“Yargının bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesi 2014’ten bu yana sarsıldı. Savcılar ve hâkimler güçlü bir siyasî baskı altında.” ifadelerinin kullanıldığı raporda, hükûmetten bir an önce adım atması istendi.
Raporun özetinde “Raporda temel haklar ve hukukun üstünlüğüne saygıda genel bir olumsuz eğilim olduğuna dikkat çekiliyor.” ifadesi kullanıldı.
Raporda Türkiye’de gazetecilere ve yazarlara yapılan saldırılar hatırlatıldı; medya organlarına baskı yapıldığı ve internet yasasında değişikliğe gidildiği belirtildi. “Yıllarca gelişim gösteren ifade özgürlüğünde, son iki yılda ciddi bir gerileme görüldü.” ifadesi kullanıldı.
Türkiye’deki “Avrupa standartlarına zıt” tutumların, Ankara’nın AB’ye katılma isteğiyle uyuşmadığı belirtildi. “1 Kasım’daki seçimden sonraki hükûmet, bu acil öncelikler konusunda adım atmalı.” denildi.
AB raporunda, Türkiye’nin güvenlik durumunda ciddi bir bozulma olduğu da belirtildi.
Raporun 1 Kasım’daki genel seçimlerden önce yayımlanması planlanmıştı. Ancak AB Komisyonu, Türkiye ilerleme raporunu seçim nedeniyle ertelemişti.
AB üyeliğine 1987’de başvuran Türkiye, üyelik görüşmelerine 2005’te başladı. Ankara, AB’ye katılmak için tamamlanması gereken 33 fasıldan sadece birini tamamlayabildi.
AFP, Al Jazeera