ABD İsrail’le yeniden temasa geçtiğini bildirdi

Beyaz Saray'ın yorumları, ABD'nin İsrail büyükelçisinin Washington'un 'yerleşimci şiddetine seyirci kalmayacağını' söylemesinin ardından geldi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik sözcüsü John Kirby , İsrailli yerleşimcilerin işgal altındaki Batı Şeria'da bir Filistin köyüne düzenlediği saldırının ardından ABD'nin İsrail'le "aktif bir şekilde temasa geçtiğini" söyledi.

Cuma günü düzenlediği basın toplantısında Kirby, çok sayıda ABD hükümet yetkilisinin Ramallah yakınlarındaki Turmus Ayya köyünde saldırı kurbanlarıyla görüştüğünü söyledi.

Çarşamba günü, bölge sakinleri yaklaşık 400 İsrailli yerleşimcinin, nüfusunun çoğu Filistinli Amerikalı olan köye baskın düzenlemiş ve İsrail güçleri saldırıya geçmeden önce arabaları, evleri ve geniş tarım arazilerini ateşe vermişti.

Belediyede elektrikçi olarak çalışan iki çocuk babası 27 yaşındaki Filistinli Omar Qattin ölmüş ve çok sayıda kişi yaralanmıştı.

Kirby Cuma günü gazetecilere verdiği demeçte, "Şu anda ABD vatandaşlarının şiddetin bir kısmının kurbanı olduğuna dair raporlar kesinlikle gördük ve bu konuda İsrail hükümetiyle aktif olarak temas halindeyiz."

Turmus Ayya'ya yapılan saldırı, Filistinli silahlı kişilerin Eli yerleşimi yakınlarında dört İsrailli yerleşimciyi öldürmesine misilleme olarak, işgal altındaki Batı Şeria'daki Nablus yakınlarında bir dizi yerleşimci saldırısının ortasında geldi.

Filistinli ve uluslararası insan hakları grupları, İsrail'in işgal altındaki Filistin topraklarındaki yerleşimcilerin saldırılarını durdurmadaki başarısızlığını veya bunu reddetmesini uzun süredir kınıyordu.

Ve son aylarda, aralarında aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in de bulunduğu İsrail hükümetinin kilit üyelerini şiddete göz yummakla suçladılar.

Perşembe günü, ABD'nin İsrail büyükelçisi Tom Nides, İsrail'e saldırıları durdurmak için harekete geçmesi için alışılmadık derecede kesin bir çağrı yaptı.

İsrail medyasının bildirdiğine göre Nides, Tel Aviv'de İsrailli ve Filistinli gençlerin yaptığı bir toplantıda "Yerleşimci şiddetine seyirci kalmıyoruz" dedi.

Taraf tutmayacağımız konusunda çok netiz ve İsraillileri bu insanları durdurmak için yapmaları gereken her şeyi yapmaya zorluyoruz" dedi. “Aynı zamanda 48 saat önce bir yakınını kaybeden aileler için de kalbim sızlıyor. Tüm bu aileler için üzülüyoruz.”

ABD merkezli bir insan hakları grubu olan Democracy for the Arab World Now'ın (DAWN) İsrail-Filistin araştırma direktörü Michael Omer-Man, El Cezire’ye yaptığı açıklamada Biden yönetiminin bir ton değişikliğine gittiğini söyledi.

Ancak, şiddetle suçlanan İsrailli yerleşimcilere yönelik seyahat kısıtlamaları masada olsa da, ABD'den anlamlı bir adım atma olasılığının düşük olduğunu ekledi.

“Bence burada gördüğümüz fark, İsrail ile çatışmaya özellikle karşı olan bu yönetimin, İsrail hükümeti içinde Ben Gvir, Smotrich ve şiddet içeren, saldırgan, pişmanlık duymayan yerleşimci hareketlerini açıkça eleştirmeye hazırlar, ”dedi.

Ancak bunun hesabını İsrail hükümetine sormuyorlarsa, o zaman bunun anlamının ne olduğunu bilmiyorum” dedi. "[ABD]'nin yapmak istediği şeyin düzeyi, yapmak istediği şeyin kapsamı o kadar az ki, bundan umut çıkarmak zor."

Gelecekteki bir Filistin devletini kemiren yasadışı İsrail yerleşimlerinin genişlemesine alenen karşı çıkmasına rağmen, Biden yönetimi İsrail'in sadık bir savunucusu olmaya devam ediyor.

ABD, Washington'dan her yıl yaklaşık 3.8 milyar dolar koşulsuz yardım alan ülke ile "zorlu" ilişkisi uzun zamandır sürdürüyor.

Bu haftanın başlarında İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, hükümetinin Eli'de 1000 yeni yerleşimci evini onayladığını duyurdu ve hareketi "teröre tepki" olarak nitelendirdi.

İsrail medyasına göre, Cuma günü Sabih Dağı'ndaki bir yerleşimci karakolunda konuşan İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Gvir, hükümeti Batı Şeria'da yaygın bir askeri harekat başlatmaya ve yasadışı yerleşimleri genişletmeye çağırdı.

Bu, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Başkanının, İsrail'in ağır silah kullanmasının ortasında Batı Şeria'daki şiddetin “kontrolden çıkma riski” olduğu konusunda uyardığı sırada geldi.

İsrail kuvvetleri Pazartesi günü Cenin’e baskın düzenledikten sonra , İsrail 20 yıl sonra ilk kez işgal altındaki Batı Şeria'daki saldırıda savaş helikopterleri kullandı.

Aralarında çocukların da bulunduğu en az yedi Filistinli öldürüldü ve 91 kişi de yaralandı.

BM İnsan Hakları Başkanı, Cuma günü yaptığı açıklamada, baskının "yasa uygulama durumundan ziyade daha genel olarak silahlı çatışmayla ilişkilendirilen silah kullanımının yoğunlaşması" olduğunu söyledi.

İsrail ayrıca Çarşamba günü Batı Şeria'da bilinen ilk hedefli insansız hava aracı saldırısını gerçekleştirdi. İsrail ordusu, insansız hava aracının Cenin'in kuzeyindeki bir kontrol noktasına ateş açan üç Filistinli silahlı kişiyi öldürdüğünü söyledi.

Dünya Haberleri

BM, geçiş sürecindeki Suriye halkını desteklemeye hazır olduğunu yineledi
Hırvatistan cumhurbaşkanını seçti
Dünya Ekonomik Forumu’nda ‘Gazze’ protestosu devam ediyor
Fransa, Afrika ülkelerinde siyasi-askeri nüfuzunu kaybediyor
Fransa, Çad'daki bir askeri üsten daha çekildi