ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Kırım Tatar Milli Meclisi “demokratik bir kurum” olarak tanımlanarak, uzun yıllardır yeterince temsil edilememiş ve tarihî olarak baskı görmüş Kırım Tatar halkını temsil eden bir yapı olduğu hatırlatıldı. Meclisin aynı zamanda Kırım Tatarlarının kültürünün muhafaza edilmesi ve ayrımcılıktan korunması için önemli bir bağımsız ses olduğu vurgulandı.
Açıklamada, “Rusya Federasyonu'na Kırım Tatar Milli Meclisi'nin ‘aşırıcı örgüt’ kapsamına alınması ve Kırım'daki fiilî yönetimin bu demokratik kurumun faaliyetlerini askıya almasına dair Adalet Bakanlığı kararını geri alması çağrısında bulunuyoruz.” ifadesi kullanıldı.
“Rusya makamlarının Ukrayna'da Tatarların yönetimine Rusya kanunlarını getirmek için hiçbir temeli ve yetkisi yoktur.” değerlendirmesinde bulunulan açıklamada, meclisin faaliyetlerinin yasaklanmasının demokratik ilkelerle çeliştiği belirtildi.
Açıklamada, “Rusya'ya bir kez daha Kırım'a yönelik işgalini sonlandırma ve bu Ukrayna toprağını geri verme çağrısı yapıyoruz. İşgal sürdükçe Kırım ile ilgili yaptırımlar da devam edecektir.” ifadesi yer aldı.
AA