Amerika Birleşik Devletleri, İsrail'in Refah'a yönelik ölümcül saldırısını küçümseyerek, Gazze'nin güneyinde barınan 1,5 milyondan fazla Filistinlinin akıbetine ilişkin endişelere rağmen saldırının "sınırlı" göründüğünü savunuyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada ABD'nin İsrail'in kente yönelik büyük bir saldırı düzenlemesine halen karşı olduğunu söyledi.
Pazartesi günü Refah'a yönelik bombardımanını arttıran İsrail, kentin doğusunda yaşayan yaklaşık 100.000 kişinin bölgeyi terk etmesini söylemesinin ardından onlarca kişinin ölümüne neden oldu. İsrail askerleri ayrıca Gazze Şeridi ile Mısır arasında insani yardım için önemli bir geçit görevi gören Refah sınır kapısının Filistin tarafına da saldırdı, ardından kapıyı ele geçirdi.
Miller Salı günü yaptığı açıklamada "Dün gece başlattıkları bu askeri operasyon sadece Refah kapısını hedef alıyordu.” dedi ve ekledi:
"Tahliye edilmesini istedikleri sivil bölgelere yönelik bir operasyon değildi. Dolayısıyla Refah'ta büyük bir askeri operasyona karşı olduğumuzu açıkça ifade etmeye devam edeceğiz."
Miller yine de sınır kapısına yapılan saldırının daha büyük bir saldırının "başlangıcı gibi göründüğünü" kabul etti.
İsrail saldırısı Refah sınır kapısını kapatarak Gazze'ye zaten yetersiz olan insani yardım akışını daha da zora soktu. İsrail 9 Ekim'den bu yana bölgeye uyguladığı ablukayı yoğunlaştırarak Filistin bölgesini kıtlığın eşiğine getirmişti.
Refah kapısı aynı zamanda Gazze'ye giden insani yardım çalışanları için bir giriş noktası olarak hizmet veriyor ve kritik durumdaki hasta ve yaralılar bölgeden ayrılmak ve yurtdışında tedavi görmek için bu kapıyı kullanıyor.
Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, tedavi için Gazze'den Mısır'a geçecek 120 hastanın çıkışının Salı günü engellendiğini söyledi.
Bakanlık, sınır kapısının kapatılmasıyla bölgede kalan sağlık merkezlerinin çalışması için gereken tıbbi malzeme ve yakıtın da engellendiğini söyledi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada "Gazze hastanelerindeki hastaların durumu, tıbbi ekipman kaybı ve sağlık sisteminin tamamen çökmesi nedeniyle savaşın başından bu yana çok zor" denildi.
"Binlerce hasta ve yaralı için seyahat listelerimiz var. Ve şimdi ayrılmaları engelleniyor."
ABD Dışişleri Bakanlığından Miller geçidin yeniden açılması çağrısında bulundu ama aynı zamanda geçidi kapatan İsrail saldırısını da haklı çıkarır gibi göründü.
Miller, gazetecilere verdiği demeçte "Refah sınır kapısının Gazze tarafını Hamas kontrol ediyordu ve Hamas bu sınır kapısının açık olmasından gelir elde etmeye devam ediyordu. Dolayısıyla Hamas'ı terörist faaliyetlerini finanse etmek için kullanabileceği gelirden mahrum bırakmaya çalışmak meşru bir hedeftir. Bununla birlikte, geçidin açık olduğunu görmek istiyoruz ve tekrar açılması için çalışacağız.” ifadelerini kullandı.
İsrail Cumartesi günü de Kerem Şalom olarak da bilinen Kerem Ebu Salim sınır kapısını kapatmış ve Hamas'ın İsrail askerlerine roket saldırısı düzenleyerek dört askerin ölümüne yol açmasının ardından yardım kamyonlarının geçişine izin vermemişti.
Salı günü Miller, Gazze ile İsrail arasındaki kapı hedef alınmadığı halde kapının Hamas tarafından "bombalandığını" söyleyerek yanlış bir iddiada bulunmuştu.
Bu iddiası hakkında kendisine soru yöneltildiğinde Miller şunları söyledi: "Kerem Şalom'un kapatılmasına neden olan saldırının bu olduğunu söyleyebilirsiniz."
"Ancak bununla birlikte bizim pozisyonumuzun ne olduğu konusunda çok net olmalısınız: Biz orayı açık görmek istiyoruz. Mümkün olan en kısa sürede açılmasını istiyoruz. Yarın açacaklarını söylediler. Bunun gerçekleşmesi için çalışacağız."
Salı günü erken saatlerde Birleşmiş Milletler İsrail'e her iki geçidi de derhal yeniden açması çağrısında bulundu.
İsrail'in Refah kapısını ele geçirmesi, Hamas'ın Mısır ve Katar'dan gelen ve İsrail'in elindeki Filistinli tutsaklara karşılık Gazze'deki İsrailli tutsakların serbest bırakılmasını ve savaşın nihai olarak sona erdirilmesini öngören ateşkes teklifini kabul ettiğini açıklamasından saatler sonra gerçekleşti.
İsrail anlaşmayı reddetti ancak müzakerelere devam edeceğini söyledi.
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi görüşmelere yoğun bir şekilde dahil oldu. Salı günü Miller gelinen nokta hakkında fazla ayrıntı vermekten kaçındı ancak Hamas'ın anlaşmayı kabul ettiğini reddetti.
Bunun yerine Filistinli grubun müzakere sürecinin bir parçası olarak teklife önerilerle karşılık verdiğini söyledi.
Miller, "Bir anlaşmaya varmak için bir alan olduğuna inanmaya devam ettik ve bir anlaşmaya varmak için inanılmaz derecede çaba sarf ediyoruz" dedi.
Kaynak: Mepa News, Al Jazeera