalışıyoruz. İstişareye, ortak akla önem vermenin rahmet ve bereketini de hayatımızın, çalışmalarımızın her alanında görüyoruz.”

***

Sözlerini, üstad Necip Fazıl’ın şu mısralarıyla noktalıyor Adem Özköse:

“Yarın elbet bizim, elbet bizimdir / Gün doğmuş, gün batmış, ebed bizimdir.”

 

Yorum Analiz Haberleri

Batı destekli spor projeleri neye hizmet ediyor?
Kemalizm’e has bu Laiklik Fransa’da bile yok!
İşgal edilen zihinler
AK Parti ve MHP’nin gençlik teşkilatları Filistin davasının neresinde?
Metalaşan değerler ve ahlaki çözülme