'ABD Avrupa'da Casusluk Yaptı' İddiası

Almanya Federal Haber Alma Servisi'nin (BND) Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı'na (NSA) ayda 1,3 milyar metadatayı verdiği iddia edildi.

Alman "Die Zeit" gazetesinin haberine göre, NSA "ham verileri" BND'nin Almanya'nın Bad Aibling şehrindeki dinleme merkezi üzerinden elde etti. NSA'ya öncelikle Almanya'daki metadataların verildiği belirtilen haberde, verilerin mesajları, e-mailleri ve telefon görüşmelerini içerdiği kaydedildi.

Gazetenin haberine göre "network analizi" yapmaya yarayan metadatalar, "kimin kimi aradığına" ve "görüşme süresinin ne kadar olduğuna" ilişkin bilgileri içeriyor.

BND'nin ayrıca Amerikalılara bilmeden Avrupalı şirketleri ve siyasetçileri dinleme noktasında yardım ettiği öne sürüldü.

İki hafta önce NSA’nın Fransız hükümetine,  AB Komisyonu’na ve Avusturya’ya karşı yaptığı casusluk faaliyetlerine, BND’nin yardımcı olduğu öne sürülmüştü.

NSA’nın BND’ye teknik keşif için gönderdiği 40 binin üzerinde kelimenin Almanya ve Avrupa’nın çıkarlarına net bir şekilde aykırı olduğunun tespit edildiği ifade edilmişti. NSA’nın ayrıca EADS adlı silah şirketini ve Avrupa’da helikopter ve uçak parçaları üreten Eurocopter şirketlerine yönelik casusluk yaptığı da belirtilmişti.

NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden, iki yıl önce sızdırdığı belgelerle ABD'nin dünya genelindeki dinleme faaliyetlerini ortaya çıkarmış, NSA'nın Alman vatandaşlarını ve başta Başbakan Angela Merkel olmak üzere bazı siyasetçileri dinlediği iddia edilmişti.

Bunun üzerine Federal Meclis'te söz konusu iddiaları araştırmak üzere  geçen yıl NSA Araştırma Komisyonu kurulmuştu.

(AA)

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı