"ABD Ekonomisi İki Yıl Sonra Resesyona Girecek"

İktisatçılar ABD ekonomisinin önümüzdeki iki yıl içerisinde resesyona gireceğini düşünüyor.

ABD'de yayınlanan bir ankete göre, ülkedeki iktisatçıların büyük çoğunluğu önümüzdeki iki yıl içinde bir resesyon bekliyor ancak FED’in eylemleri nedeniyle başlangıç ötelenebilir.

ABD'nin Ulusal İktisatçılar Birliği (NABE) tarafından yapılan anket çalışması, Başkan Donald Trump'ın ekonomide yarı olumlu yarı olumsuz bir tablo çizen veri raporlarıyla ilgili "olduğundan daha büyük görünüyor" şeklinde nitelendirmesinin ardından geldi.

Trump Pazar günü yaptığı açıklamada basına "Ben her şeye hazırım. Resesyonda olduğumuzu düşünmüyorum. Muazzam düzeyde iyi durumda olduğumuzu düşünüyorum. Tüketicilerimiz zengin. Muazzam düzeyde bir vergi indirimi yaptım ve bu nedenle hepsinin şimdi cebi parayla dolu. Alış-veriş yapıyorlar. En son baktığımda Wall-Mart rakamları tavan yapmıştı." ifadelerini kullandı.

Trump'ın ekonomi başdanışmanı: Gayet iyi gidiyoruz

Trump'ın ekonomi başdanışmanı Larry Kudlow da resesyon ihtimalini ciddiye almayan isimlerden. NBC'ye konuşan Kudlow "Ekonomide bir daralma görmediğim kesin" dedi. Kudlow, "Tüketiciler çok daha yüksek maaşlarla çalışıyor artık. Çok daha fazla harcıyor ve harcarken bile daha fazla biriktirebiliyorlar. Dolayısıyla 2019'un ikinci yarısında ekonominin çok daha iyi olacağını öngörüyorum. İyimser olmaktan korkmaya gerek yok. Bence gayet iyi gidiyoruz." ifadelerini kullandı.

Çin ile yüzeysel bir anlaşma öngörülüyor

NABE raporu da anketin Şubat ayında yapılan benzeri bir anket ile karşılaştırıldığında bugün çok daha az sayıda ekonomistin resesyonun bu yıl başlayacağını düşündüğünü kaydediyor. Ankete katılan 226 iktisatçının yalnızca yüzde 2'si 2019 içerisinde bir resesyon öngörüyor. Bu rakam Şubat ayında yüzde 10'du.

Ekonomistlerin genel olarak resesyon beklentisini 2021 yılına çektikleri belirtiliyor. İktisatçıların yüzde 46'sı bu yıl içerisinde FED'in fazilerde en az bir kez daha indirime gideceğini düşünürken yüzde 64'ü Çin ile yüzeysel bir anlaşmaya varılacağını öngörüyor.

NABE Başkanı Constance Hunter'a göre yapılan anket çalışması aynı zamanda para politikasındaki değişimler de daralmanın başlayacağı dönemi erteleyecek.

Çin'in geri kalan ürünlerine de yüzde 10 vergi

Çin ile girilen ticaret savaşı pek çok kişinin konuya temkinli yaklaşmasına neden olmaya devam ediyor. Örneğin FED, başta Çin meselesinin bozduğu ekonomik göstergeleri düzeltmek adına hali hazırda 2018 yılında yapılmış olan faiz arttırımlarının geri çekileceğine dair güçlü sinyaller veriyordu.

Trump son olarak 300 milyar dolar değerinde Çin'den gelen ürünlerin geri kalanına yüzde 10 vergi koydu ve bu vergilerin kısım kısım 1 Eylül ve 15 Aralık'ta yürürlüğe gireceğini açıkladı.

Trump'ın FED eleştirileri tam ters etkiye sebep olur mu?

NABE anketine göre Trump'ın FED'i açıktan eleştirmeye devam etmesi ekonomistleri endişelendiren diğer önemli faktörlerden biri. Uzmanların yüzde 55'i bu eleştirilerin FED kararlarını etkilemediğini ancak toplumun merkez bankasına olan güveninde hasara yol açtığını düşünüyor.

Trump tarafından yapılan eleştirilerin, bağımsızlık imajını koruyabilmek adına, FED'i ister istemez daha 'dovish' yani düşük faiz taraftarlığına ittiği düşünülüyor. Finans çevreleri FED'in sırf bağımsızlığını kanıtlamak için faiz indirebileceğine inanıyor.

Kaynak: Euronews

Dünya Haberleri

BM, geçiş sürecindeki Suriye halkını desteklemeye hazır olduğunu yineledi
Hırvatistan cumhurbaşkanını seçti
Dünya Ekonomik Forumu’nda ‘Gazze’ protestosu devam ediyor
Fransa, Afrika ülkelerinde siyasi-askeri nüfuzunu kaybediyor
Fransa, Çad'daki bir askeri üsten daha çekildi