ABD Dışişleri Bakanı Kerry Bağdat'ta

Bağdat’a giden ABD Dışişleri Bakanı, Washington'un Irak hükümeti üzerinde baskıyı artırdığı bir dönemde Başbakan Nuri Maliki ile ülkedeki son durumu görüşüyor.

Başkent Bağdat'a ulaşan Kerry  ilk olarak Başbakan Nuri Maliki ile bir araya geldi. Kerry daha sonra diğer Iraklı liderlerle görüşerek ülkedeki son durumu değerlendirecek.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile 22 Haziran Pazar günü yaptığı görüşmenin ardından konuşan Kerry, "Irak'ı kimin yöneteceği Iraklıların kararıdır, ABD'nin bu konuda hiçbir müdahalesi olmaz" dedi.

Kerry, "Irak'ta şu anda yaşanan krizden ABD sorumlu değildir. ABD, Iraklıların kendi hükümetlerine sahip olabilmeleri için çok çalışıp, çok kayıp verdi" ifadelerini kullandı. 

Irak’ta kriz tüm hızıyla devam ederken, Başbakan Nuri Maliki üzerindeki baskılar da artıyor.

Irak'ta IŞİD'in ilerleyişi sonrası gözlerin çevrildiği ABD Başkanı Obama, Maliki'yi eleştirerek "Ancak iyi bir ajandası olan liderler bu krizde Irak'a önderlik edebilir" demişti. Obama, ABD askerinin Irak'a dönmeyeceğini ancak nokta atışı yapmaya hazır olduklarını söylemişti.

Irak bölünmenin eşiğinde

Irak’ta uzun süredir devam eden kaos, IŞİD’in 10 Haziran Salı günü ülkenin ikinci büyük kenti Musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

IŞİD’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından Irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

Örgüt, Suriye’deki tüm operasyonlarını durdurarak Irak’a yüklenmeye başlarken, Irak ordusu bünyesine kattığı gönüllülerin de desteği ile kaybettiği bölgeleri geri almaya çalışıyor.

IŞİD hedefinin Bağdat’a ilerlemek olduğunu açıklamıştı.

Irak’ta bir süredir Şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. Ülkenin en büyük Şii otoriteleri Ayetullah Ali Sistani, Ammar El Hekim ve Mukteda Sadr, Şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. Irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD), Irak ve Suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. Selefi ideolojiye sahip IŞİD; Irak, Suriye, Filistin ve Ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te Irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini Ebubekir El Bağdadi’nin yaptığı IŞİD, Suriye ve Irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

IŞİD, Suriye’de Mumbuc, petrol bölgesi Rakka ve Irak sınırına yakın Deyr Ez-Zor kentlerini elinde tutuyor. Irak’ta ise Anbar eyaletindeki Felluce ve Ramadi’de etkili olan örgüt son olarak ülkenin en büyük ikinci kenti Musul ve Tikrit'in yanı sıra Anbar eyaletindeki bazı kasabalar ve Suriye sınırındaki önemli bölgelerde kontrolü ele aldı.

Al Jazeera

Irak Haberleri

Irak, işgalci İsrail'in Golan Tepeleri'ndeki tampon bölge ihlalini kınadı
Irak, Şam Büyükelçiliğini tahliye etti
Iraklı Şii lider Sadr: Suriye halkının kendi kaderini tayin etmesi gerekir
Irak Suriye sınırını kapattı
IKBY milletvekili seçim sonuçları resmi olarak onaylandı