ABD’de cezaevlerinde kölelik devam ediyor

ABD’deki 5 eyaletteki seçmenler, hapsedilen insanları ücretsiz çalışmaya zorlayan ırkçı yasaların tamamen kaldırılıp kaldırılmayacağına önümüzdeki hafta karar verecek.

HAKSÖZ HABER

Köleliğin 150 yıldan uzun bir süre önce kaldırılmasına rağmen ABD hapishanelerinde köleliğe benzer uygulamalar devam ediyor.

Kölelik ABD Anayasasındaki ‘13. Değişiklik’ ile kaldırılmış olsa da yasadaki bir boşluk, "suç için bir ceza olarak" buna izin veriyor. Yasadaki boşluk hala yaklaşık 20 eyalet anayasasında var. Önümüzdeki hafta, bu eyaletlerdeki seçmenlerin bunu kaldırabilmeleri için seçim yapılacak. ABD’nin; Alabama, Louisiana, Oregon, Tennessee ve Vermont eyaletlerinde hapis cezası alan mahkumların bedava çalıştırıldığı biliniyor.

Bu eyaletlerde hapsedilen işçilerin çoğuna veya hepsine 0 dolar ödeyerek, 13. Değişikliğin hapishanede köleliğe izin veren yasal boşluğu aktif olarak uygulanıyor.

Raporlara göre, bugün ABD cezaevlerinde 800.000'den fazla kişi çok az veya hiç ücret ödemeden çalıştırılıyor. Günde 12 saate kadar çalıştırılan mahkumların, temel güvenlik standartlarının önemsenmediği koşullarda zorla çalışmaya mahkum edildiği belirtiliyor. Hapishanedeki her 4 kişiden 3'ünün aile ziyaretlerini kaybetmek gibi cezalardan kaçınmak için çalışmak zorunda kaldığı kaydediliyor.

ABD’de köleliğin kaldırılmasının ardından güneydeki eyaletler siyahileri ucuz işgücü arzını sürdürmek için hapsetmeyi amaçlayan yasalar oluşturdular. Siyahiler "amaçsız yürümek" gibi ‘suçlardan’ hapse atıldı. Ucuz işgücü olarak da kullanılmak üzere toplu bir şekilde cezaevlerine gönderilerek cezaevlerinin idaresi altında çalıştırıldılar.

1870'lere gelindiğinde bazı eyalet hapishanelerinin mahkum nüfusu dört katına çıktı ve  %95'nin siyahi olduğu raporlandı.

ABD’deki bu yasalar teknik olarak 1964'te kaldırıldı ancak siyahi Amerikalılar hala nüfuslarının 3 katı oranında hapsediliyor.

Kaynak: Aj+

Dünya Haberleri

BM'den Singapur'a çağrı: Uyuşturucu kaçakçılarını idam etme
UCM Başsavcısı Han'dan, taraf devletlere Netanyahu kararına uyma çağrısı
BM'den "UCM'nin kararlarına uyma" çağrısı
Kanada, UCM'nin Netanyahu hakkındaki kararının ardından ülkeleri uluslararası hukuka uymaya çağırdı
Siyonistler Hollanda’nın UCM kararına uymasını hazmedemedi