İran'da BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleriyle yürütülen nükleer müzakerelerde nihai anlaşma için yapılan taslak anlaşmaya Ruhani hükümetine yakın reformistler olumlu yaklaşırken, muhafazakarlar eleştirel bakıyor.
Reformistler sonuçtan memnun
Eski Cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'ye yakınlığıyla bilinen "İran Kargozaran Partisi" Sözcüsü ve Rafsancani'nin yeğeni Hüseyin Mer'aşi de "Endişeli muhafazakarlar, nükleer müzakere heyetinin çabalarının kıymetini anlasınlar" ifadesini kullandı.
Tahran Üniversitesi Siyaset Bilimi Profesörü ve "Dayanışma (Hembestegi) Partisi"nin ileri gelenlerinden Feyyaz Zahid varılan anlaşmayı, "Hiç şüphesiz bu anlaşmanın başarısı beklenenden daha yüksek oldu. Bu anlaşmayla İran-Amerika arasındaki işbirliği artacak ve gelecek 50 yıl içinde bu iki ülke en önemli bölgesel müttefik olacaklar" yorumunu yaptı.
Tahran Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Sadık Zibakelam da şunları söyledi:
"İran halkını nükleer anlaşma münasebetiyle büyük bir sevinç ve içten dileklerimle kutluyorum. Şüphesiz bu başarıda müzakere heyetinin özellikle Zarif ve yardımcıları Abbas Arakçi ile Mecid Taht Revançi'nin rolleri çok belirleyiciydi. Hepsi İran'ın refah ve gelişmesini istiyor. Bu başarı mutluluk getirecektir. Ancak maalesef İran halkı bir futbol maçında sevindiği kadar bu başarılar için sevinç gösterisinde bulunmadı. Bu ilgisizliğin ülkenin nükleer maliyetleri hakkındaki bilgi eksikliği nedeniyle olduğunu düşünüyorum. Müzakerelerdeki bu başarılı süreç, aynı zamanda ülkedeki yaygın Amerika ve Batı düşmanlığı inancını da sorgulanır hale getirecektir."
Muhafazakarlar sonuçtan rahatsız
Muhafazakarlara yakınlığıyla bilinen Keyhan Gazetesi'nde dini lider Ali Hamaney'in temsilcisi ve gazetenin Yazı İşleri Müdürü olarak görev yapan Hüseyin Şeriatmedari, ülkesinin 5+1 ülkeleriyle vardığı uzlaşmayı yaptığı yazılı açıklamayla eleştirdi. Şeriatmedari, "İki aşamalı anlaşmanın ilk aşamasının adını basın açıklaması koyduk. Bir kelimeyle anlatmak gerekirse, eyerlenmiş hazır atı teslim ettik, parçalanmış yuları teslim aldık" ifadelerini kullandı.
Mahmud Ahmedinejad'ın cumhurbaşkanlığı dönemi İran Ulusal Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri ve Nükleer Başmüzakereci Said Celili'nin ekibinde görüşmelere katılan Mehdi Muhammedi de anlaşma taslağını, "Fordo nükleer tesisleriyle ilgili bir facia yaşanmıştır" değerlendirmesinde bulundu,
Devrim Muhafızlarına yakınlığıyla bilinen Fars Haber Ajansı'nın Genel Yayın Yönetmeni Seyid Yasir Cebraili de "İran'ın bildirisi iyi, ABD'nin açıklaması kötü. Bunlardan hangisi gerçek ve geçerli olan 'Lozan Bildirisi' belgesidir?" sorusuyla anlaşmayı eleştirdi.
İran Meclisi Milli Güvenlik Komisyonu Başkanvekili Mensur Hakikatpur da yaptığı yazılı açıklamada, Lozan'daki nükleer müzakere sonuçlarını eleştirerek, "Batı bu görüşmelerde İran tarafından daha çok başarı elde etti" ifadesini kullandı.
(AA)