"AB'nin Dağılma İhtimali Her Yeni Gelişmeyle Artıyor"

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen, "AB'nin yeni şoklarla dağılma ihtimalinin her yeni gelişme ile birlikte artıyor" dedi.

Yeni haftanın beklentilerini ve önemli gelişmeleri değerlendiren Çekcen, bayram dönüşüyle beraber yerli yatırıcımların yeni şoklarla karşılaştığını dile getirdi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney'in İngiltere ekonomisine dair çizdiği karamsar tablo ile sterlin varlıklarının yeni dip arayışlarına hız kazandırdığına vurgu yapan Çekcen, şunları kaydetti:

"Bir yandan parasal genişlemeyi artırma yönünde piyasaları rahatlatmaya çalışan Carney, diğer yandan mevduat bankalarına 'kredi verin' baskısı kuruyor. Bunun için de bankaların yedek rezervlerini işaret ediyor. Brexit depreminin yarattığı ilk şoku atlatan piyasalar yeni artçı şoklara karşı durmaya çalışıyor. Carney'in piyasaya verdiği endişenin ardından İtalya'daki bankacılık krizi patlak verdi. İtalyan bankalarının 360 milyar avroya çıkan sorunlu kredileri nedeniyle batma tehlikesi yeni bir kriz algısı ortaya çıkardı. Bu haftaki altın, yen ve tahvil yükselişleri bundan kaynaklandı.

Bu gelişmelerin ardından 7 İngiliz emlak fonunun itfaları durdurması ve bankalardan mevduat çıkışlarının artacağı korkusu Brexit'in yarattığı yeni artçı şoklar olarak karşımıza çıkıyor. Emlak tarafındaki bu çalkantı ülkenin istihdam tarafına da sıçrıyor. İngiltere'deki işverenler birliği The Institute of Directors (IoD) bin işverenle yaptığı ankette, bu birliğe üye olan şirketlerin dörtte birinin işe alımları durduracağını hatta işten çıkarmaların da söz konusu olabileceğine işaret ediyor. Bu da krizin derinleşebileceği ihtimalini artırıyor."

"Sterlindeki zayıflama 3-6 aylık periyotta devam edecek"

Çekcen, genel olarak bakıldığında ise bu sürecin yeni artçı şoklarla devam edecek gibi göründüğünü bildirdi. İngiltere ekonomisinin dünyanın en büyük 5. ekonomisi iken son açıklanan rakamlarla beraber Almanya'nın ardından 6. ekonomiye gerilemiş durumda olduğuna dikkati çeken Çekcen, AB'nin yeni şoklarla dağılma ihtimalinin her yeni gelişme ile birlikte arttığını vurguladı. Çekcen, şu ifadeleri kullandı:

"Bu ihtimal de uzun vadede başta sterlin olmak üzere, avro varlıklarının dip arayışlarını sürdürmesi anlamına geliyor. Brexit şokunun ardından küresel risk iştahı sert bir şekilde düştü ve güvenli varlıklar olan altın, tahvil ve Japon Yeni gibi enstrümanlara ilginin artığını görüyoruz. Brexit'in yaratmış olduğu artçı şoklar devam ederken küresel borsalarda yaşanan satış dalgası bir miktar azalsa da bunun kalıcı olması çok beklenmiyor. Sterlin tarafında yaşanan zayıflama gerek siyasi süreç gerekse ekonomide kayıpların derinleşmesi durumunda 3-6 aylık periyotta devam edeceğe benziyor. Bu da yeni satış dalgasının kapıda olduğunu işaret edebilir. Brexit'ten darbe gören ürünler ve küresel endeksler, düzeltmelerini yapsalar da GBP/USD paritesi adeta dipte bekliyor.

"Dolarda haftanın kritik seviyesi 2.8500"

Dolar/TL kurunda, açıklanan istihdam rakamlarının ardından yıl içerisinde ABD'de faiz artırımı görülmeyeceği algısının 2.9000 seviyesi altında bir fiyatlama görülmesine neden olduğunu belirten Çekcen, "2.8850-2.8500 önemli destek bölgesi olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölge üzerinde kalındığı takdirde dolar kurunda yükseliş denemeleri görebiliriz. Yani bu hafta 2.8500 kritik destek seviyesi olarak ön plana çıkıyor. Küresel piyasalarda sınırlı iyimser hava ve Fed iyimserliği şuan için kuru aşağı çeken bir etki yarattı" değerlendirmesini yaptı.

AA

Dünya Haberleri

Almanya'da Noel pazarı saldırısının ardından yabancılara yönelik saldırılarda artış yaşandı
Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü