ABD'nin IŞİD Pozisyonu Henüz Değişmedi

Washington, bir kez daha güvenli bölge seçeneği ve Suriye'de kara harekâtının planları dahilinde olmadığını açıkladı. Türkiye'yi terörle mücadelede önemli bir ortak olarak niteleyen ABD, güvenli bölgenin kolay oluşturulamayacağını iddia ediyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, günlük basın toplantısında Suriye ve Irak'a yapılan hava operasyonuna dair bilgilendirmede bulunurken Türkiye ile ilgili sorulara da cevap verdi. 

Psaki Türkiye'nin gündeme getirdiği sınırın Suriye tarafında kurulacak bir güvenli bölge seçeneği ile ilgili, ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey'in açıklamalarını hatırlatarak "General Dempsey bu konuda cuma günü konuştu. 'Konu şu an için planlarımızın bir parçası değil' dedi. Açıklamasından bu yana herhangi bir şey değişmedi" diye konuştu.

Psaki güvenli bölge ile ilgili ayrıca, "Türkiye ve farklı ülkelerin bu konudan bahsettiğini söyleyebiliriz. Karar verildiğinde uygulaması kolay olmayan bir şey. Ama eğer uygulamaya karar verirsek eminim ki bu konuda daha fazla şey söyleyebiliriz" dedi.

Psaki, uçuşa yasak bölge veya güvenli bölge için ABD Dışişleri Bakanlığı'na bir plan sunuldu mu sorusuna karşılık olarak, "Bu konuda ABD Savunma Bakanı ile görüşmenizi öneririm. General Dempsey cuma günü konuştu, daha fazla söyleyebileceğimiz bir şey yok" cevabını verdi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın Türk yetkililerle yaptığı görüşmelere vurgu yapan Psaki şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye rehine durumundan dolayı çok hassas bir noktada idi ve o konuda Dışişleri Bakanı Kerry de konuştu. Burada önemli bir nokta var ki, Türkiye NATO görüşmelerinde önemli gayretler gösterdi, Suudi Arabistan’a gelerek sürecin her safhasına katıldılar. Ne şans ki rehineler geri geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan hafta sonu oldukça güçlü biçimde rol oynamak istediklerine dair ilgilerini açıkladı. Bildiğiniz gibi, parlamentolarında müzakereleri var. O konuda daha ileri gitmek istemem. Bunlar Dışişleri Bakanı ve Başkan Yardımcısı'nın geçtiğimiz haftalar içinde yaptığı görüşmelerle uygun gelişmeler."

'Ankara meselenin dışında kalmak istemiyor'

Psaki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendi yorumlarına bakıldığında meselenin dışında kalmak istemediklerini anladıklarını söyledi: “Sanıyorum kendisinin konuşmaları meseleye daha fazla angaje olmak istedikleri konusundaki arzusunu açıkça ortaya koyuyor.”

Psaki Türk rehinelerin serbest kalmasını sağlayan Ankara'dan Amerikan rehineler konusunda herhangi bir yardım istenip istenmediğiyle ilgili soruya ise, "Bu konuda söyleyecek bir şeyim yok" diye cevap verdi.

Yabancı savaşçılar konusu ile ilgili Psaki, "Sınırdan gelen yabancı savaşçılar ile büyük bir endişe kaynağı ve bu konu daha önce görüşüldü. Şunu eklemeliyim ki bu konuda yapılması gereken daha çok şey var. Türkiye yaklaşık 6 bin kişiyi tehdit olduğunu öne sürerek sınırdışı ettiğini açıkladı. Daha fazlası yapılabilir ve bu konuda görüşmelerimiz sürüyor" dedi.

'Kara gücü planlarımız arasında yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kara operasyonunun müttefikler arasında tartışıldığına dair açıklamalarıyla ilgili bilgisi sorulan Psaki, "Bu konuyu Türk yetkililere sormanızı tavsiye ederim. Kendileri bu konudaki niyetleri ile ilgili bir açıklama yaptılar. Başkan Obama'nın defalarca belirttiği gibi, Suriye'ye muharip kara  gücü koymak gibi bir planımız veya niyetimiz yok. Şu anda odaklandığımız şey, bölgedeki müttefiklerimizle birlikte çalışarak farklı ülkelerin nasıl bir katkı yapabileceğine dair karar vermek" ifadelerini kullandı.

Suriye rejimi ile herhangi bir askeri koordinasyon içinde olunmadığının altını çizen Psaki, "Bildiğiniz gibi geçen afta Suriye BM daimi temsilcisini niyetlerimiz konusunda bilgilendirdik. Ancak bu konudaki yaklaşımımızı değiştirmek gibi bir niyetimiz yok" dedi.

'Türkiye çok önemli bir ortak'

Türkiye'nin IŞİD'e karşı koalisyondaki konumu ve ortaklığıyla ilgili görüşleri sorulan Psaki, Türkiye'nin 'terörle mücadelede çok önemli bir ortak' olmaya devam ettiğini söyledi. Psaki şöyle devam etti: 

"Rehineler çevresinde onların sahip olduğu hassasiyetin farkındaydık. ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin kısa da olsa Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile bir görüşmesi oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yorumlarını gördük, buradan sonra nereye gideceğimizi göreceğiz."

Dempsey'in açıklamaları

ABD Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey, cuma günü, IŞİD’le mücadelede Türkiye’nin Irak ve Suriye sınırında oluşturulacak olası bir güvenli bölgeye ilişkin, “Tampon bölge, belli bir noktada mümkün olabilir ama şu anda bu bizim kampanyamızın bir parçası değil” demişti.

Savunma Bakanı Chuck Hagel ise “Türkiye’yle bunun (güvenli bölge) hakkında ve IŞİD tehdidinin tüm farklı yönleri hakkında konuşuyoruz. Tüm bu ihtimalleri görüşüyoruz ve inandıkları istekleri noktasında Türklerle görüşmeyi sürdüreceğiz. Onlar, IŞİD’i net bir biçimde biliyor; Suriye ve Irak’ta olanlar apaçık, onlara tehdit ve tehlike oluşturuyor" ifadelerini kullanmıştı.

(Kaynak: Al Jazeera)

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu