ABD dış politikası Gazze'deki enkazın altında kaldı...

Giorgio Cafiero, ABD'nin Gazze'de yaşanan vahşet konusunda elinin zorlaştığına işaret ederken ikircikli tutumun sürdüğüne dikkat çekiyor.

Giorgio Cafiero / Mepa News

ABD Gazze konusunda bundan sonra ne yapacak?

İsrail'in Gazze'ye yönelik imha operasyonunun üzerinden yarım yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, kuşatma altındaki bölgenin sakinleri açlık ve hastalık nedeniyle kitlesel ölümlerle karşı karşıya.

Ateşkes sağlanmadığı takdirde, İsrail'in savaş makinesi Gazze'yi daha da yaşanmaz bir bölge haline getirmeye devam ederken Gazze'deki insani felaket daha da kötüleşebilir.

Geçtiğimiz altı ay boyunca Biden yönetimi, Beyaz Saray'ın İsrail'in Gazze'deki eylemlerini değiştirmek için fazla bir şey yapamayacağını savundu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller 26 Mart'ta Washington'un İsrail'e "emir veremeyeceğini" çünkü İsrail'in "bağımsız bir ülke olduğunu ve ABD'nin hiçbir bağımsız ülkeye emir veremeyeceğini" iddia etti.

Ancak bu ayın başlarında meydana gelen gelişmeler Miller'ın bu iddiasının doğru olmadığını göstermektedir.

Gerçek şu ki Washington bu savaş boyunca İsrail'in destekçisi olmuştur ve ABD her zaman savaşı anında durdurabilecek güçteyken siyasi nedenlerle bunu yapmamayı tercih etmiştir.

World Central Kitchen çalışanlarının öldürülmesi

1 Nisan'da İsrail'in Gazze'nin merkezine düzenlediği bir hava saldırısında World Central Kitchen (WCK) ekibinde yer alan ve aralarında Avustralya, İngiltere ve Polonya vatandaşlarının da bulunduğu altı uluslararası yardım görevlisi ile bir Filistinli şoför hayatını kaybetti.

Bu olay, Başkan Joe Biden ile Başbakan Binyamin Netanyahu arasında o hafta içinde bir telefon görüşmesine neden oldu. Biden'ın WCK olayı nedeniyle İsrail liderine "çok kızgın" olduğu bildirildi.

Beyaz Saray tarafından yayınlanan açıklamaya göre Biden, "insani yardım çalışanlarına yönelik saldırıların ve genel insani durumun kabul edilemez olduğunu" vurgularken, "insani durumun istikrara kavuşturulması, iyileştirilmesi ve masum sivillerin korunması için acil ateşkesin şart olduğunu" da belirtti.

Beyaz Saray'ın açıklamasında ayrıca Biden'ın "İsrail'in sivillerin zarar görmesini, insani acıları ve yardım çalışanlarının güvenliğini ele almak için bir dizi spesifik, somut ve ölçülebilir adımı duyurması ve uygulaması gerektiğini açıkça belirttiği" ifade edildi.

Biden, Netanyahu'ya Washington'un Gazze'ye yönelik dış politikasının "İsrail'in bu adımları derhal atıp atmayacağına ilişkin değerlendirmemizle belirleneceğini" söyleyecek kadar ileri gitti.

Görünen o ki Biden İsrail'e baskı yapmak için bir şeyler yaptığını göstermek zorundaydı. Eski Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi gibi birçok etkili ABD milletvekilinin ve Amerika'nın dört bir yanındaki öfkeli vatandaşların WCK yardım görevlilerinin öldürülmesine verdiği tepkinin yanı sıra uluslararası toplumun son altı aydır yaptığı ateşkes çağrıları, Biden Ekibi üzerindeki, İsrail'in haydutça davranışlarını dizginlemek için nihayet ABD kozunu kullanmaya başlaması yönündeki baskıyı arttırdı.

Biden ve Netanyahu arasındaki bu görüşmenin ardından İsrailli yetkililer Erez geçiş noktasını açma ve Kerem Şalom geçişi üzerinden Gazze'ye yardım girişini arttırma planlarını açıkladılar.

7 Nisan'da İsrail Savunma Bakanlığı'nın Bölgesel Hükümet Faaliyetleri Koordinatörü (COGAT) o gün 322 yardım kamyonunun Gazze'ye girdiğini açıkladı. İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başladığı Ekim 2023'ten bu yana bir günde bu kadar çok yardım kamyonu bölgeye girmemişti.

Orta Doğu uzmanı Dr. Assal Rad, The New Arab'a verdiği demeçte "Bu bize, ABD'nin yalanlamalarına rağmen İsrail'in aslında yardımı engellediğini ve ABD'den gelen en ufak bir baskının bile etkili olabileceğini gösteriyor" dedi.

Yine de şunu sormak gerekiyor: Bazı Batılı ülke vatandaşlarının ölümüyle sonuçlanan bu olay, Washington'daki elitler arasında neden son altı ayda 30.000'den fazla Filistinlinin ileri teknoloji silahlar kullanılarak katledilmesinden daha büyük bir öfkeye neden oldu?

Basitçe ifade etmek gerekirse, her şey ABD'li politika yapıcıların Filistinlilerin yaşamlarını tamamen göz ardı etmesine dayanıyor.

Dr. Rad, "[WCK yardım görevlilerinin yaşadığı] bu trajediye gösterilen ilgi, dikkatleri Şifa Hastanesi’nin yıkımından uzaklaştırdı ve on binlerce kişinin ölümüne ve açlıktan ölmelerine rağmen Biden yönetiminin bu kadar hafif bir tepki bile vermediği Filistinlilerin insanlıktan çıkarıldığının altını çizdi" dedi.

İsrail'in Gazze'yi bombalamaya devam ettiği sürece Gazze'ye biraz daha yardım girmesine izin vermesinin etkisini abartmaktan kaçınmak önemlidir.

Georgetown Üniversitesi Prens Alwaleed bin Talal Müslüman-Hıristiyan Anlayış Merkezi Direktörü Dr. Nadir Haşimi, "Ateşkes olmadığı sürece yardım dağıtamazsınız. Biden [4 Nisan'da] ateşkes talep etti ama ... İsrail'in ateşi kestiğine dair bir rapor yok. Bence buradaki asıl zorluk bu.” dedi.

Gazze'de bundan sonra ne olacağı belli değil. Ancak Dr. Haşimi, abluka altındaki kıyı şeridini saran insani krizin daha da kötüleşeceğine inanıyor.
Biden'ın ateşkesin uygulanması, uluslararası yardım çalışanlarının korunması ve Gazze'deki insani felaketlerin ele alınması gerektiğine dair son zamanlarda yaptığı konuşmaların Filistinlilerin acılarının hafiflemesine yol açacağına şüpheyle yaklaşıyor.

Dr. Haşimi, Biden'ın Netanyahu ile yaptığı görüşmenin "İsrail'e yönelik bir tehdit olduğunu, İsrail'in hala ne isterse yapabileceğini, [ancak] ABD ile politikasını daha yakın koordine etmezse, muhtemelen ileride ABD'nin İsrail'i dizginlemek için İsrail üzerindeki nüfuzunu kullanmaya çalışabileceğini, ancak bunu zamanın göstereceğini" söyledi.

Top Amerika'nın sahasında

Sonuç olarak, Biden yönetiminin açıklamaları retorik ve tonda bir değişikliği yansıtsa da, önemli olan sorular Beyaz Saray'ın sözleriyle değil eylemleriyle ilgilidir. Siyasi analist ve Jadaliyya'nın eş editörü Muin Rabbani verdiği bir demeçte "Bundan sonra ne olacağı tamamen Amerika'nın kararıdır" dedi.

Önümüzdeki dönemde Beyaz Saray, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının, açıklamalar ve siyasi tiyatro yoluyla sadece sözlü farklılıkların dile getirilmesiyle tam bir cezasızlıkla devam etmesine izin mi verecek yoksa Biden yönetimi, iç ve uluslararası baskıların bir sonucu olarak gerilimi düşürmek ve ateşkes sağlamak için gerekli adımları atacak mı?

Rabbani bu soruya şu yanıtı verdi: "Bunu söylemek zor, zira ABD'nin tutumu... İsrail'in bölgesel gerilimi tırmandırmaya yönelik girişimlerine gerçekten karşı mı çıktığını yoksa eninde sonunda onlarla birlikte mi hareket edeceğini belirlemeyi zorlaştırıyor."


The New Arab için kaleme alınan bu görüş yazısı Mepa News tarafından Türkçeleştirilmiştir. 

Yorum Analiz Haberleri

Aleviler üzerlerine oynanan oyunun farkındalar mı?
Dağ yoktur ama dağ gibi hekimler vardır Gazze'de!
Şam Emevi Camii’nde bir cuma hutbesi
İran'ın Suriye’de ‘asıl kaybettiği' nedir?
Şakir Paşa Ailesi’nin televizyonlarda izlenemeyecek hikayesi