ABD'den Suudi Arabistan ile BAE'ye 2.25 milyar dolarlık silah satışı

ABD'nin Suudi Arabistan ve BAE'ye toplam 2.25 milyar dolar değerinde silah satışı yapacağı bildirildi.

ABD Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) Cuma günü yaptığı açıklamaya göre ABD, BAE ve Suudi Arabistan'a toplam 2.25 milyar dolar değerinde yeni silah satışını onayladı.

Pentagon'dan yapılan açıklamalarda, Dışişleri Bakanlığı'nın 251.8 milyon dolar değerinde 220 adet AIM-9X Block II Sidewinder Taktik Füze ve diğer ilgili ekipmanların satışını onayladığı belirtildi.

ABD ayrıca 655 milyon dolar değerinde 2 bin 503 AGM-114R3 Hellfire II füzesi ve diğer lojistik desteğin olası satışını da onayladı.

Açıklamada "Önerilen satış, Suudi Arabistan'ın mevcut ve gelecekteki tehditleri karşılama kapasitesini artıracak ve ABD Kuvvetleri ve diğer Körfez ülkeleri tarafından işletilen sistemlerle birlikte çalışabilirliği geliştirecektir. Suudi Arabistan'ın savunma kabiliyetlerine yatırım yapmaya devam etmesi, sınırlarını, enerji altyapısını ve halkını koruması açısından hayati önem taşımaktadır." denildi.

Onaylanan son satış 139 milyon dolar değerinde 10 bin adet M456 serisi, 105mm, Yüksek Patlayıcılı Tanksavar İzli Fişek ve çeşitli tiplerde tank, obüs ve makineli tüfek mühimmatıydı.

Pentagon ayrıca, kapsül başına altı füze olmak üzere 1554 füze içeren 259 adet Güdümlü Çoklu Fırlatma Roket Sistemi (GMLRS) M31A1 Üniter Kapsülünün satışının onaylandığını duyurdu. Ayrıca 203 adet Ordu Taktik Füze Sistemi (ATACMS) M57 Üniter Füzesi de 1.2 milyar dolarlık anlaşma kapsamında yer alıyor.

Savunma Bakanı Lloyd Austin bu hafta başında Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman ile yaptığı telefon görüşmesinde Washington'un Krallığın savunmasına olan bağlılığını teyit etmişti.

Suudi Arabistan Haberleri

Suudi Arabistan'da idamlar rekor düzeye yükseldi
BAE: Sudan ordusu büyükelçimizin evine saldırdı
ABD BAE'yi 'büyük savunma ortağı' ilan etti
Suudi Veliaht: İsrail ile diplomatik ilişki kurmayacağız!
Suudi Arabistan Suriye'deki büyükelçiliğini açtı