ABD Kongresi, kapanan hükümetin tekrar açılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusundaki tasarıyı onayladı.
Kongre'nin Senato kanadındaki liderlerin üzerinde uzlaştığı tasarı, birkaç saat önce Senato'da 18'e karşı 81 oyla kabul edilmişti. Senato'nun ardından Temsilciler Meclisi de tasarıyı onayladı. Tasarı, Cumhuriyetçilerin ağırlık olduğu Meclis'ten de 144'e karşı 285 oyla geçti.
Anlaşmaya göre, Hazine'ye 7 Şubat 2014'e kadar borçlanma yetkisi verildi ve hükümetin de 15 Ocak 2014'e kadar açık kalabilecek şekilde fonlanması sağlandı. Bunun yanında, 13 Aralık'a kadar iki partiden Kongre üyelerinin de yer aldığı, ülkenin uzun vadeli mali istikrarı üzerinde çalışacak bir bütçe konferans komitesi kurulması kararı alındı.
Hükümetin birçok kurumu 16 gündür fonlanamadığı için kapanmıştı. ABD'nin borçlanma tavanının gece yarısından önce yükseltilememesi halinde ülke temerrüde düşme tehlikesine giriyordu. Kongre üyeleri, gece yarısına 1,5 saat kala, ülkenin 16 gündür içinde bulunduğu krizi sona erdirdi.
ABD Başkanı Obama tasarıyı imzaladı
Obama, Kongre'nin hükümetin tekrar açılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusundaki
ABD Başkanı Barack Obama, hükümetin tekrar açılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusunda Kongre'nin geçirdiği tasarıyı imzaladı.
ABD Kongresi, kapanan hükümetin tekrar açılması ve borç tavanının yükseltilmesi konusundaki tasarıyı onayladı. Obama, Kongre'den gelen tasarıyı hemen imzalayarak yürürlüğe girmesini sağladı.
ABD hükümetinin 16 gün kapanmasına neden olan kriz nihayet sona erdi ve ülkenin temerrüde düşmesi tehlikesi de şimdilik ortadan kalktı. Sabah işlerine yeniden başlayacak federal çalışanlara, mesai çalışamadıkları 16 güne dair ödeme de yapılacak.
Ancak, tasarı Hazine'ye 7 Şubat 2014'e kadar borçlanma yetkisi veriyor, hükümetin de 15 Ocak 2014'e kadar açık kalabilecek şekilde fonlanmasının sağlıyor.
Bunun yanında, iki partiden Kongre üyelerinin de yer aldığı, ülkenin uzun vadeli mali istikrarı üzerinde çalışacak bir bütçe konferans komitesi kurulması kararı alındı. Bu da ABD'nin bütçe krizinin sona ermekten ziyade şimdilik askıya alındığını gösteriyor.
Dolayısıyla, ABD, hükümetin fonlanmasının sona ereceği 15 Ocak ile Hazine'ye verilen borçlanma yetkisinin dolacağı 7 Şubat döneminde aynı krizlere tekrar gebe görünüyor.
Kapanmanın maliyeti 24 milyar dolar
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard&Poor’s, hükümetin kapanmasının ABD ekonomisine maliyetinin 24 milyar dolar olduğunu belirtti.
S&P'nin açıklamasında, 2013'te dördüncü çeyrekte elde edilen yıllık GSYİH artışının yüzde 6'sını traşladığı belirtilen kapamanın, ABD ekonomisinden 24 milyar doların yok olmasına neden olduğu bildirildi.
AA