ABD Toplu Cinayetleri Engelleyemiyor

ABD'de kitlesel saldırılarda 2013 başından bu yana bu türdeki binden fazla olayda, bin 316 kişi öldü, 3 bin 732 kişi yaralandı.

Silah edinmenin anayasal güvence altında olduğu ABD, kitlesel saldırıların önüne bir türlü geçemezken, 2013 başından bu yana bu türdeki binden fazla olayda, bin 316 kişi öldü, 3 bin 732 kişi yaralandı.

ABD'de, bazı konularda "özgürlük" gerekçe gösterilerek verilen haklar, çok sayıda insanın hayatına veya yaralanmasına neden olabiliyor. Silah edinme hakkı da bunlardan biri.

CNN, MSNBC, The Washington Post, The Economist gibi önde gelen medya kuruluşlarının desteğiyle, 4 veya daha fazla kişinin ölmesi ya da yaralanmasıyla sonuçlanan olaylar, "Kitlesel Saldırıları İzleme (Mass Shooting Tracker)" sisteminde 2013 yılından bu yana listeleniyor.

Buradaki rakamlara göre, 2013 yılında bu türdeki 363 olayda 502 kişi ölürken, bin 266 kişi yaralandı. Benzer şekilde, 2014'teki 336 olayda 383 kişi öldü, bin 239 kişi yaralandı. Bu yıl başından 20 Ekim'e kadar olan süreçte de 337 olay gerçekleşti. Bu olaylarda 431 kişi hayatını kaybederken, bin 227 kişi çeşitli yerlerinden yara aldı.

Toplama rakamlara bakıldığında da olayların listelenmeye başlandığı 2013 başından bu yana gerçekleşen bin 36 olayda, toplam bin 316 kişinin öldüğü, 3 bin 732 kişinin yaralandığı ortaya çıktı.

-Her yıl 10 binden fazla insan öldürülüyor

Listede, 4'ten az kişinin ölümüne veya yaralanmasına yol açan olaylar ise "bireysel eylem" kapsamında değerlendirilerek listeye alınmadı. Ancak, ABD'de yaşanan tüm silahlı eylemler dahil edildiğinde, aslında her yıl ortalama 10 binden fazla kişinin ateşli silahla öldürüldüğü ortaya çıkıyor.

Özellikle ilk ve ortaöğretim kurumları ile üniversitelere düzenlenen saldırılar sonrası silah edinmenin sınırlanmasına ilişkin tartışmalar hararetlenirken, bu kampanyalar silah lobilerinin etkinliği karşısında çaresiz kalarak, yeni bir saldırıya kadar sessizliğe bürünüyor.

ABD genelinde sivillerin elinde yaklaşık 300 milyon civarında ateşli silah bulunduğu tahmin ediliyor. Araştırma şirketi PEW'in yaptığı çalışmaya göre, ABD nüfusunun üçte biri evinde bir ya da daha fazla silah bulunduğunu beyan ediyor.

ABD Başkanı Barack Obama, her okul baskının ardından Beyaz Saray'da basının karşısına çıkarak silah satışının düzenlenmesi gerektiği, böylece bir çok hayatın kurtarılabileceğine ilişkin açıklamalar yapmasına rağmen, kendi partisinden bile yeterli desteği alamadı. ABD siyasal sisteminde lobilerin etkisi de burada kendisini hissettiriyor ve Obama'nın çağrıları silah lobilerinin Kongre üzerindeki gücü nedeniyle yasal eyleme dönüşemeden unutuluyor.

Özellikle Ulusal Tüfek Birliği, ABD Senatosu için yarışan adayların seçim kampanyalarına büyük miktarlarda maddi destek sağlıyor. Bu yardımlarla seçilen senatörler de bazı durumlarda silah lobilerinin istemediği yasaları sürüncemede bırakarak kabul edilmesine engel oluyor.

Obama son olarak Oregon'da bir yüksekokula düzenlenen saldırının ardından da benzer açıklamalarını yineleyerek, "Bu artık bir rutin haline gelmiştir ve benim bu kürsüden çağrım, bu rutinin sona ermesidir. Biz bu konu karşısında duygusuzlaştık" demişti.

Başkanlık dönemi bitene kadar böyle bir olay için tekrar kürsüye gelmek istemediğini vurgulayan Obama, "Fakat başkanlık süresince edindiğim tecrübeye binaen böyle bir garanti veremem" ifadesini kullanmıştı. Obama'nın görev süresi gelecek yıl sonunda dolacak ancak son üç yılın silahla şiddet olayları göz önünde bulundurulduğunda bu vakte kadar 300'den fazla kişinin daha benzer olaylardan yaşamını yitireceği tahmin ediliyor.

- Terörden daha fazla cana mal oluyor

ABD yönetimi silah edinmenin sınırlanmasına ilişkin adımlarını hayata geçiremese de konu terörle mücadele olunca, yasalar Kongre'den iki partinin de güçlü desteğiyle çıkıyor ve bu konuda milyarlarca dolar harcanıyor.

Ancak, 2013 başından bu yana terör nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısına bakıldığında sadece 60 olduğu görülüyor. Terör saldırılarının nedenleri arasında, beyazların üstünlüğüne inanan aşırı sağ grupların nefret cinayetleri ve dini gerekçelerle düzenlenen saldırılar bulunuyor.

Cumhuriyetçi aday adaylarının da 2016 başkanlık seçimleri öncesi özellikle "terör tehdidi" gerekçesiyle Müslümanların fişlenmesini, Suriyeli sığınmacıların ülkeye alınmamasını savunurken, silah edinilmesini sınırlayacak yasalara karşı çıkacakları sözünü vermesi de dikkati çekiyor.

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu