Adalet Bakanı, 3. Yargı Paketini Açıkladı

Adalet Bakanı Sadullah Ergin açıkladı. Tutuklama kararı zorlaşıyor, özel yetkili mahkemelerde savunma hakkı genişliyor.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Yargı Hizmetlerinin Daha Etkin, Süratli ve Verimli Şekilde Sürdürülebilmesi Amacıyla Getirilen Yenilikler" konulu bir basın toplantısı düzenledi.

Ergin, yargı hizmetlerinin daha etkin, süratli ve verimli şeklide sürdürülebilmesi amacıyla getirilen yenilikleri, Ankara Hakimevinde düzenlediği basın toplantısıyla kamuoyuna açıkladı.

Tutuklama yerine uygulanabilecek alternatif tedbirlerin de genişletileceğini vurgulayan Ergin, 3 yıl olarak uygulanan adli kontrol tedbirinin 5 yıla çıkartılacağını, adli kontrol tedbirinin kapsamının genişletileceğini, böylelikle tutuklamalardan kaynaklanan şikayetlerin giderileceğini, ceza infak kurumlarında kalan tutuklu sayısının azaltılacağını söyledi.

Ergin, yargının hızlandırılması için yapılan üçüncü çalışmanın 100'e yakın maddeyi kapsadığını ifade etti.

Bakan Ergin, yapılan çalışmanın ana hatlarını paylaşmak istediğini belirterek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 6. maddesinde davanın 'makul süre içinde' tamamlanmasının istendiğini hatırlattı. Bunun için de 2011 yılında iki tasarı hazırlandığını belirterek, bugün de hazırlanmış olan 3. taslağın tanıtılacağını kaydeden Bakan Ergin, ehliyetsiz veya alkollü araç kullananların adliyeye sevk edilmeyeceğini söyledi.

"TUTUKLAMA KARARI ZORLAŞACAK"

Vatandaşın basit suçlar yüzünden hakim önüne çıkmak zorunda kalmayacağını belirten Bakan Ergin, ön ödemenin kapsamını genişlettiklerini ifade etti.

Kaçak elektrik kullanımı karşılıksız yararlanma suçuna dönüştürülmesinin öngörüldüğünü ifade eden Bakan Ergin, bu uygulamada hapis cezasının miktarının değişmediğini yani 2 yıldan 5 yıla kadar olduğunu belirtti. Molotofkokteylinin, silah ve patlayıcı madde kapsamında suç sayıldığını söyleyen Bakan Ergin, ayrıca kimsenin ömür boyu sabıkalı sayılmayacağını yeni uygulama ile kural olarak 5 yılda sicilin silineceğini kaydetti. Bakan Ergin ayrıca, tutuklama kararı verilmesinin zorlaştırılacağını ifade etti.

"YOLSUZLUKLA DAHA ETKİN MÜCADELE SAĞLANACAK"

Yolsuzlukla daha etkin mücadele sağlanacağını belirten Bakan Ergin, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyenler için bir suç terkip edildiğini belirterek, "Örgüt üyeliğinden verilecek cezanın yarı oranında indirilmesi öngörülmektedir" dedi.

"ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELERDE SAVUNMA HAKKI GENİŞLETİLECEK"

Özel yetkili mahkemelerde savunma hakkını genişleten bir düzenleme daha olduğunu kaydeden Bakan Ergin, şüphelinin ifade tutanağına ve bilirkişi raporuna konulan gizlilik süresinin en fazla 3 ayla sınırlandırıldığını söyledi. Basit terör suçlarında da cezanın ertelenebileceğini ve paraya çevrilebileceğini de belirten Bakan Ergin, bu düzenlemenin 2 yıla kadar olan fiillerde uygulanacağını söyledi.

"PETROL BORU HATLARINA DOKUNAN YANACAK"

"Petrol boru hatlarına dokunan yanacak" diyen Bakan Ergin, tasarıyla 5 yıldan 12 yıla, örgütlü ise 7.5 yıldan 18 yıla kadar ceza uygulanacağını kaydetti. Bakan Ergin ayrıca, çek borcundan dolayı kimsenin cezaevine girmeyeceğini dile getirdi.

