'ABD ve İsrail Baskısı Fransa'yı Vazgeçirdi'

Filistin Dışişleri Bakanı Maliki "Fransa Dışişleri Bakanı Fabius'un Filistin karar tasarısını BMGK'ye sunma eğiliminin artık olmadığı açık bir şekilde belli oldu" dedi.

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Fransa'nın bölgedeki sorunun çözümü için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) sunmayı planladığı karar tasarısından İsrail ve ABD'nin baskısı nedeniyle vazgeçtiğini savundu.

Filistin'in Sesi radyosuna konuşan Maliki, "Fransa Dışişleri Bakanı Laurant Fabius'un Filistin karar tasarısını BMGK'ye sunma eğiliminin artık olmadığı açık bir şekilde belli oldu. Bunun yerini, yeniden başlaması halinde, müzakereleri destekleyecek bir komisyon kurulması aldı" dedi.

Fransa'nın söz konusu değişikliğe, "Karar tasarısına ilişkin BMGK'dan çıkacak görüşleri bekleme ve ABD dahil konseyin tüm üyelerinin onayını alma isteğini" gerekçe gösterdiğini aktaran Maliki, "(Fransa'nın kararından dönmesi) İsrail ve ABD'nin baskısından kaynaklandı. Bu baskılar Fransa'nın planını boşa çıkardı" diye konuştu.

Maliki, "Şimdi önümüzde Fransa planının başarısız olması veya plandan dönülmesi halinde, farklı düşünceleri olduğunu ifade eden Yeni Zelanda var. Filistin tarafı şu anda BMGK dönem başkanı olan Yeni Zelanda'nın Dışişleri Bakanlığıyla konuya ilişkin iletişime geçecek" ifadelerini kullandı. Maliki, Yeni Zelanda'nın planına ilişkin bilgi vermedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, "Ortadoğu barış süreci için" haziran ayında Mısır, Ürdün, Filistin ve İsrail'i ziyaret etmişti.

Fabius, BM'de Ortadoğu ziyaretlerinin ardından yaptığı açıklamada, sorunun çözümü için taslağını hazırladıkları BMGK karar tasarısını bölgedeki muhataplarıyla görüştüğünü, Filistin tarafının sıcak karşılamasına karşın İsrail'in olumsuz baktığını belirterek, "BMGK kararı bir araçtır, sorunu tek başına çözmez" demişti.

Fransız basınında yer alan haberlere göre Fabius'un planı, 2009 yılında AB ve Arap ülkelerinin ortaya attığı barış planının önemli bir kısmının hayata geçirilmesini hedefliyordu. Bu plana göre, 1967 ateşkes anlaşmasındaki sınırlar geçerli olacak. Silahsızlandırılmış Doğu Kudüs'ün, Filistin'in başkenti olmasını öngören barış planı için Fransa, BMGK'da kabul edilecek bir karar tasarısıyla taraflara anlaşmaya varmak için 2 ya da 3 yıl süre vermeyi öngörüyordu.

AA

Filistin Haberleri

Son 2 ayda Gazze'nin kuzeyine sadece 12 yardım tırı ulaştı
Fas'ta doktorlar Gazze'de sağlık çalışanlarının hedef alınmasını protesto etti
Filistin'deki aşiretler direnişçilerin peşinin bırakılmasını istedi
Filistin: Gazze soykırımında uluslararası sistemin yetersizliği "suç ortaklığı noktasına" ulaştı
Her savaşın kuralları vardır, ama Gazze'de tüm kurallar ihlal edildi