Filistin Esirler Heyeti Başkanı İsa Karaki, yaptığı yazılı açıklamada, "İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapan Filistinli esirler, Hapishaneler İdaresi'nin taleplerini kabul etmesi ve Gassan Zevahire ile Nidal Ebu Akar'ın tekrar idari tutuklama adı altında tutuklanmayacağını taahhüt etmesinin ardından eylemlerini askıya aldı" ifadelerini kullandı.
Karaki, "Hapishaneler İdaresi, açlık grevi yapan diğer tutukluların da idari tutukluluk kararının sona ermesi konusunun değerlendirileceğini taahhüt etti" ifadelerine yer verdi.
Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı Kaddura Faris, İsrail'in idari tutuklama politikasını protesto eden 14 Filistinli tutuklunun yaklaşık 40 gündür açlık grevi yaptığını belirtmişti.
Açlık grevi yapanların tek kişilik hücrelere alındığı ve tıbbi ihmale maruz kaldıklarını ifade eden Faris, tutukluların sağlık durumlarının iyi olmadığını ve gardiyanların açlık grevini sonlandırmaları için mahkumlara baskı yaptığını kaydetmişti.
İdari tutuklama adı verilen uygulama kapsamında Filistinliler İsrail istihbaratının gizli güvenlik bilgilerine dayanarak, 1 ila 6 ay arasında alıkonabiliyor. Tutuklunun "İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.
Filistinli tutuklular, uygulamayı protesto için sık sık İsrail hapishanelerinde açlık grevi yapıyor.
İsrail hapishanelerinde, aralarında 2 milletvekilinin de bulunduğu 320 "idari tutuklu" Filistinli bulunuyor. Filistin Esirler Bakanlığı verilerine göre, İsrail hapishanelerinde yaklaşık 6 bin 500 tutuklu kalıyor.
AA