Hacizle ilgili de önemli düzenlemeler yaptıklarını söyleyen Bakan Ergin, vatandaşın evinde kullandığı lüzumlu eşyaların haczedilemeyeceğini belirtti. Bakan Ergin ayrıca hacizli malların satışının elektronik ortamda yapılacağını ve elektrik ortamda teklif verilebileceğini söyledi.
İdari mahkemelerde her türlü dilekçenin hakimi beklemeden evrak bürolarına teslim edilebileceğini ifade eden Bakan Ergin, böylece İdare mahkemelerinde bekleme olmayacağına vurgu yaptı.

BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ

Vatandaşın dilekçe vermek için mahkemede beklemeyeceğini vurgulayan Ergin, Danıştay'a gelmesine gerek olmayan davalar ile 50 bin TL'nin altındaki davaların bölge idare mahkemelerinde görüleceğini belirtti. Düzenlemeden iki milyon dosyanın etkileneceğini dile getiren Ergin, basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin düzenlemeleri de anlattı. Yayın durdurmanın kaldırılacağını açıklayan Ergin, yasaklı yayınlar konusuna da değindi. Bu konuda darbe öncesi ve sonrasında verilen kararlar olduğunu hatırlatan Adalet Bakanı, bunların bir kısmının işlevini kaybettiğini, daha önce verilmiş olan tüm toplatma kararlarının da hükümsüz hale geleceğini vurguladı. Geçmişe dönük yasaklı kararların kaldırılacağını anlatan Ergin, basın ve yayın yoluyla işlenen suçlar konusunda ise kesinleşmiş olan mahkumiyet hükümlerinin infazının erteleneceğini söyledi. Ergin, koluna işaret vurularak Adli Tıp'a gönderilmesi uygulamasının sona ereceğini belirtti.

İCRA DAVALARI

İcra dairelerindeki iş yükünü anlatan Bakan Ergin, Türkiye'de 6.5 milyon icra takibinin yapıldığını ifade etti. İcra dairelerine yönelik çok radikal yenilikler getirileceğini dile getiren Ergin, icra dairelerinin parayla ilişiğinin zorunluluk dışında kaldırılacağını belirtti. Vatandaşın evinde kullandığı lüzumlu eşyaların haczedilemeyeceğinin altını çizen Ergin, vatandaşın icradaki ihaleye elektronik ortamda katılabileceğini ifade etti. Elektronik ortamda da teklif yapılabileceğini kaydeden Ergin, malın gerçek değerinden satılmasının amaçlandığını söyledi.

-Molotof kokteyli patlayıcı madde-

Adalet Bakanı Ergin, molotof kokteyli gibi yangın çıkartıcı maddelerin silah sayılıp sayılmayacağı hususunda tereddütler yaşandığını, bu tereddütlerin giderilmesi için Türk Ceza Kanununun 6 ve 174. maddelerine ''yangın çıkarıcı'' ibaresinin eklendiğini belirterek, ''yangın çıkarıcı'' maddelerin patlayıcı madde olarak değerlendirileceğini söyledi. Ergin, ''Molotof kokteyli silah ve patlayıcı madde kapsamına alınarak uygulama birliği sağlanmaktadır'' dedi.

Mevcut yasal düzenlemelerin adli sicil arşiv kayıtlarının kişinin ölümü veya 80 yıl geçmesi üzerine silinmesini gerektirdiğini hatırlatan Ergin, Anayasa Mahkemesinin adli sicil arşiv kayıtlarına ilişkin hükmü ''orantılı ve makul olmaması'' nedeniyle iptal ettiğini söyledi. Yüksek Mahkemenin, tüm suçlar için suçların veya cezaların ağırlığı dikkate alınmadan çok uzun ve tek bir süre öngörülmesinin uygun bulmadığını ifade eden Ergin, adli sicil arşiv kayıtlarının kural olarak 5 yıl, yüz kızartıcı veya devlete karşı işlenen suçlarda 15 yıl, her halükarda da 30 yıl geçtikten sonra silineceğini belirtti.

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu