ABD, 11 Eylül saldırılarını bahane ederek, 7 Ekim 2001 tarihinde Afganistan’a saldırdı. Dönemin ABD Başkanı George W Bush'un "terörle mücadele" politikası kapsamında bu operasyon Üsame Bin Ladin'in yakalanmasına ve aynı zamanda Taliban ile diğer güçlerin ortadan kaldırılmasıyla sona erecekti. Bundan sonra Afganistan'da iç güvenlik sağlanmış olacaktı.
ABD, İngiltere ve NATO güçleri (koalisyon güçleri) hep beraber Afganistan'a asker indirdiler.
Daha sonra ABDn Hükümeti, kalıcı barışı sağlamak amacı ile bölgede asker bulundurup varlıklarını hissettireceklerini bütün dünyaya ilan ettiler.
13 yıl önce 50’den fazla ülkenin askeri gücü ile kurulan NATO’ya bağlı koalisyon güçleri, Taliban ve El-Kaide ile mücadele misyonunu 1 Ocak 2015’den itibaren yeni misyonuna dönüştürmüş olacak.
Afganistan’da bulunan 140 bin NATO askerinden sadece 13 bini Afgan güçlerine danışma ve yardım hizmeti vermek için ülkede kalacaklar. ABD ise sadece hava desteği verecek.
NATO, 13 yıl boyunca Afganistan’da terörle mücadele misyonunda başarılı olamadığı gibi arkasında birçok hukuksuzluklar ve kapanması çok büyük yaralar açarak, ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor.
Dün Ruslar bugün ABD ve İngilizlerin, Afganistan macerası hezimetle sonlanırken, geriye baktığımızda 25 milyon nüfuslu ülke yolsuzluk ve yoksulluğun pençesinde 25 yıldır işgal ve iç savaşla mücadele etmeye devam ediyor.
ABD ve NATO,bu güne kadar 350 bin Afgan askerini eğitmek için 61 milyar dolar para harcadı.
Gelinen noktada binlerce Afganlı hayatını kaybederken.
Mafyavari bir hükümet, kukla parlamento, asla demokratik olmayan seçimler, güvenlik, yoksulluk, yolsuzluk, sivil ve asker ölümleri, NATO’nun Afganistan’daki askeri başarısızlıklarını duvara toslamasını ve iflasını görüyoruz..
13 yıl içinde 2 bin 224’ü ABD’li 3 bin 500 yabancı NATO askeri öldürülürken, Aynı sürede 4 bin 600 Afgan askeri hayatını kaybetti.
BM analizlerine göre Afgan ordusunun, NATO’nun yardımı olmaksızın Taliban ve diğer gruplara karşı başarılı olmasının mümkün olmadığı şeklindedir.
NATO’nun bölgeyi terk etmesi akıllara Rusların Afganistan’ı terk etmesini getiriyor.
NATO, Afganistan’dan kaçarken geride insan hakları ihlalleri açısından çok büyük şaibeler bırakmıştır.
İHA’ların vurduğu okullar, hastaneler, camiler ve evlerde hayatını kaybeden yüzlerce siviller için sadece özür beyanları yapılırken, Afganistan’daki askeri üslerde özel işkence hanelerin ortaya çıkması ve insanlık suçu kapsamında birçok vakaların görmezden gelinmesini unutmamak gerekiyor.
Afganistan’da sivil ölümlerin araştırıldığı bağımsız raporlarda, ABD’nin bombaları sonucunda en az 3 bin 700 ile 5 bine yakın sivilin öldüğü iddia ediliyor.
Sakat kalan insanlar ve mayın kurbanları ise tamamen unutulmuş durumdadır.
ABD ve NATO’nun Afganistan’ı işgali, daha önce Rusların yaşadığı tecrübenin benzeri bir durum olarak, tamamen fiyasko ve başarısızlıkla sonuçlanmıştır.
ABD işgal için geldiği Afganistan’da yenilmiş ve kaçmak zorunda kalmıştır.
Geride daha büyük bir istikrarsızlık, kaos, insan hakları ihlalleri ve insanlık suçu kapsamında değerlendirilecek bir çok potansiyel yapıları bırakarak çekilmektedir.
Masum insanların ölümleri, işkenceler, sakat bırakılan siviller, ABD’nin kaçarken geride bıraktığı suç delilleridir.
İnsan hakları mahkemesi ve bağımsız hukukçular, ABD Afganistan’dan kaçarken geride bıraktığı insanlık suçları dosyasını açmak zorundadır.